Rychlokurz elektro 10. díl: Vyrobte si školní rozhlas

Rychlokurz elektro 10. díl: Vyrobte si školní rozhlas
Sdílej
 
Chcete, aby vás bylo pořádně slyšet? Vyrobit si něco jako školní rozhlas, svolat své kamarády? Použít můžete zesilovač, který jste si již postavili v 8. dílu našeho rychlokurzu elektro. Dnes k němu přidáme mikrofon, díky kterému vás opravdu nikdo nepřeslechne. Tak s chutí do toho.

 

Pro začátek zase trochu něco z teorie: Když mluvíte, vytváříte vlny stlačeného vzduchu, které pak v mikrofonu působí na pružnou destičku, tzv. membránu. Membrána stlačuje kondenzátor, ten mění kapacitu. Změna ovlivňuje elektrický proud vedený do báze prvního tranzistoru, který signál zesiluje. Ze schématu vidíte, že zesilovací stupně máme dva. Zařazená je i ledka, která svícením kopíruje intenzitu hlasu a vytváří efekt barevné hudby.

schéma výrobku •  Miloš Milner - Národní technické muzeum, red

Teď se pustíme do práce. Výrobek můžete realizovat na hřebíčkové montáži. Na dřevěnou destičku překreslete schéma zapojení a v místech spojů zatlučte hřebíčky. Kdo nemá hřebíčky, nastříhá kousky kuprexitu s měděnou fólií a nalepí je vteřinovým lepidlem na jakoukoli podložku (viz foto). Hlavičky hřebíků trochu obrušte pilníkem. Tím je odmastíte.

Montáži se říká Manhattan, protože připomíná město •  Zuzana Šprinclová

Předzesilovač pak připojte ke vstupu zesilovače od krystalky, který jste vyráběli v 8. dílu Rychlokurzu elektro nebo si ho nově můžete udělat. Podrobný návod najdete zde: proklik. Zkuste foukat nebo ťukat na mikrofon. Při mluvení vás může nepříjemně překvapit pískání z reproduktoru, říká se mu akustická vazba. Mikrofon slyší reproduktor a zvuk se točí dokolečka. Od pískání si pomůžete vzdálením reproduktoru, na což potřebujete víc než pět metrů dvoužilového vodiče.

Hotový výrobek. Obě zařízení, tedy zesilovač i předzesilovač můžete napájet z jedné baterie •  Zuzana Šprinclová

Tak a máte hotovou další fajn hračku. Můžete s ní třeba strašit na táboře při bojovce, doma svolávat rodinu k večeři nebo spolužáky ve škole – samozřejmě po domluvě s učiteli.

Zkouška rozhlasu •  Zuzana Šprinclová

Co budete potřebovat:

elektretový mikrofon, nedávejte za něj víc než 20 Kč

rezistory 220k; 56k Ohm; 4k7 Ohm dva kusy; 430 Ohm

kondenzátory 100nF dva kusy

NPN tranzistor

BC 547 dva kusy

hřebíčky

cín

dvoužilový vodič pro oddálení reproduktoru minimálně 5 m

- může být doslova jakýkoli, trochu se poptejte ve svém okolí, jistě ho seženete zdarma

Rychlokurz elektro 9. díl: Vyrobte si jednoduchou vysílačku

Rychlokurz elektro 9. díl: Vyrobte si jednoduchou vysílačku

Rychlokurz elektro 7. díl: Vyrobte si vlastní rádio

Rychlokurz elektro 7. díl: Vyrobte si vlastní rádio

Rychlokurz elektro 6. díl: Vyrábíme bzučák

Rychlokurz elektro 6. díl: Vyrábíme bzučák

 

Články odjinud