Satelit MIMOSA

Satelit MIMOSA
Sdílej
 
Na začátku října uplynulo padesát let od vypuštění první družice do vesmíru (Sputnik, 4. října 1957), a tak jsme do dnešního čísla připravili vystřihovánku českého satelitu MIMOSA z roku 2003. Model je v měřítku 1:10 a jeho stavbu zvládnou i méně zkušení modeláři.




PŘEDLOHA MODELU

Mimosa byla po Magionu druhou družicí české výroby (celkově šestou v pořadí). Její název je složen z písmen anglického pojmenování projektového úkolu Micromeasurements of satellite accelerations, tj. mikroměření satelitních zrychlení. Hlavním cílem projektu bylo studovat hustotu vyšší atmosféry, jejíž odpor má velký vliv na družice na drahách nižších než 2000 km.

Družici Mimosa postavila česká firma Space Device. Start a její vypuštění na oběžnou dráhu se uskutečnily raketovým nosičem Rokot 30. června 2003 z ruského kosmodromu Pleseck, další řízení družice převzala naše pozemní stanice v Panské Vsi. Na palubě nesla Mimosa mikroakcelerometr MAC k měření odporu atmosféry, tlaku slunečního záření, tepelného záření Země a dalších negravitačních sil. Telemetrii zajišťovala datová a příkazová linka, majáček a spojení osmi malých a jedné prutové antény.

Elektrickou energii všem přístrojům dodávalo sedmnáct slunečních panelů o velikosti 200 x 200 mm, kruhovitě rozmístěných po celém povrchu tělesa, s výkonem min. 13-20 W, akumulovaných na hodnotu 8 Ah. Předpokládaná životnost Mimosy byla stanovena na 18 měsíců.



PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Prořezy v dílech jsou označeny červenými ryskami nebo křížky. Na hrany ohýbané do rubu směřují trojúhelníčky, hrany ohýbané do tisku jsou ukončeny kulatým bodem. Drobné dílky seskupené do červeně označených množin podlepte kancelářským papírem. Panely slunečních baterií označené písmenem P je nutné podlepit kladívkovou čtvrtkou na tloušťku 1 mm, čtvercový díl 14 podlepit na 2 mm a jeho hranu po obvodu olemovat a začistit páskem P4a.

Čtvrtkou také zesilte dvojici žeber 3, ale nepodlepujte jejich zálepky. Osičky telemetrických antén zhotovte z bambusových párátek podle předkreslených dílků 4x 5 a 4x 6. Připravte si drátek o průměru 0,8 mm dlouhý asi 5 cm.

NÁVOD NA SLEPENÍ

Vystřihněte a uvolněte všechny otvory pro antény v dílech 1 a 2. Podle označení opatřete díly pomocnými zálepkami 1a, 2x 1b. Stočte 8 ks pásků č. 4 do válečků (např. na malé špikovací jehlici), které přilepte k otvorům na rubových stranách dílů 1, 2 jako vodicí pouzdra tyčových antén. Válečky můžete ještě zajistit přelepením úzkými pásky papíru, ale dbejte, aby do pouzder nezateklo lepidlo a zůstala volná. Potom díly 1 a 2 samostatně složte, ale zatím je nekompletujte. Vrchol části 1 uzavřete dílem 12 (plocha pro panel P5).

Připravte si obě zesílená žebra č. 3 a hranol 11 s jedním čelem otevřeným, sestavený kresbou dovnitř. Zvnějšku k bokům hranolu přilepte souměrně žebra 3 (orientujte se podle žlutých vnitřních stěn) se zálepkami zrcadlově ohnutými nad strop a podlahu hranolu. Tento celek vložte pozorně do pláště 1 tak, aby síť elektrických panelů byla orientovaná ploškami P1 vpravo, P8 vlevo, P12 nahoře a P11 dole (viz návodná kresba).

Hranol se žebry dotlačte v plášti až k zadní stěně (zvnějšku je označena P5) a pro zpevnění konstrukce jen bodově zalepte chlopně žeber uvnitř pláště. Potom uzavřete trup pláštěm 2. Pozor na umístění ploch P2 k P1, P6 k P8, P18 k P12 a P17 k P11. Obě chlopně založte zvnějšku hranolu 11. Z dílu 13 sestavte vyjímatelný elektronický blok, který zkusmo zasuňte do hranolu v plášti. Pokud bude blok uvnitř hodně volný, těsnost upravte v ústí hranolu pomocnými pásky 4x 15. Pro snadné vyjímání bloku opatřete bílé čelo bloku zesíleným čtvercem 14, ale zadní čelo se zelenými chlopněmi můžete nechat otvíratelné a blok používat jako tajnou schránku.

Při podlepování elektrických panelů si nezapomeňte podle pomocné kresby číselného pořadí panelů poznamenat na zadní strany příslušná čísla. Podle barevného návodného schématu se snažte správně rozmístit jednotlivé panely na plášť - model pak bude vypadat, jako by ho ozařovalo slunce. Čelo vyjímatelného bloku doplněné panelem P4 v zelené barvě vytvoří spodní základnu satelitu.

Nyní zhotovte 8 telemetrických antén, 4 kratší a 4 delší, a rozmístěte je do kříže po obvodu pláště. Všechny sestavíte shodným způsobem, a to postupným navlékáním pásků 5a (6a), trubiček 5b (6b) a kotoučků 7 až 10 na osičky 5 (6). Anténky zalepíte do pouzder pod pláštěm. K jedné z horních menších antén zapíchněte do trojúhelníkové stěny prutovou anténu 16, kterou ponecháte vyčnívat 4 cm a zakápnete sekundovým lepidlem.

Autor

Konstrukce a slepení modelu Ladislav Badalec