Rychlokurz elektro 9. díl: Vyrobte si jednoduchou vysílačku

Rychlokurz elektro 9. díl: Vyrobte si jednoduchou vysílačku
Sdílej
 
V minulých dvou dílech jsme se pustili do trochu náročnějších akcí. Dnes trochu zvolníme a vyrobíme si něco lehčího. Vysílačku, kterou zvládne hravě vyrobit i začátečník. Tato na pohled jednoduchá hračka, která vypadá jako nenápadný šperk, určitě oslní vaše kamarády a vy s ní zažijete spoustu legrace.

 

Nejdříve trošku teorie, využijeme jev elektromagnetické indukce: Nachází-li se vodič ve tvaru smyčky v měnícím se elektromagnetickém poli, vzniká v tomto vodiči elektrický proud.

Výrobu vysílačky zvládne i začátečník •  Zuzana Šprinclová

Takže vytvoříme přijímač. Vodič ve tvaru smyčky bude plochá cívka o třiceti závitech. Použijte jakýkoli tenký izolovaný vodič. Jak jsme psali v 7. díle Rychlokurzu elektro, nejsnáze ho můžete získat z vraku nějakého elektrického zařízení rozmotáním takzvaného transformátoru. Samozřejmě nezapomeňte, že se vyřazené rozmontované elektrické přístroje nesmí připojit do zásuvky!

Z vyřazeného transformátoru jsme získali cívku, kterou dále použijeme jako zdroj izolovaného vodiče •  Zuzana Šprinclová

Cívku naviňte na válcovou krabičku o průměru 30 - 40 mm. Po sejmutí je nutné závity zajistit omotáním nití (ne drátem). Pro jednodušší práci je dobré na konce vodičů zbavených izolace nejprve nanést pájku (tzv. pocínujte) a pak k nim přiletujte ledku. Pracujte nejlépe ve vzduchu, aby se vám do spoje nedostaly nečistoty z pálící se pracovní podložky. Vlastní vysílač provedete v zapojení podle obrázku a fotografie. Je důležité namotávat obě cívky stále stejným směrem – jinak vám zařízení nebude fungovat.

Schéma zapojení vysílače •  Miloš Millner, red

V našem zapojení pustíte trochu z výkonné řeky elektronů tekoucí přes tranzistor od kolektoru k emitoru, přes cestičku, kterou zužuje rezistor, do řídícího vstupu tranzistoru, tzv. báze. Zavedeme tím zpětnou vazbu. Kladnou proto, že ji odbočujete u kolektoru - tedy blíže kladného pólu baterie. Spustíte tím fyzikální jev, který rozkmitá elektrickou energii. Díky tomu se hodnoty napětí a proudu budou pravidelně měnit. Vytvoříte tím měnící se magnetické pole, a pokud přijímač přiblížíte, vyvolá to v něm elektrickou energii, která rozsvítí ledku.

Vysílačka vypadá trochu jako šperk a můžeti si ji přidělat třeba na mikinu •  Zuzana Šprinclová

Hotový výrobek si schovejte třeba do školního penálu a přijímačem připomínajícím Ufo talíř můžete cvičit přiblížení na přistání. Přijímač také může představovat šperk pověšený na kapucové šňůře u bundy, vysílač pak umístíte do vnitřní kapsy. Jen nezapomeňte, že pro vaše pokusy musíte mít plně nabitou baterii. Zařízení je totiž energeticky náročné.

Co budete potřebovat:

8 metrů izolovaného vodiče

rezistor 680 Ohmů

NPN BC 547 tranzistor

monočlánek 1,5 voltu

led dioda

Rychlokurz elektro 8. díl: Zesilovač k vašemu rádiu

Rychlokurz elektro 8. díl: Zesilovač k vašemu rádiu

Rychlokurz elektro 6. díl: Vyrábíme bzučák

Rychlokurz elektro 6. díl: Vyrábíme bzučák

Rychlokurz elektro 5. díl: Vyrábíme blikač

Rychlokurz elektro 5. díl: Vyrábíme blikač

 

 

 

Články odjinud