Rychlokurz elektro 8. díl: Zesilovač k vašemu rádiu

Rychlokurz elektro 8. díl: Zesilovač k vašemu rádiu
Sdílej
 
V minulém díle jste se pokusili postavit krystalku. To už je o dost složitější výrobek než všechny předchozí. Tentokrát ji posuneme ještě na vyšší úroveň a budete vyrábět zesilovač. Díky němu můžete krystalku používat s reproduktorem a poslouchat tak i bez sluchátek.

 

Základem zesilovače je integrovaný obvod LM 386. Lidově se mu říká šváb nebo brouk a má 8 nožiček. Integrovaný obvod je složitý stroj plný diod a tranzistorů sloučených na jeden kousek křemíku. Na povrchu pouzdra objevíte vždy nějakou značku. Může to být malý žlábek nebo kolečko (každá firma to má jinak), které vás navedou. Značce se říká klíč a pod ním je nožička jedna, jako na obrázku.

Technické schéma našeho zesilovače •  Miloš Millner, red

 

Máme tedy operační zesilovač. Značí se trojúhelníkem a svým kódem LM 386. Každá nožička má své číslo a svou funkci. Trojka přivádí signál (in), šestka zase energii od baterie. Na pětce máte výstup (out). Zapojením součástek mezi nožičkami jedna a osm se určuje stupeň zesílení.

Ilustrace klíče •  Miloš Millner, red

 

A teď se pustíme do práce. Pro tentokrát použijeme tzv. vrchní montáž (umožní vám snadnější výměnu součástek). Vytvoříte tzv. škrábaný plošný spoj. Jak na to? Obstarejte si jako obvykle kousek cuprexitové destičky a podle obrázku vyškrábejte drážky. Dobře to jde třeba kružítkem nebo odlamovacím nožíkem podle pravítka. Dávejte při tom velký pozor!

Na 1. obrázku je spoj po vyškrábání, další je připájená patice a osazené součástky •  Zuzana Šprinclová

Dále budete potřebovat patici s osmi piny, tedy zásuvku s dírkami na zastrčení nožiček integrovaného obvodu. Prohlédněte si nákres zařízení, jak by mělo hotové vypadat. K jeho výrobě budete potřebovat součástky, jejich seznam najdete níže. Osazovat na destičku je můžete v libovolném pořadí. Pozor na plus u kondenzátorů (polarizaci), u plusu je delší nožička, mínus je značené zboku na plášti kondenzátoru v proužku. Dejte si pozor, abyste při pájení nezalili vyškrábané dělící cestičky, zařízení by nefungovalo. Pájky dávejte raději co nejméně.

Ilustrace osazovací schéma •  Miloš Millner, red

Při osazování nezapomeňte dodržovat estetiku. Tedy zkracujte nožičky na minimum, ať součástky sedí co nejblíže k desce. Nejde jen o vzhled, ale i o praktičnost. Dlouhé nožičky se zbytečně pletou tam, kde nemají. Aby vás případně pájené součástky nepálili do prstů, používejte kleštičky nebo větší pinzetu. Tímto jste došli do cíle, výrobek připojte k baterii a reproduktoru. Jako signál můžete použít pro zkoušku bzučák (vyráběli jsme ho v 6. díle Rychlokurzu elektro) nebo krystalku z minulého dílu. Zdroj připojujte vždy na zem, mínus baterie, a k nožičce 3 integrovaného obvodu.

Krystalka se zesilovačem •  Zuzana Šprinclová

A na závěr si ještě můžete trochu pohrát s hlasitostí. Zkuste odpojit kondenzátor 10 mikro Farad (najdete ho mezi nožičkami 1-8). Pokud jste připojení ke krystalce, bude po odpojení kondenzátoru srozumitelnější, i když méně hlasitý. Množství signálu můžete korigovat před řazeným potenciometrem 10 kΩ, zamezíte tak nežádoucímu kmitání (brčení).

Seriál vzniká ve spolupráci s Národním technickým muzeem. Na snímku je při výrobě zesilovače jeho autor Miloš Milner •  Zuzana Šprinclová

TIP:

Až vám výrobek začne pracovat, je dobré ho zajistit, aby se vám nezničil. Nejde nechat přístroje pospojované jen vodiči a tahat za ně. Nejjednodušší je přišroubovat části na prkénko nebo je přilepit tavným lepidlem. Hezká by byla třeba nějaká krabička.

Co budete potřebovat?

Dva elektrolytové kondenzátory 220 mikro Farad

Jeden  elektrolytový kondenzátor 10 mikro F

Integrovaný obvod LM 386

Patici s osmi piny

Klip na baterii 9V. Reproduktorek 8 Ohm

Rezistor 10 Ohm

Kousek cuprexu

Výzva: Tvoříme se čtenáři ábíčka

Rychlokurz elektro pro vás připravujeme ve spolupráci s vedoucím kroužku elektrotechniky v Národním technickém muzeu Milošem Milnerem. Také jste si vyrobili něco zajímavého? Pošlete nám vaše nápady a fotky výrobků na Facebook ábíčka nebo do redakce. Ty nejlepší nápady pak zveřejníme i s podrobným návodem, jak je vyrobit.  

Rychlokurz elektro 1. díl: Zvládněte s námi základy elektrotechniky

Rychlokurz elektro 1. díl: Zvládněte s námi základy elektrotechniky

Rychlokurz elektro 2. díl: Měření proudu a napětí

Rychlokurz elektro 2. díl: Měření proudu a napětí

Rychlokurz elektro 3. díl: Vyrábíme pilu na polystyrén

Rychlokurz elektro 3. díl: Vyrábíme pilu na polystyrén

Rychlokurz elektro 4. díl: Vyrábíme detektor vlhkosti

Rychlokurz elektro 4. díl: Vyrábíme detektor vlhkosti

Rychlokurz elektro 5. díl: Vyrábíme blikač

Rychlokurz elektro 5. díl: Vyrábíme blikač

 

Články odjinud