Multivibrátor

Sdílej
 
Pro úspěšnou stavbu multivibrátoru je dobré mít zkušenosti s tranzistorovým blikačem z ABC č. 1 letošního roku. Jak vidíte na obrázku, schéma multivibrátoru se blikači velmi podobá. Když žárovku v kolektoru druhého tranzistoru nahradíte sluchátky (32), bude zbývající žárovka dále nerušeně blikat, ale ve sluchátkách se bude ozývat rytmické klapání.

ELEKTRONIKA PRO ZAČÁTEČNÍKY - 28

Pro úspěšnou stavbu multivibrátoru je dobré mít zkušenosti s tranzistorovým blikačem z ABC č. 1 letošního roku. Jak vidíte na obrázku, schéma multivibrátoru se blikači velmi podobá.
Když žárovku v kolektoru druhého tranzistoru nahradíte sluchátky (32), bude zbývající žárovka dále nerušeně blikat, ale ve sluchátkách se bude ozývat rytmické klapání.
Pokud budete vyměňovat kondenzátory C1 a C2 za kondenzátory s nižší kapacitou (např. 10, 1M, M1 atd.), bude se blikání i klapot stále zrychlovat, až splyne v jednolitý tón. Žárovku v kolektoru prvního tranzistoru můžete nahradit rezistorem 30 a multivibrátor je hotov.
POZOR: Sluchátka si NENASAZUJTE! Nechte je ležet volně na stole. Zvuk je totiž velice intenzivní a hrozí nebezpečí poškození sluchu.