Jednoduché rádio

Sdílej
 
Letos slavíme osmdesáté výročí bezdrátového přenosu zvuku u nás. V květnu 1923 se totiž uskutečnilo první vysílání rozhlasu v Čechách. Dnes se můžete pokusit sestrojit modernější verzi tehdejšího rádia, tzv. "krystalky". Hlavní součástí je cívka o 68 závitech, kterou navinete na prázdnou půllitrovou láhev od coca-coly. Použijte nejlépe smaltovaný měděný drát 0,6 mm.

ELEKTRONIKA PRO ZAČÁTEČNÍKY - 2

Letos slavíme osmdesáté výročí bezdrátového přenosu zvuku u nás. V květnu 1923 se totiž uskutečnilo první vysílání rozhlasu v Čechách. Dnes se můžete pokusit sestrojit modernější verzi tehdejšího rádia, tzv. "krystalky". Hlavní součástí je cívka o 68 závitech, kterou navinete na prázdnou půllitrovou láhev od coca-coly. Použijte nejlépe smaltovaný měděný drát 0,6 mm. Další důležitou součástkou je dioda, např. GA204, která dovede přeměnit neslyšitelné rádiové vlny ve zvukové. Ale abyste je mohli slyšet, potřebujete ještě sluchátka. Vyzkoušeli jsme ta běžná od walkmana a funguje to. Z konstrukčních dílů použijte z minulého návodu vám již známou svorkovnici a navíc konektor pro zasunutí sluchátek. Přívody k němu bude tentokrát nutné připájet.

Foto
Přístroj sestavíte podle zapojovacího plánku. Takovéto jednoduché rádio nepotřebuje žádné baterie, energii pro fungování si vezme ze "vzduchu". Proto si ve volném prostoru natáhněte drátovou anténu. Ke dvěma zátkám od limonády připevníte přibližně 10 m drátu a pomocí rybářského vlasce upevníte alespoň 5 m nad zemí. Druhý konec této antény zapojíte do svorkovnice. Uzemnění připojíte k ústřednímu topení nebo vodovodnímu kohoutku. Pokud si s nějakým elektronickým zapojením nebudete vědět rady, napište nám na adresu redakce Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 a obálku označte heslem Elektronika pro začátečníky. Připište, zda máte ve svém okolí potíže se sháněním součástek.

CO MŮŽETE POSLOUCHAT
Naše rádio sice nemůžete ladit, ale bez problémů byste jím měli přijímat vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha, který nabízí zajímavé pořady pro mládež - Satelit (v pátek od 15:30), Meteor (v sobotu od 8:00), Hru pro mládež (v sobotu od 13:00) a Periskop (v neděli od 10:00).