Rychlokurz elektro 7. díl: Vyrobte si vlastní rádio

Rychlokurz elektro 7. díl: Vyrobte si vlastní rádio
Sdílej
 
Ačkoliv získáváme informace z mobilních telefonů, počítačů nebo televize, v dnešním díle si ukážeme, jak si poradit, pokud se vám přístroje porouchají. Dozvíte se, jak poslouchat přímý přenos ze sportovního přenosu nebo rozhovor se slavným umělcem pěkně postaru – pomocí rádia. Máme pro vás návod, jak ho vyrobit.

 

Postavte si rádio, které nepotřebuje žádné baterie, ani zapojení do zásuvky! Bude hrát na energii získanou z antény. I když to zní jako sci-fi, zjistíte, že je to ještě jednodušší, než se zdá. Stejným způsobem totiž chytali vlny i čeští radioamatéři už ve dvacátých letech.

Takto by měl vypadat hotový výrobek •  Zuzana Šprinclová

 Základem je takzvaná cívka. Sežene si kus trubky o průměru zhruba 6 cm. Může být papírová nebo plastová, zaběhněte si třeba do reporocentra, kde pracují s rolemi papíru nebo postačí i malá PET lahev. Dále potřebujete izolovaný drát, nejlépe tenký, třeba zvonkový. Mohou to být i různé kusy, pospojujete je zakroucením a pájením.

Navíjecí drát můžete získat z vraku transformátoru, který seženete třeba ve sběrném dvoře nebo doma z vyřazených nepoužívaných elektrospotřebičů jako např. ze starého rádia nebo zesilovače •  Zuzana Šprinclová

Drát (vodič) naviňte na trubku zhruba 100 krát dokola. Každých deset závitů udělejte takzvanou odbočku. To je zakroucené očko, které vyčuhuje z cívky ven (viz foto). Závity by měly být pěkně vedle sebe, když jim ale trochu povolíte, smeknou se a zamotají. To bude trošku boj, ale nevzdávejte se.

Na tzv. odbočky budete přikládat anténu. Pokud k vodiči něco připojujete, je vždy potřeba z vodiče odstranit izolaci. Pokud je laková, použijte ideálně pilník na nehty •  Zuzana Šprinclová

Každých deset závitů zajistěte izolační páskou obtočenou dokola, nebo si pomozte tavným lepidlem. Na odbočky budete zkusmo přikládat konec antény. Anténu vytvoříte zase z drátu, asi 20 – 40 m dlouhého. Vyveďte ho z okna ven, nejlépe na strom (ideálně 6 m do výšky). Anténa se nemá zbytečně nikde dotýkat okolních předmětů. Nakonec antény navažte plastový provázek cca 3 metry dlouhý, který přivážete k větvi. Pozor, anténa nesmí vést přes cestu, mohla by ohrozit chodce a cyklisty.

S hotovým výrobkem musíte vyrazit ven a najít si vhodný strom •  Zuzana Šprinclová

Anténa zachytí magnetické vlny a ty v ní vytvoří elektrický proud běžící někam do země, ideálně přes vaší cívku, která vybere jen ty vlny, co vás zajímají, takzvaně s nimi rezonuje. Abyste vše slyšeli, použijete diody.Ty vedou proud jen jedním směrem, a tak vznikne stejnosměrný proud pro sluchátka (takzvaná detekce signálu). Se střídavým proudem by měla sluchátka pravděpodobně problém. Diody zapojte podle obrázku.

Dejte pozor na správnou orientaci diod, jinak krystalka hrát nebude •  red

Nejjednodušší je jeden vodič omotat na zástrčce co nejvýš a druhým se zkoušíte dotknout na ostatních kontaktních ploškách. Tak zjistíte, kdy vám hraje jedno, kdy druhé a kdy obě sluchátka. Celek pak zafixujte omotáním nití.

Vodiče k anténnímu jacku můžete zajistit i nití. Můžete si ale i koupit zdířku na jack 3,5 mm •  Zuzana Šprinclová

Krystalka hraje, když má anténu a uzemnění, musíte tedy zemnící vodič připojit někam k topení nebo k vodovodu, plynovodu, prostě ke kovové trubce vedoucí do země. A pozor! Anténa by mohla přivést blesk do bytu, protože je vlastně také hromosvod. Neposlouchejte rádio při bouřce a po skončení poslechu nechávejte drát antény vždy venku za oknem.

Takto by měl vypadat hotový výrobek. Na přichycení antény a uzemnění jsme použili tzv. krokodýlky, je možné ale vodič jen obtočit či přiletovat •  Zuzana Šprinclová

Jinak ale máte za pár korun skvělý výrobek. Pracuje bez baterie, lovíte energii vyslanou vysílačem. Vysílání jsou magnetické vlny vytvořené průchodem elektrického proudu v cívce vysílače, která je stejná jako ta vaše, je jen z tlustšího drátu, aby vydržela vysoký proud. Příjem je často zajímavější večer a v noci, to dochází k odrazům vzdálenějších stanic od vrstvy iontů v atmosféře a vy tak ulovíte vzácnější, takzvaný DX poslech.

K uzemnění můžete použít třeba odpadkový koš •  Zuzana Šprinclová

Co budete potřebovat?

Izolovaný drát na cívku 19 m (např. zvonkového drátu) 

20 m drát na anténu (může být i obyčejný vázací drát) 

Nejlepší jsou dvě germaniové diody, pokud je neseženete, použijte i vysokofrekvenční křemíkové diody 

Sluchátka (lepší větší než "pecky")

Rychlokurz elektro 1. díl: Zvládněte s námi základy elektrotechniky

Rychlokurz elektro 1. díl: Zvládněte s námi základy elektrotechniky

Rychlokurz elektro 2. díl: Měření proudu a napětí

Rychlokurz elektro 2. díl: Měření proudu a napětí

Rychlokurz elektro 3. díl: Vyrábíme pilu na polystyrén

Rychlokurz elektro 3. díl: Vyrábíme pilu na polystyrén

Rychlokurz elektro 4. díl: Vyrábíme detektor vlhkosti

Rychlokurz elektro 4. díl: Vyrábíme detektor vlhkosti

Rychlokurz elektro 5. díl: Vyrábíme blikač

Rychlokurz elektro 5. díl: Vyrábíme blikač

Rychlokurz elektro 6. díl: Vyrábíme bzučák

Rychlokurz elektro 6. díl: Vyrábíme bzučák

 

Články odjinud