Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Jaký je rozdíl mezi NE555 a NE556? Lukáš Tupý, Beroun

Jaký je rozdíl mezi NE555 a NE556?
Lukáš Tupý, Beroun

NE555 je asi nejznámější a také nejpoužívanější časovač v osmipinovém pouzdru. NE556 se liší pouze tím, že je umístěn v pouzdru čtrnáctipinovém a neobsahuje časovač jeden, ale dva. V podstatě to jsou dvě NE555 v jednom pouzdru, které mají společné napájení.

Co znamená zkratka TTL?
Martin Kulhavý, Rakovník

Označení TTL se používá v souvislosti s integrovanými obvody. Je to zkrácený název toho, které součástky obvod převážně obsahuje a jak tyto součástky pracují. TTL by se tedy dalo přeložit jako Tranzistor, Tranzistor, Logika.

Čím se liší nízkoodběrová LED dioda od ledky normální?
David Hanák, Jičín

Jak už je patrno z jejího označení, liší se odběrem proudu. Zatímco normální LED dioda odebírá zhruba 25 mA, nízkoodběrová odebírá pouhé 2 mA. S tímto rozdílem se musí počítat hlavně při určování velikosti předřadného rezistoru.

Čím se leptají plošné spoje?
Ivo, Český Brod

Variant je mnoho, ale pro amatérskou výrobu se asi nejlépe hodí roztok chloridu železitého, který je k dostání u většiny prodejců elektronických součástek.

Své dotazy posílejte na e-mail: rady-technika@iabc.cz nebo na adresu redakce: ABC, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 a obálku označte heslem Technická poradna.