Magion 1: První československá družice odstartovala před 40 lety

Magion 1: První československá družice odstartovala před 40 lety
Sdílej
 
Před 40 lety se do vesmíru vydala první československá družice Magion 1. Její velikost byla 30 x 30 x 16 cm, což je podobné krabici od bot.

 

Magion 1 byl připevněn na větší sovětskou družici Interkosmos-1. Obě družice vynesla do vesmíru 24. října 1978 raketa Kosmos-3M z kosmodromu Pleseck. Po třech týdnech se Magion 1 od družice Interkosmos-1 odpojil.

Magion 1 na oběžné dráze

Hlavním úkolem Magionu 1 byl výzkum zemské magnetosféry a ionosféry, odkud také pochází název družice. Ionosféra je vrstva zemské atmosféry, která odráží a ovlivňuje šíření rádiových vln. V dnešní době může ovlivnit třeba průchod signálů z navigačních družic GPS.

Magion 1 je první československá družice, která u příležitosti výročí vychází v časopisu ABC č. 23/2018 jako vystřihovánka •  Profimedia.cz

Magion 1 pracoval na oběžné dráze až do 10. září 1981, kdy shořel v zemské atmosféře. Po Magionu 1 následovaly ještě další čtyři družice Magion. V roce 2003 odstartovala do vesmíru česká družice MIMOSA, která zkoumala zemskou atmosféru.

V roce 2017 se do vesmíru vydal i první český CubeSat. Jedná se o typ družice, která má tvar krychle o hraně 10 cm. Podobných krychlí může být více. Družice s názvem VZLUSAT-1 testuje odstínění radiace, má na palubě jednoduchý rentgenový dalekohled a přístroj na měření kyslíku v atmosféře.

Video se připravuje ...

ABC 23/2018 je tady! • Zdroj: redakce ABC

Družice zůstaly "tam nahoře"

Kromě VZLUSAT-1 se na oběžné dráze i dnes nachází družice Magion 2, 3 a 5, i když už samozřejmě nefungují. Na stránce http://stuffin.space je vidět pohyb umělých těles okolo Země. Červeně jsou znázorněny družice, modře vyhaslé stupně kosmických raket a šedou barvou kosmické smetí – vše, co už neplní žádnou funkci.

Vlevo nahoře můžete vyhledat konkrétní družice, nebo můžete rovnou kliknout na Magion. Vlevo pak stačí vybrat některou z družic Magion. Zobrazí se aktuální pozice družice. V rámečku budou k dispozici údaje o aktuální výšce (Altitude) a oběžné době (Period). Tady najdete pozici družice VZLUSAT-1. Můžete pak všem českým družicím zamávat.


Vesmírní pionýři: Kam až se dostaly kosmické sondy?

Vesmírní pionýři: Kam až se dostaly kosmické sondy?

Stratolaunch: Obří vesmírný transportér

Stratolaunch: Obří vesmírný transportér

Soutěž o volné vstupenky na představení Putování s dinosaury

Soutěž o volné vstupenky na představení Putování s dinosaury

Klíčová slova:
technika, vesmír, družice, Magion 1, Magion
 

Články odjinud