Emoji a emotikony: Obrázkový jazyk pro 21. století

Emoji a emotikony: Obrázkový jazyk pro 21. století
Sdílej
 
Pomrkávají z mobilů, šklebí se z reklam a snad žádná zpráva se bez nich neobjede. Bez koho? No přeci bez emotikonů a emojů!

 

Emotikonů je několik desítek, zapisují se pouze textově, a jak brzy zjistíte, patří k veteránům informatiky. Emoji jsou oproti nim juniorským týmem. Pod svým názvem se zrodily teprve nedávno, ale už mají pořádný tah na branku. V současnosti napočítáte přes dva tisíce jejich variací a jsou vidět snad všude. Není divu, že se v nich lidé ztrácí a kolikrát nad nimi ohrnují nos se slovy, že jde o módní záležitost s krátkou životností. Nechceme nikomu brát naději, ale jednoduché obrázky v komunikaci podle nás jen tak neskončí. 

Smajlíkující Sumerové

Slovo "emoji" je necelých 20 let staré. Někteří historici ale datují první pokusy o malování srozumitelných informačních obrázků do dob vzniku nástěnných maleb v Altamiře, tedy do svrchního paleolitu před 10–40 000 lety. Jiní přisuzují zapsání prvního praemoji starým Sumerům před nějakými čtyřmi tisící lety. Ostatně Sumerové vynalezli spoustu zajímavých věcí, třeba kalendář a hrnčířský kruh, tak proč by svým klínovým písmem nedokázali vymlátit: "Gilgameš zakopl o spícího 🐫 a spadl do hnoje."

Malby v jeskyni Altamira podle některých historiků obsahují pravěké emoji! •  Profimedia.cz

Řekni to obrázkem

Přestože zatím neexistuje jasný důkaz o použití praemoji, jisté je, že s učebnicovými civilizacemi může mít hodně společného. Už od pradávna lidé používali k předání informací a významů piktogramy, které staří Egypťané dovedli do podoby složitých hieroglyfů. Ty později nahradilo písmo. Piktogram je oproti písmu jednoduchý, má srozumitelnou podobu a význam pro kohokoliv. Podívejte se třeba na dopravní značení – po celém světě je shodné a řidiči mu rozumí.

Pozor na...! Zoo na dopravních značkách

Pozor na...! Zoo na dopravních značkách

Emotikon v praxi

Emotikony, předchůdci emoji, jsou tím samým: Jasným a srozumitelným značením pro čtenáře zpráv nebo textů. Vznikly 19. září 1982, kdy programátor Scott Fahlman z univerzity Carnegie Melon poslal e-mail, ve kterém navrhoval, aby se vtipy v e-mailech označovaly znaménky :-) ("Podívejte se na to z boku.") a to, co vtipné není, aby dostalo označení :-(. Nápad se mezi uživateli předchůdců internetu ARPANET a Usenet rozšířil jako lavina. A tak se oficiálním otcem emotikonů stal chlapík, kterému je dnes 69 let. Dá říci, že tolik let má i ten náš starý dobrák :-).

Východní styl

Když mluvíme o emotikonech, míníme tím hlavně první sadu smajlíků, která se rozvinula z Fahlmanova e-mailu. Dohromady jich je pár desítek, všechny se píšou univerzálními znaky standardního písma, třeba >:( nebo :-#, a tak podobně. Nám dobře známé textové emotikony se ale v Japonsku a obecně ve východní Asii mění. Japonci používají odlišný zápis, ve kterém se emotikon skládá takto: (^_^) . Závorky ohraničují tvar obličeje, hned vedle nich jsou oči a mezi nimi ústa. Emoce překvapení je v evropském zápisu :-O. V japonském °O°.

Nejslavnější emotikon smajlíku oficiálně vypustil do světa programátor Scott Fahlman roku 1982 •  Wikipedia

Zrod emoji

Na přelomu tisíciletí informatik Shigetaka Kurita zavedl v Japonsku systém emoji – obrázků reprezentujících emotikony. Původně šlo o zakázku pro mobilní operátory, brzy se však základní sada stovek emoji dostala i mimo japonské teritorium. Byl to hit. Se vzrůstající popularitou ikonek v textu přibývalo i jednotlivých obrázků, kterých je dnes pěkných pár tisíc. Vše došlo tak daleko, že lingvisté z Oxfordské univerzity vyhlásili před dvěma lety slovem roku emoji "😂". Podle analýz šlo o nejčastěji využívaný znak v roce 2015.

Neocenitelní pomocníci

Ocenění způsobilo mezi odborníky rozruch. Copak je možné považovat piktogram za slovo, ptali se rozčíleně. Odpověď byla, že jde o součást komunikačního protokolu nejen na sociálních sítích. Emoji psaný text doplňují a zpestřují namísto toho, aby mu ubližovaly. Emoji můžeme vnímat jako způsob, jak dodat neosobní textové zprávě citové zabarvení nebo zdůraznit pointu, případně, jak rychle a jednoduše sdělit svůj názor. A tomu pak rozumí všichni po celém světě. Za to, že jsou globální, emojíkům 👏.


ASCII ART

ASCII ART •  Wikipedia

Emotikony jsou součástí uměleckého směru nazývaného ASCII ART, tedy umění ASCII. Zkratkou ASCII je definována základní standardní sada písmen a znaků v informačních technologiích. Dohromady jich je 95. S jejich pomocí je možné vytvářet ilustrace a obrázky, které mají klidně několik stránek a s pomocí změny barev písma je možné vytvářet až realistické obrazy.

 

Data Mining: Jak se těží osobní informace?

Data Mining: Jak se těží osobní informace?

Neuvěřitelná historie emoji!

Neuvěřitelná historie emoji!

Emoji ve filmu: Smajlíci ožívají! :)

Emoji ve filmu: Smajlíci ožívají! :)

 

Články odjinud