Naprogramujte si robota Krypton 0: Vyzkoušeli jsme novou stavebnici!

Naprogramujte si robota Krypton 0: Vyzkoušeli jsme novou stavebnici!
Sdílej
 
Nová stavebnice odemyká dveře do světa robotů. Můžete si jich naprogramovat hned sedmnáct. Stojí za to? V této recenzi zjistíte, co najdete v základní sadě a jaké jsou silné stránky robota. Ale prozradíme také, co nás zklamalo, a jak dopadlo programování - opravdová zábava kodérů.

 

V základní sadě Abilix Krypton 0 naleznete více než 400 součástek, senzory, motorky, reproduktory. Stavění je silná stránka robota. Díly drží dobře a jsou navržené tak, aby vám daly dostatečnou svobodu při tvorbě vlastních modelů. Používají se hlavně kostky, které lze spojovat ze všech šesti hran a děrované nosné konstrukce, které skládáte pomocí kolíků.

Ablix má vše v appce

Co nás po rozbalení stavebnice Ablix Krypton 0 trochu zklamalo, byla absence alespoň základního papírového návodu. Výrobce vás rovnou odkazuje do aplikace.

Je třeba uznat, že instrukce jsou přehledné, srozumitelné a můžete si jednotlivé fáze prohlížet ze všech stran ve 3D. Příjemné je to ovšem jen na tabletu. Stavba s mobilem na klíně a neustálým klikáním prostě nemůže konkurovat velkým a přehledným schématům.

Velitel droidů: Programování ve světě Star Wars™

Velitel droidů: Programování ve světě Star Wars™

Zábavné programování pro kodéry

Opravdová zábava nastává až ve chvíli, kdy je postaveno. V programovací fázi máte totiž opravdu hodně možností. Kvůli tomu, že mezi senzory v sadě nechybí čidlo rozeznávající barvy, vzdálenost okolních předmětů, dotek nebo intenzitu světla, toho zvládnou vaši roboti překvapivě hodně.

Aplikace umí hodně povelů a dovede je zpřístupnit jednoduše a přehledně. Stejně tak se příjemně pracuje s dotykovým displejem přímo na robotovi.

Stavebnice Ablix Krypton nabízí projekty pro začínající i zkušené konstruktéry •  Ablix

Regiment robotů

V aplikaci dostanete na výběr úctyhodných 17 chytrých mechanoidů na sestavení a naprogramování. Patří mezi ně třeba motorka, katapult, pásový průzkumník nebo větrný mlýn. Máte možnost vybrat si mezi začátečnickými a pokročilými modely.

Lekce robotiky tak mohou být postupné a netřeba mít strach, že vás hned zavalí technicky složitými úkoly.

Stavebnice Ablix Krypton nabízí projekty pro začínající i zkušené konstruktéry •  Ablix

Mobilní zádrhel

Krypton představuje alternativu u nás rozšířenější stavebnice Lego Boost. Ačkoli patří značka Abilix ke světovým průkopníkům vzdělávací robotiky a ve své rodné Číně slaví úspěchy, u nás má ještě hodně práce před sebou.

Samotná appka, která je pro práci s robotem klíčová, je totiž zoufale nedotažená. Překlad do češtiny je mizerný, někde úplně chybí a jinde vůbec nedává smysl. Navíc se na Androidu i iOS nedočkala už více než půl roku aktualizace.

Proto můžeme stavebnici Ablix Krypton 0 doporučit jen skutečným milovníkům robotických stavebnic. Ostatní ať si raději počkají na chvíli, až se Abilix rozkouká i u nás a nabídne skutečně plnohodnotnou mobilní platformu.

Robot z večerky: Technologie budoucnosti, nebo slepá ulička?

Robot z večerky: Technologie budoucnosti, nebo slepá ulička?

Roboti na hraní

Lilliput

Mechanické hračky stavěli staří hodináři už před stovkami let. Japonský vynálezce Hisašige Tanaka proslul v 19. století panáčky, kteří dovedli kreslit kaligrafii nebo vytahovat šípy z toulce a střílet je do dálky. První masově rozšířená robotická hračka pochází také z Japonska. Jmenuje se Lilliput, je z plechu a po natažení dovede kráčet.

Sony AIBO

Inteligentní robotický pes AIBO se poprvé objevil v roce 1999. Svět sleduje pomocí kamery, namísto uší má mikrofony a v těle ukrývá mikroprocesor. Dovede vyjadřovat různé emoce, provádět triky a také je možné ho programovat. Stal se oblíbenou hračkou po celém světě a otevřel cestu robotům do našich obýváků.

Nao

Roboti měli vždycky za úkol nejen bavit, ale i vzdělávat. Někteří se dokonce přímo zapojují do výuky. Například francouzský robot Nao pomáhá dětem zatraktivnit hodiny, kromě toho ovšem také asistuje dlouhodobě nemocným dětem. V lavici místo nich sedí roztomilý robůtek, který sleduje dění ve třídě, může se hlásit a o přestávce si povídat s ostatními spolužáky.

Robot Edison: Staňte se vládcem stroje!

Robot Edison: Staňte se vládcem stroje!

Farmáři 21. století: Senzory, data a roboti na polích

Farmáři 21. století: Senzory, data a roboti na polích

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

 

Články odjinud