Pět skvělých nálezů moderní archeologie

Pět skvělých nálezů moderní archeologie
Sdílej
 
Ačkoli se může zdát, že již byla rozluštěna veškerá tajemství naší historie, opak je pravdou. Pojďte se podívat na pět parádních archeologických objevů z posledních měsíců!

El Castillo: Mexická matrjoška

El Castillo je známá jako Kukulkánova pyramida. Devadesát jedna schodů vysoká májská památka je součástí zříceného mexického města Chichen Itza a objevena byla už roku 1566 španělským biskupem Diegem de Landem. V první polovině 20. století došlo k přelomovému archeologickému objevu menší pyramidy přímo v samotném jádru El Castillo.

 

A aby toho nebylo málo, necelého půl roku nazpět byla světu oznámena nová senzace. Pyramida v pyramidě ve svých útrobách skrývá pyramidu ještě jednu! Každá z nich má přitom zcela jinou dobu vzniku i architekturu. Zatímco nejmladší vnější pyramida kombinuje prvky jak mexické, tak májské, starší vnitřní pyramidy jsou již dílem stavebnictví čistě májského.

Nejmladší mumie na světě

Objevem, který otřásl celým světem, se stalo prozkoumání vnitřku miniaturní rakve. Ta byla nalezena již roku 1907 v egyptské Gize a na délku měřila pouhých 44 centimetrů. Co bylo uvnitř? Nabalzamované ostatky dosud nejmladší mumie vůbec. Dle vědců z Cambridgeského muzea, kde byla více jak sto let rakev ukryta, se jedná o lidský zárodek ve svém teprve šestnáctém až osmnáctém vývojovém týdnu.

 

K rozkrytí obsahu posmrtné schránky bylo zpočátku použito rentgenové zařízení. Badatelům ale nepřálo štěstí a tak se výzkumný tým uchýlil k užití výpočetní topografie neboli CT. Výsledek byl o poznání čitelnější. Všem přísedícím se naskytl pohled na plod se všemi prsty, jehož horní končetiny byly symbolicky překříženy, stejně tak jako tomu bývalo u dospělých mumií. Tento fakt vedl místní vědce k domněnce, že už ve starověkém Egyptě se kladl velký důraz na význam života nehledě na jeho délku.

Skryté opičí město

Legendy o ztracených městech najdeme v téměř každé kultuře. V čem se však liší osud bájného Bílého města oproti všem ostatním? Dnes již ztracenou kulturou, která toto osídlení obývala a dodnes nám nebyla známa. Po stovky let lidé věřili, že za neproniknutelnou clonou honduraské džungle se skrývají bílé hradby, za které domorodé obyvatelstvo utíkalo před španělskými dobyvateli. Nikdo se však nevrátil zpět.

 

V průběhu 20. století byl uspořádán nespočet dobrodružných výprav s cílem tento ráj vypátrat. Většina z nich ztroskotala, až v roce 1940 se do záhady ponořil badatel Theodor Morde. Jeho výprava byla úspěšná - prý ztracené „Ciudad Blanca“ nalezl. Strach z vyrabování tohoto ráje mu však mu však nedovolil prozradit zbytku archeologické obce souřadnice naleziště, jeho odkaz tudíž později umírá s ním.

 

Mordeho odkaz oživili v roce 2012 až dokumentaristé Steve Elkins a Bill Benenson za pomoci speciálního laseru jménem Lidar (eh? Jak to funguje?). Oficiálně byla potvrzena nejen existence posvátné architektury a lidských skrýší, ale také zcela nové civilizace. A co je na tom všem nejlepší? „Místo kakaa“, jak se mytickému městu také přezdívá, by nemělo být jediným svého druhu.

Antikythérský vrak plný překvapení

Za jeden z nejznámějších vraků vůbec můžeme považovat ten antikythérský, který se v roce 65 př. n. l. potopil při své cestě z Řecka do Říma. Jeho kostra přitom byla nalezena až na počátku 20. století, kdy kolem ní propluli místní sběrači mořských hub. Na jeho nyní již zničené palubě byla nalezena spousta pokladů jako bronzové či mramorové sochy, největší význam však připadl Antikythérskému mechanismu, údajně prvnímu počítači vůbec.

 

Nejnovějším nálezem v útrobách vraku se stalo objevení kostry muže zřejmě řeckého původu. Lebka, čelist, zuby, žebra a dlouhé kosti rukou a nohou ukazují na mladého silného jedince, zda se však jedná o člena posádky, bohatého cestujícího či otroka není známo. Odpovědi na veškeré otázky týkající se jeho života, nemocí, osudu nebo i barvy očí a vlasů by měla odkrýt brzká genetická analýza, kdy dojde k odebrání DNA ze švů v lebce.

Ledová smrt pana Ötziho

Případ tohoto muže z ledu obklopuje nespočet legend a záhad. Od chvíle, kdy byl Ötzi roku 1991 objeven, se vědci mohou přetrhnout o jeho bližší prozkoumání. Díky moderním technologiím byl zjištěn jeho věk, barva očí a vlasů, přítomnost tetování, poslední jídlo nebo také prodělané nemoci.

 

Za příčinu smrti bylo donedávna považováno vykrvácení z rány na rameni, kterou měl způsobit hrot šípu. Až nyní však spatřila světlo světa pravda – úmrtí ledového muže nebylo způsobeno ničím jiným, nežli obyčejným podchlazením a následným umrznutím. Samotné krvácení mělo být jen minimální, tudíž příčinou být nemohlo.

Surtsey nebo Hunga Tonga? 5 nejlepších nových ostrovů

Surtsey nebo Hunga Tonga? 5 nejlepších nových ostrovů

Nejsvětější chrám: Co ukrývá Ježíšova hrobka?

Nejsvětější chrám: Co ukrývá Ježíšova hrobka?

Buď průzkumníkem! Vstup do nitra pyramidy Opeřeného hada

Buď průzkumníkem! Vstup do nitra pyramidy Opeřeného hada

Šéfredaktor představuje ABC Speciál: Experimentální archeologie

Šéfredaktor představuje ABC Speciál: Experimentální archeologie

 

Články odjinud