Rychlokurz elektro 1. díl: Zvládněte s námi základy elektrotechniky

Rychlokurz elektro 1. díl: Zvládněte s námi základy elektrotechniky
Sdílej
 
Toužíte se stát vynálezcem? Nebo si chcete jen umět opravit závady na vašich elektronických zařízeních? Pokud jste alespoň jednou odpověděli ano, a chcete se začít trošku více orientovat v základech elektrotechniky, tento seriál je přesně pro vás.

Nejdříve něco k bezpečnosti

Jestli se společně s námi vrhnete do všelijakého montování, nezapomeňte, že všechny nástroje vždy tlačíme směrem od těla. Kdyby vám něco ujelo, nechcete přece mít nůž v noze. Pokud byste se přeci jen zranili, raději to hned nahlaste někomu dospělému. V případě řezné rány co nejrychleji vyčistěte a zavažte, popáleniny několik minut chlaďte ve studené vodě. Nepracujte s poškozenými přístroji! Například pistolovou páječku s rozbitým krytem, nebo síťovou šňůrou s poškozenou izolací nebo obnaženými vodiči, podobně to platí i o vrtačce. Může vám to ublížit, a ačkoliv víme, co v případě zranění dělat, raději se budeme snažit, aby k žádnému nedošlo.

Deska plošných spojů je pro vhodná základna na vyzkoušení prvních pokusů pájet •  red

Teď můžete jít na věc

Pokud nemáte vůbec žádné zkušenosti s elektřinou, doporučujeme prozkoumat učebnici fyziky třeba pro šestý ročník... Tam rychle pochopíte, co a jak funguje. Pokud však budete šikovní a pozorní, zvládnete to i bez ní. První věc, kterou se budeme společně učit, je pájení. Jedná se o způsob spojování součástí pomocí taveného kovu. Ať už stavíte nebo spíše opravujete, bude to jeden z nejčastějších úkonů, který budete dělat. Potřebujete na to tzv. páječku (přístroj, který kov taví), pájku (materiál, který spojuje věci a vyplňuje mezeru mezi nimi), nějaké dráty, cuprexitovou destičku (neboli desku plošných spojů), která na sobě často má nepájivou zelenou masku (tj. "čouhají" jen pájivé spoje) a samozřejmě šikovné ruce!

Deska plošných spojů jak ji nejspíš všichni znáte. Najdete ji v každém počítači •  red

Páječka bude nejlepší "pistolová". Snadno se drží a ovládat ji zvládne skoro každý. Pájky se dělí na tvrdé a měkké. Začněte těmi měkkými. Nejčastější je cínová pájka, kterou seženete opravdu skoro všude. Uprostřed ní se nachází kalafuna; druh pryskyřice, který chemicky připraví povrch k pájení. A cuprexitová destička? Lekli jste se složitého názvu? Jen si vzpomeňte na jakýkoliv rozebraný počítač, televizi, tiskárnu… a tu velkou zelenou desku s malinkými výstupky, která z výšky vypadá jako model města. Už víte? Je to deska z nevodivého materiálu, pokrytá tenkou měděnou folii. Ve fólii se dají vyrobit vodivé cestičky spojující součástky podobně jako dráty.

A nyní se můžete vrhnout na práci

Pokud si budete chtít destičku zmenšit, stříhejte ji nůžkami na plech, nebo řezejte pilkou na železo. Pro začátek se naučte pracovat s pájkou. Pájce se říká také trubičkový cín. Nejdříve si pájku namotejte třeba na tužku, aby vám vzniklo něco jako pružinka. Delší konec protáhněte vnitřkem a z něho pájejte. Když bude pájky málo, zatáhněte a odvine se ven další. Z drátů, správněji vodiče, na každém konci odstraníme nožíkem 5 mm izolace (plastový obal). Ten přiložíme k destičce. Pokud chceme spojovat dva dráty k sobě, pevně je uchytíme a konce dáme k sobě. Pokud jste si zvolili vodič z mnoha tenkých drátků, zkruťe jej podle OBRÁZKU.

Páječka je základní nástroj pro všechny elektrotechniky •  red

Páječka pistolová, takzvaná transformátorová, ohřívá očko velkým procházejícím proudem, ale s nízkým napětím 3 Volty. Očka se dodávají s novou páječkou. Můžete je také koupit samostatně, nebo vyrobit pomocí kleštiček z měděného vodiče stejného průměru jako měl originál. Při shánění takového vodiče možná v šuplících domácí dílny nebo garáže objevíte i další zajímavé věci… Očka se při práci ohříváním postupně přepalují, a tak je budete často měnit.

Grif na výrobu oček je dobré si osvojit co nejdříve •  red

Páječka musí být samozřejmě čistá. Nechceme, abychom tavili místo cínu nějaké nečistoty. A teď pozor! Na začátku se dotkněte pájkou hrotu páječky, ale pak už se obojím dotýkáte jen vodiče samotného tak, aby se pájka do spoje "nalila". Jde o to zahřát část, kterou chcete pocínovat a ona sama tavila pájku. Ta se po ní krásně rozlévá. Tedy pozor, netavíte cín jen přímo hrotem páječky, kov sice na spoji trochu drží, snadno jej však odtrhnete. Navíc se často stává, že takový spoj je přilepený jen na roztavené kalafuně a nevede vůbec elektrický proud. Pájky by nemělo být moc, ale ani málo. Snažte se spojovat s citem, aby dva úzké drátky nedržela koule jako ze sněhuláka, někdy vám pomůže před spojováním vodiče zkroutit dohromady. Nezapomeňte, že cín netavíme přímo hrotem páječky.

Pájejte důkladně, snažte se co nejblíže přiblížit obrázku •  red

Teď, když víte jak na to, vyzkoušejte si to na nějakých starších a nepotřebných předmětech, například zkuste připájet pár tenkých vodičů na dno ocelové plechovky od nápoje. Povrch takové plechovky je totiž pocínovaný. Musíte ji najít magnetem (např. plechovka od rybiček).

Co budete potřebovat?

Páječka – kolem 300 - 500 Kč

Pájka – od 20 Kč

Dráty – jednotky korun

Cuprexitová destička – od 10 Kč

Rychlokurz elektro 2. díl: Měření proudu a napětí

Rychlokurz elektro 2. díl: Měření proudu a napětí

Rychlokurz elektro 3. díl: Vyrábíme pilu na polystyrén

Rychlokurz elektro 3. díl: Vyrábíme pilu na polystyrén

Rychlokurz elektro 4. díl: Vyrábíme detektor vlhkosti

Rychlokurz elektro 4. díl: Vyrábíme detektor vlhkosti

Rychlokurz elektro 5. díl: Vyrábíme blikač

Rychlokurz elektro 5. díl: Vyrábíme blikač

Rychlokurz elektro 6. díl: Vyrábíme bzučák

Rychlokurz elektro 6. díl: Vyrábíme bzučák

Rychlokurz elektro 7. díl: Vyrobte si vlastní rádio

Rychlokurz elektro 7. díl: Vyrobte si vlastní rádio

 

Články odjinud