Broukoid pátrá, radí, informuje

Sdílej
 
Ani jsme netušili, jaký bude mít článek o robotech v ABC č. 3 úspěch. Zdá se, že snad každý, kdo si článek o mechanických potvůrkách označovaných jako beamboti přečetl, okamžitě zaběhl do krámku s elektronikou a začal stavět vlastní umělou bytost.

Odpovídáme na dotazy čtenářů ohledně výroby beambota

Ani jsme netušili, jaký bude mít článek o robotech v ABC č. 3 úspěch. Zdá se, že snad každý, kdo si článek o mechanických potvůrkách označovaných jako beamboti přečetl, okamžitě zaběhl do krámku s elektronikou a začal stavět vlastní umělou bytost.
Ze čtenářských ohlasů jsme sestavili soubor otázek, které nyní zodpoví robotik, jenž vás s beamboty seznámil - Jan Spurný, zvaný Broukoid, který tímto gratuluje každému, komu se podařilo vlastního robota úspěšně dokončit.

Kde mám prosím sehnat alespoň 12V solární panel? Ptal jsem se ve všech dostupných elektroobchodech zde, a nemají. Prosím, poraďte.

Foto
Solární panely se dají spojovat za sebe, takže stačí, pokud si seženete například čtyři třívoltové a spojíte je za sebou.

Milé ABC, rozhodl jsem se vyrobit si beambota podle vašeho plánku. Nikde se mi však nepodařilo sehnat uváděné tranzistory 2N3904, 2N3906 nebo BC337, BC327. Mohu se zeptat, kde je možné je sehnat? Dají se použít i jiné? Děkuji.
Tranzistory 2N3904/6 se daly sehnat v GM Electronics, ale je samozřejmě možné použít i jiné tranzistory. Popisované zapojení je celkem necitlivé na volbu součástek, takže je možné použít téměř jakékoliv běžné bipolární tranzistory. Pouze je nutno dodržet typ PNP při nahrazování 2N3906 a NPN pro nahrazení 2N3904.

Ahoj, zdravím tě. Mám takový problém, udělal jsem si beambota podle návodu z ábíčka, ale nikde jsem nesehnal ten solární panel, a tak jsem se rozhodl, že ho vyměním za 3V baterii. Ale motor se vůbec netočil, jen když jsem mu pomohl, tak se trochu hnul, ale pak hned přestal. Tak jsem to celé předělal a teď už to nedělá vůbec nic! Koupil jsem i nový kondenzátor 4700 mikrofaradů na 6 V. Ale stále nic. Může tam ta baterie vůbec takhle být? Předem děkuji.
Výměna za 3V baterii je samozřejmě možná, ale pak je v podstatě zbytečná veškerá elektronika, protože 3V baterie je schopna pohánět motor přímo. Baterii má cenu použít i pro testování, kdy by bylo otravné stále čekat, až solární článek dobije kondenzátor. Pak je ale potřeba s baterií sériově připojit rezistor, který omezí proud asi na 1 mA. Pro 3V baterii je vhodný rezistor 3k3. Zapojení rozhodně nepotřebuje více voltů, právě naopak, stačí mu asi 2,5 V. Nejdřív si opravte chybné připojení kondenzátoru a motoru k elektronice
- na 3D obrázku v ABC č. 3 jsou totiž prohozené svorky (-) a (M), za což se moc omlouvám. Pokud nebude po zapojení rezistoru mezi baterii a elektroniku robot stále fungovat, je potřeba zkontrolovat tranzistory, jestli jsou v pořádku a správně zapojené, polaritu kondenzátoru a ověřit všechny pájené spoje (nebo je rovnou všechny znovu propájet). Pokud se přesto nebude motor točit, bude nejvhodnější najít někoho, kdo se elektronikou zabývá, a požádat ho o pomoc.

Dobrý den! Chcel by som sa spítať na toho robotíka v časopise ABC. Ak ste ho robili vy, tak prečo tam je trimer 500k a prečo tam je LED (neodoberá prúd) - a nemá tam byť náhodou blikajúca LED? Prosím odpovedzte mi. Ďakujem.
Trimr je tam proto, že robot má jinou elektroniku, než je ta, která byla v článku popisována. A LED skutečně má být FLED - blikající LED - v článku je to napsané.

