Rychlokurz elektro 12: Vyrobte si laserovou střelnici

Rychlokurz elektro 12: Vyrobte si laserovou střelnici
Sdílej
 
Máme tady poslední díl oblíbeného rychlokurzu elektro. Pro tentokrát jsme si pro vás připravili něco speciálního: Laserovou střelnici. Profesionální cvičná střelnice pro biatlon stojí tisíce a vy si ji teď můžete sestavit do stokoruny. A zažijete s ní spoustu zábavy.

 

Čekají nás dva výrobky. Jako první se pustíme do zbraně. Sežeňte si běžný laserový modul do ukazovátka, dá se koupit v obchodě s elektrotechnickými součástkami do 40 Kč. Aby byla soutěž ve střelbě spravedlivá, počitatelná, musíte zajistit po stisknutí spouště jen jeden krátký světelný impulz. To zajistí větší kondenzátor, který bude energetickým zdrojem vašeho výstřelu.

Schéma k výrobě zbraně •  Miloš Millner, red

Nabíjení kondenzátoru zajistí baterie, ovšem jen pomalu přes rezistor. Nepůjde tak dávat jednu ránu za druhou. Střelec je donucený pokaždé zamířit znovu, změnit polohu jako na opravdových závodech. Modul namontujete na vzduchovku nebo dřevěnou zbraň, kterou si sami vyrobíte - možné je využít i nějakou plastovou hračku. Spínač, tzv. mikrospínač, musí jít šikovně improvizovat ke spoušti. Pozor na použití vteřinového lepidla, abyste spínač neznehybnili. Ideálně ho přivažte tenkou nití, kterou pak prosytíte lepidlem.

Zapojení laseru a kondenzátoru je jednoduché. Pušku jsme si předtím sami vyrobili •  Zuzana Šprinclová

Zbraň už máte hotovou a teď se pusťte do dalšího dobrodružství: Výroby terče. Využijete časovač NE555 z minulého dílu (proklik díl 11), ovšem v jiném zapojení. Podle obrázku prodlužuje vstupní impulz. Přijde-li na vstup očekávaná změna, dopad laserového paprsku po dobu např. jedné desetiny vteřiny, časovač pošle na výstup dvouvteřinový impulz. Na výstup si připojíte bzučák, klidně ten váš vyrobený, nebo si kupte hotový za 20 Kč.

Schéma výroby terče •  Miloš Millner, red

Vstupní člen systému je fotorezistor. Součástka klade odpor 10 KOhm. Po dopadu intenzivního světla se hodnota odporu snižuje. Pro výrobek musíte využít postupy popsané v minulém díle Rychlokurzu elektro. Jde v podstatě o velmi podobné zapojení. Nečekají vás žádné záludnosti a určitě se vám to povede.

Schéma plošného spoje •  Miloš Millner, red

Teď vás čeká zastavění terče do krabičky tak, aby šel pověsit za očko někde v terénu. Přes vstupní fotorezistor dejte červený filtr např. kelímek od hrobní svíčky. Propouští jen červené světlo, tedy váš laser. Ale pozor: Za běžného světla venku by byl fotorezistor přesvětlený a terč by vám stále pískal. Optimální citlivost reakce doladíte trimem. Je to levný potenciometr, tedy proměnný rezistor.

Hotové zvýrobky: Zbraň a terč •  Zuzana Šprinclová

A můžete se pustit do střelby. Výrobek bude velmi dobře pracovat doma, třeba na chodbě. Pokud se rozhodnete vyjít ven, je dobré (kvůli pískání) najít si stín. Střelbu, zvláště tu ve stoje tzv. stojku, musíte pravidelně cvičit. Vždyť i biatlonistům se zlepšují výsledky až po letech drilu.

Svůj výrobek používejte raději uvnitř jak venku, kvůli přesvícení vám totiž může nepříjemně pískat •  Zuzana Šprinclová

Co budete potřebovat:

Inegrovaný obvod NE 555

Bzučák pracující od pěti voltů

Foto rezistor

Rezistorový trim 10kOhm

Rezistor 10 kOhm a rezistor 1 kOhm

Po jednom elektrolytické kondenzátory 220 mikroFarad(mí F)a 1000mikro Farad

Keramický kondenzátor 100nF

Mikrospínač s pružinou

Zvonkové tlačítko na spoušť zbraně

Vypínač

Napájení terče

Cuprextit

Pouzdro na dva tužkové članky 1,5V

Klip pro baterii 9V

Rychlokurz elektro

Seriál znikl ve spolupráci v Národním technickým muzeem. Jestli vás bavil, může pokračovat třeba stavebnicí Voltík 3. Je plná dalších integrovaných obvodů, se kterými se naučíte pracovat a zkoušet zajímavá zapojení a nové výrobky. Nerozvíjet získané dovednosti by byla přece škoda.

Rychlokurz elektro 10. díl: Vyrobte si školní rozhlas

Rychlokurz elektro 10. díl: Vyrobte si školní rozhlas

Rychlokurz elektro 9. díl: Vyrobte si jednoduchou vysílačku

Rychlokurz elektro 9. díl: Vyrobte si jednoduchou vysílačku

Rychlokurz elektro 8. díl: Zesilovač k vašemu rádiu

Rychlokurz elektro 8. díl: Zesilovač k vašemu rádiu

 

Články odjinud