Rychlokurz elektro 5. díl: Vyrábíme blikač

Rychlokurz elektro 5. díl: Vyrábíme blikač
Sdílej
 
S LED žárovkami už umíte zacházet. Přichází tedy chvíle, kdy práci s nimi pozvedneme na úplně novou úroveň. Takzvaný blikač je zařízení, které umožní střídavé rozsvěcení dvou žároviček. Chybí vám maják na modelu policejního auta, chcete světélko na vrchol vysílače nebo jen ozdobu do pokoje? Tak to se vám dnešní díl bude náramně hodit.

 

Blikač, odborně nazývaný také astabilní klopný obvod nebo multivibrátor, budeme sestavovat na destičce cuprexitu. Připravte si destičku o velikosti přibližně 5 x 5 cm. Je na ní měděná fólie. Měď na povrchu lehce osmirkujte a namalujte permanentní fixou spoje jako na obrázku.

Takto si na začátku fixou namalujte čáry na destičku •  Miloš Milner

Připravte si do mističky trošku chloridu železitého. Jakmile budete mít namalováno, opatrně vložte destičku do chloridu obrázkem dolů. Vyčkejte 15 minut, za tu dobu chlorid nepokreslenou měď rozpustí. Dávejte si ale na látku pozor! Dost špiní.

Pozor ať se při namáčení neumažete •  Miloš Milner

Po čtvrt hodině destičku opláchněte a fixu smyjte ubrouskem navlhčeným v lihu. Do destičky je nyní potřeba navrtat malé dírky. Větší investice (kolem 300 Kč) vás bude čekat při koupi mikrovrtačky. Použijte ji s vrtáčkem o síle 1 mm. Vrtačku tlačte kolmo a až po vytažení z materiálu teprve zastavte, ať ji nerozbijete. Díry vyvrtejte zhruba podle obrázku.

Vyvrtejte do destičky dírky, vrtačku zastavte až po vytažení vrtáčku •  Miloš Milner

Připravte si součástky, které na výrobu budete potřebovat (seznam najdete na konci článku). Nejdříve osaďte obě svítící větve s tranzistory tak, jak to znáte z minula. Přidejte přívodní vodiče a pokud vše svítí, osaďte kondenzátory. Pozor ale na jejich polaritu! Všimněte si, že plus je vždy orientované k bázi tranzistoru. Už jde o něco těžší skládání. Pokud si nejste jisti, že návodu rozumíte, podívejte se na následující obrázky.

Takto postupně zapojujte součástky •  Miloš Milner

Nožičky součástek vždy proletujte jako na fotografii a nožičky nejlépe zkracujte, ať se vám tam nikde nepletou. Když budou součástky co nejblíže cuprexitu, je menší pravděpodobnost, že se budou navzájem zkratovat.

Zezadu zkracujte nožičky ať se nepletou •  Miloš Milner

Jak to funguje? Princip blikání spočívá v nabíjení a vybíjení kondenzátorů. Obě větve jsou sice na první pohled stejné, ale proces startuje vždy nějakým malým rozdílem. Jeden kondenzátor se tedy nabije dříve a spustí svícení. Při svícení se vybije a jeho úlohu převezme ten druhý, tím se spustí opačná větev.

Vylepšení: Regulace rychlosti blikání

Je na vás střídání moc rychlé, či pomalé? Anebo se někdy hodí spíše volné rozsvěcení a jindy zase zběsilé blikání? Jednoduše si můžete z blikače udělat regulovatelnou hračku, kde změníte rychlost blikání jedním otočením ruky. Jediné, co uděláte je, že před oba bázové rezistory vložte odporový trimer nebo potenciometr podle obrázku.

Regulovatelnému odporu snadno poručíte jakou rychlostí má výrobek blikat •  Miloš Milner

Co budete potřebovat?

Rezistory 470 Ohm (2 ks)

56 kOhm  (2 ks)

Elektrolytický kondenzátor 47mikro F (2 ks) 

Tranzistory BC 547 (2 ks)

LEDdiody (2 ks)

cuprexitovou destičku (stačí ta nejmenší)

chlorid železitý

odporový trimer 100 kOhm

Výzva: Tvoříme se čtenáři ábíčka

Rychlokurz elektro pro vás připravujeme ve spolupráci s vedoucím kroužku elektrotechniky v Národním technickém muzeu Milošem Milnerem. Také jste si vyrobili něco zajímavého?  Pošlete nám vaše  nápady a fotky výrobků na Facebook ábíčka nebo do redakce. Ty nejlepší nápady pak zveřejníme i s podrobným návodem, jak je vyrobit.  

Rychlokurz elektro 1. díl: Zvládněte s námi základy elektrotechniky

Rychlokurz elektro 1. díl: Zvládněte s námi základy elektrotechniky

Rychlokurz elektro 2. díl: Měření proudu a napětí

Rychlokurz elektro 2. díl: Měření proudu a napětí

Rychlokurz elektro 3. díl: Vyrábíme pilu na polystyrén

Rychlokurz elektro 3. díl: Vyrábíme pilu na polystyrén

Rychlokurz elektro 4. díl: Vyrábíme detektor vlhkosti

Rychlokurz elektro 4. díl: Vyrábíme detektor vlhkosti

Rychlokurz elektro 6. díl: Vyrábíme bzučák

Rychlokurz elektro 6. díl: Vyrábíme bzučák

Rychlokurz elektro 7. díl: Vyrobte si vlastní rádio

Rychlokurz elektro 7. díl: Vyrobte si vlastní rádio

 

 

Články odjinud