Dobrý den, podle návodu v ABC č. 3 jsem si sestavil beambota. Teda sestavil. Dneska jsem s tím začal. Sehnal jsem si starou kalkulačku (nesehnal jsem samostatný solární panel) a všechny ostatní potřebné věci. Mám tam motorek z walkmana, ale ten přes solar nefunguje, ani když je zapojený přes tranzistory atd. Nevím proč. Když ho mám pod žárovkou,
Foto
měřák mi ukazuje, že dává 2,26 V, někdy i něco přes tři. Kvůli tomu ale nepíšu. Všechno jsem sestavoval podle "3D obrázku", jelikož ve schématech se moc nevyznám. Na tom obrázku ale není nakresleno, kam se zapojuje kondenzátor. Mohl byste mi prosím napsat, kam ho mám zapojit? Předem díky za odpověď.

Kondenzátor, paralelně připojený k solárnímu panelu (tj. (+) na solárním panelu na (+) na kondenzátoru a (-) na (-)) se připojí na vývody označené (+) a (-) na "3D obrázku" - pozor, bohužel jsou na obrázku chybně nakreslené svorky (M) a (-) - mají být prohozené.
Pokud se motor stále nebude hýbat, je potřeba měřákem sledovat napětí na kondenzátoru - pokud pomalu poroste až k asi 2,5 V a motor se nespustí, je pravděpodobně problém v pájených spojích nebo nefunkčních kondenzátorech. Také je potřeba dodržet správné připojení FLED. Pokud napětí zůstává na nízké úrovni (asi 1 V) a neroste, jsou pravděpodobně špatně zapojené tranzistory.

Dobrý den, dávám vám vědět o svém robůtkovi, který jsem si připravil podle plánku z ABC, a chtěl bych vás poprosit o radu. Mám doma k dispozici 7 solárních článků, jako máte i vy na obrázcích. Všechny jsem je zapojil paralelně a připojil k elektronické části podle návodu. Problém je v tom, že blikací dioda bliká moc rychle a kondenzátor se nestačí nabít, takže motorek jenom tak škvrká. Dioda bliká s frekvencí asi 1 Hz, což je asi hodně. V obchodě jsem sehnal tranzistory typu BC. Ale doma jsem si všiml, že místo BC337 mám C33725 a pod tím je W 2 4 - nevím, jestli je to jedno, nebo jestli se prodávající spletl. Zkoušel jsem zapojení s kondenzátorem 2,2 mF i 4,7 mF, ale nebylo to o nic lepší. Sice nevím, na jakém principu funguje blikací LED dioda, ale mám ji s průměrem 3 mm, nechtělo by to větší? Moc vás prosím o pomoc, aby mi můj beambot zdárně fungoval.
Problém s rychle blikající diodou je dost zvláštní - u správně zapojeného obvodu dioda jen krátce blikne po nabití kondenzátoru při spuštění motoru. V typu tranzistorů problém nejspíš nebude, spíš je problém v použitém motůrku. Stálo by za to vyzkoušet i jiný motor, a pokud nedojde k zlepšení, bude asi nejlepší požádat někoho zkušeného o radu.

Vážení přátelé, prosím o radu, jak postupovat dál. Sestavili jsme se synem dvě verze robota podle plánku v ABC, ale ani v jednom případě nám nefunguje. Použili jsme při tom tři solární panely, vyzkoušeli jsme všechno možné, ale stále nic. Děkuji mnohokrát.
Foto
Problém bude v tom, že 3D obrázek v článku má prohozené kontakty (-) a (M) - po jejich přepojení by robot měl začít fungovat. Za chybu se omlouvám.

Dobrý den, stavím si svého prvního beambota.Chtěl bych se zeptat, jestli se může spravit solární panel, když se odtrhne tavná plocha. Předem děkuji za odpověď.
To záleží na tom, jak "moc" se odtrhla - většinou pod kovovou ploškou s "cínem" je vodivá pokovená ploška na skle panelu - při troše trpělivosti je možné na ni umístit kapku cínu tak, že celkem drží, vyžaduje to však dobré prohřátí skla panelu a hodně trpělivosti. Mně osobně se to už několikrát povedlo, přestože nepatřím zrovna k nejšikovnějším. Věřím proto, že se to povede i vám.

Tolik tedy odpovědi na vaše dosavadní otázky. Své další ohlasy i fotografie vlastních výtvorů dál posílejte na adresu smid@ringier.cz.

Odpovídal Jan "Broukoid" Spurný