Město budoucnosti pro lidi, roboty a digitální technologie je tady

Město budoucnosti pro lidi, roboty a digitální technologie je tady
Sdílej
 
Na dohled od japonské hory Fudži vznikne osada, která bude vypadat jako ze sci-fi filmů. Ponese jméno Tkané město, a to proto, že bude protkané nejnovějšími technologiemi. Za nápadem stojí korporace Toyota. Tu známe hlavně jako výrobce aut, ve skutečnosti ale patří k průkopníkům ve vývoji robotiky. Na místě výstavby byla dříve továrna, nyní poslouží k jedinečnému experimentu.

 

Město, kde žijí v harmonii lidé, roboti a digitální technologie, je tady. Začne vznikat v Japonsku už příští rok.

Dvourychlostní město

Vzhled Tkaného města navrhl proslulý dánský architekt Bjarke Ingels, který stojí například za sídlem společnosti Google nebo mrakodrapem, který v New Yorku nahradil zničené Světové obchodní centrum. V Japonsku chce s podporou Toyoty propojit lidi, domy, auta a roboty do jedinečné harmonie. Tvrdí například, že v dnešních městech je chaos kvůli tomu, že se vedle sebe nelogicky pohybují chodci a různé dopravní prostředky. V nové osadě vyzkouší unikátní systém, v němž budou klikaté chodníčky určené pěším a samořídicím modulům, zatímco rovné silničky poslouží jako dráha pro elektrické skútry, skateboardy nebo kola.

Japonsko: High-tech město budoucnosti pod posvátnou horou

Japonsko: High-tech město budoucnosti pod posvátnou horou

Podzemní království budoucnosti

Tkané město bude využívat jenom čistou energii z vodíku. Jeho zásoby se ukryjí v tancích pod zemí, kde vznikne také systém filtrace vody a v neposlední řadě i unikátní doručovací služba. Hlavní roli v ní budou mít miniaturní roboti, kteří se postarají o přepravu zásilek a pošty. Každá domácnost pak dostane namísto schránky miniaturní výtah, který bude směřovat právě k podzemním poštovním tunelům. Díky tomu nezkomplikuje rozvoz zásilek dopravu a nezpůsobí větší ruch v ulicích.

Tkané město budoucnosti o rozloze 70 hektarů vzniká na místě bývalého továrního komplexu •  Toyota

Všude samí roboti

Mezi další technologie, které chce Toyota v Tkaném městě testovat, budou patřit novinky v internetu věcí. Obyvatelé budou mít v kuchyni chytré ledničky, které samy objednají docházející potraviny, odpadkové koše s automatickým vysypáváním nebo soustavu senzorů, které budou monitorovat jejich zdraví, kvalitu ovzduší a další okolnosti. A jako ve správném sci-fi městě nesmí chybět ani asistenční roboti. Stavba městečka začne v roce 2021 a nabídne ubytování pro 2000 lidí. Velkou část z nich budou tvořit inženýři z Toyoty, dveře jsou však otevřené i pro zájemce zvenčí. Líbilo by se vám přestěhovat se do takového města budoucnosti?

Kolonie Oceanix: Bydlení budoucnosti na moři

Kolonie Oceanix: Bydlení budoucnosti na moři

Umělá inteligence pro lidi

Každodenní život obyvatel bude neustále snímat umělá inteligence a zaznamenávat data o jejich aktivitě. Cílem ovšem nemá být dohled počítačů nad naším životem. Poznatky chtějí výzkumníci využít k tomu, aby zajistili lidem takové soužití s technologickými novinkami, které je nebude odvádět od skutečnosti. Tvůrci říkají, že dnešní člověk je právě kvůli technologiím často odtržen od ostatních lidí, svého sousedství a komunity. Věří, že nová generace technologií by na sebe neměla strhávat pozornost, ale fungovat má spíše v pozadí pro zjednodušení každodenních povinností. Dovolí tak lidem, aby žili naplno mimo digitální svět.

Prvními obyvateli Tkaného města budoucnosti se stanou zaměstnanci společnosti Toyota •  Toyota

Chytrý květináč

Moderní technologie mohou ozvláštnit i ty nejobyčejnější věci. Například lucemburské studio Mu Design navrhlo květináč Lua, který monitoruje podmínky pro pěstování a podle toho se vám odmění emotikonem. Když bude půda suchá, promění se obličej na žíznivý. Když ji naopak přelijete, bude vypadat jako nemocný. V případě nedostatku světla zase uvidíte namísto lidského emoji upíra. Zahradníci, kteří si potrpí na data, si dokonce mohou stáhnout mobilní aplikaci, která jim přesně ukáže, zda má květina dost vody, světla a tepla – podobně jako když se staráte o postavičky v The Sims.

Zruinovaný obchoďák ožil jako kouzelný park, bazén a městská džungle v jednom!

Zruinovaný obchoďák ožil jako kouzelný park, bazén a městská džungle v jednom!

Město zítřka: Mrakodrapy pro kompy a drony

Město zítřka: Mrakodrapy pro kompy a drony

Příroda uprostřed Soulu: Jak oživit zpustlou čtvrť velkoměsta?

Příroda uprostřed Soulu: Jak oživit zpustlou čtvrť velkoměsta?

Autor

Tomáš Haimann

 

Články odjinud