Neuvěřitelná historie emoji!

Neuvěřitelná historie emoji!
Sdílej
 
Už jich je pěkných pár set. Nebo tisíc? Nikdo si není přesně jistý! S jistotou víme, že jsou s námi už minimálně 35 let! Emoji mají neuvěřitelnou historii.

 

Historie emoji je poměrně mladá. Před nějakými 17 lety je uvedl v japonských telefonech informatik Shigetaka Kurita, protože Japonci spolu rádi komunikovali prostřednictvím fotek a obrázků. Emoji sjednotily do přehledné a srozumitelné "abecedy" emoce, jako je radost, smutek, nadšení nebo obdiv.

Ve skutečnosti se emoji odvozují od mnohem starších emotikonů. To jsou ony oblíbené textové smajlíky, třeba :-). Přesně před 35 lety navrhl programátor Fahlman v e-mailu, aby se označovaly vtipy. Jenže ani Fahlman, byť je považován za oficiálního otce smajlíka, není tím, kdo by je vymyslel.

Smjlíci se objevují mnohem dříve, dokonce můžeme spekulovat o tom, že piktogramy využívané starými Sumery či Egypťany už vlastně byly zárodečnými emoji. Jestli to tak je nebo ne se dozvíte v ABC 17/2017, teď se ale podívejte na stručnou historii emoji v posledních letech!

Emoji a emotikony:  Obrázkový jazyk pro 21. století

Emoji a emotikony: Obrázkový jazyk pro 21. století

Nebezpečné lajky: Kolik jich máš, tolikrát jsi člověkem

Nebezpečné lajky: Kolik jich máš, tolikrát jsi člověkem

Chraňte si zuby: Dělal to i pračlověk

Chraňte si zuby: Dělal to i pračlověk

Klíčová slova:
film, historie, internet, zábava, Emoji
 

Články odjinud