GPS a Galileo spojí síly

Sdílej
 
Před několika dny přišla nečekaná zpráva - dva bývalí nesmiřitelní konkurenti, americký navigační systém GPS a zatím stále budovaný evropský satelitní systém Galileo, se stávají spojenci. Obě strany se dohodly nejen na kompatibilitě obou systémů, ale i na společném technologickém vývoji, na sdílení vybudované infrastruktury GPS a využití vymožeností Galilea.

GPS (Global Positioning System) je satelitní navigační systém, která umožňuje velmi přesnou navigaci kdekoli na zeměkouli, v jakémkoli terénu za jakékoli denní či noční doby a jakéhokoli počasí. Umí také změřit nadmořskou výšku, ukázat polohu na digitální mapě, zapisovat ušlou trasu atd. Celý systém vznikl původně jako vojenský projekt, a i když byl později částečně zkomercializován, stále platí, že je zcela pod řízením amerického Pentagonu.

Foto

Právě z tohoto důvodu iniciovala Francie vznik evropského navigačního systému Galileo. Také ten je určen pro komerční i vojenské využití, technologicky je však dále než jeho americký konkurent, protože začal být vyvíjen o mnoho let později. V několika posledních letech nastaly mezi oběma stranami diskuse a prohlášení zveřejněné před několika dny zcela zásadně mění situaci - obě strany se dohodly na kompatibilitě obou systémů (bude tedy jedno jestli s jedním přístrojem budete využívat GPS nebo Galileo), na společném technologickém vývoji, sdílení vybudované infrastruktury GPS a využití technologických inovací Galilea.

Očekává se, že toto partnerství by mělo poskytnout potřebný impuls k rozvoji služeb satelitní navigace. Objeví se nové, lepší přístroje, očekává se také zabudování této technologie do dalších přístrojů (PDA, notebooky, atd.). To, že si uživatel bude kdykoli moci vybrat Galileo nebo GPS, také odstraní problémy při případném výpadku jedné služby.

 

Články odjinud