Elektronika virtuálně: Úvod a instalace prostředí

Elektronika virtuálně: Úvod a instalace prostředí
Sdílej
 
Vítáme vás u nového DIY seriálu, který vznikl díky spolupráci časopisů ABC a Amatérské rádio. V seriálu pro všechny kutily a makery se pokusíme virtuálně prozkoumat základy elektroniky. Ne pomocí vzorečků, ale pokusy s obvody simulátoru programu LTspice. V prvním dílu si ukážeme, jak si takový simulátor instalovat.

Vítáme vás u nového seriálu, který vznikl díky spolupráci časopisů ABC a Amatérské rádio. V tomto seriálu se pokusíme virtuálně prozkoumat základy elektroniky. Tyto základy nebudeme probírat jen teoreticky pomocí „nudných“ vzorečků, ale vyzkoušíme si je na obvodech v simulátoru.

Ti, kteří budou chtít si mohou simulované obvody vytvořit i reálně – podobně jako v seriálu Rychlokurz elektroniky. Simulování obvodů jsem zvolil z několika důvodů: je to levnější, rychlejší, nemusíte řešit co s obvodem, jakmile si vše vyzkoušíte, a hlavně se nemusíte bát, že špatným zapojením zničíte součástku nebo podpálíte svůj stůl.

V novém seriálu virtuálně prozkoumáme základy elektroniky •  iStock.com

Instalace simulátoru LTspice

Pro simulaci budeme používat program LTspice. SPICE je zkratka pro „Simulation Program with Integrated Circuit Emphasis“, to lze přeložit jako „simulační program s důrazem na integrované obvody“. Malá zajímavost: slovo „spice“ v angličtině znamená „koření“, autoři určitě zkratku nezvolili náhodou.

Stáhněte si LTspice - download

Po stažení instalačního souboru jej spustíme a proklikáme okna instalace. Jakmile máme program nainstalovaný, tak jej spustíme a uvidíme okno podobné obrázku číslo 1.

Po spuštění programu LTspice uvidíme okno podobné obrázku číslo 1 •  Lukáš Liebzeit

Prostředí programu LTspice

Jak již bylo řečeno, tak na obrázku číslo 1 vidíme spuštěný program LTspice. Pokud chceme kreslit obvod, musíme vytvořit jeho schéma. Způsob, jak schéma vytvořit je na obrázku číslo 2.

Jak vytvořit schéma •  Lukáš Liebzeit

Po založení nového schématu uvidíme okno pro kreslení schématu (obrázek číslo 3). Pokud vás vyděsilo velké množství ikonek všemožných tvarů, tak vás mohu ujistit, že nepoužijeme všechny a jakmile si na ně zvyknete, bude simulování obvodů zábava.

Okno pro kreslení schématu •  Lukáš Liebzeit

Příště: Jednoduchý obvod!

Po dnešku bychom měli mít nainstalovaný simulátor LTspice a měli bychom umět založit schéma. V příštím díle si vytvoříme jednoduchý obvod, který si i nasimulujeme.

Bastlení s ABC: Od základů elektrotechniky po Teslův transformátor

Bastlení s ABC: Od základů elektrotechniky po Teslův transformátor

Rychlokurz elektro 1. díl: Zvládněte s námi základy elektrotechniky

Rychlokurz elektro 1. díl: Zvládněte s námi základy elektrotechniky

Rychlokurz elektro 2. díl: Měření proudu a napětí

Rychlokurz elektro 2. díl: Měření proudu a napětí

 

Články odjinud