# slaví 15 let: Historie fenoménu hashtag

# slaví 15 let: Historie fenoménu hashtag
Sdílej
 
Pro seskupování informací či fotek na společné téma se začal využívat spontánně, dnes si internet bez něj neumíme představit. # slaví 15 let. Jaká je historie fenoménu hashtag?

Pokud doma najdete v šuplíku tlačítkový telefon z konce devadesátých let či ze začátku nového tisíciletí, napravo od číslice nula spatříte známý znak #. Přemýšlíte, k čemu vaši rodiče potřebovali hashtag, když před čtvrt stoletím neexistoval Instagram, Twitter nebo TikTok? A kdy se znaku, dlouho označovanému jako „křížek“, začalo nově říkat „hashtag“? Máme pro vás odpovědi!

#HistorickýOheň: Jak vznikl hashtag?

U zrození hashtagu, od kterého internetoví historici počítají aktuální výročí, stály lesní požáry poblíž San Diega v roce 2007. Svým rozsahem byly nevídané – shořelo přes 6 000 čtverečních kilometrů země (asi 1/12 rozlohy České republiky), zahynulo nejméně 17 lidí, zničeny byly tisíce domovů a zraněny stovky lidí. Zároveň šlo o jednu z prvních podobných pohrom, které se staly po zprovoznění sociální sítě Twitter v červenci roku 2006 a jejím postupném rozšíření mezi větší počet uživatelů.

Oficiální hashtag mají významné události i oblíbená turistická letoviska •  Profimedia.cz

#SuperNápad: Kdo to vymyslel?

Za vynálezce hashtagu je považován blogger Chris Messina, který napsal na svůj účet následující zprávu: „Co byste řekli na to, že bychom používali # pro seskupování (témat)?“ Vedení Twitteru si jeho návrhu všimlo, ale nijak na něj nereagovalo a na hashtagy by se málem zapomnělo, nebýt zmiňovaných požárů. Jeden z Messinových kamarádů totiž sdílel mnoho aktuálních a zajímavých zpráv o přírodním živlu, bylo je však těžké spolehlivě filtrovat. Messina si vzpomněl na svůj nápad a doporučil kamarádovi, aby ke všem tweetům, které se týkají požáru, přidal #SanDiegoFire.

Na telefon Nokia 440 sice Instagram instalovat nepůjde, znak # ale nechybí •  Profimedia.cz

#JakoNaDiscordu: Nepůvodní nápad

Mezi sledujícími se myšlenka rychle ujala a užitečné informace začali pod stejným hashtagem sdílet i další uživatelé. Sluší se dodat, že Messinův nápad přitom není úplně původní. Znak # se pro označování jednotlivých kanálů, určených různorodým tématům, používal už od konce 80. let 20. století v rámci chatovacího protokolu IRC (Internet Relay Chat – předchůdce Discordu). Stejně jako mnoho dalších objevitelů tak není Messina „vynálezcem“ v tom pravém slova smyslu jako spíše někým, kdo vzal existující věc a dokázal ji použít novým a originálním způsobem.

Hashtagy postupně pronikají i do offline prostoru •  Unsplash

#ZmáčkněteKřížek: Kotva na webu

Pomohlo i to, že tehdejší uživatelé znak # alias křížek dobře znali. Na tlačítkových telefonech se začal objevovat před 30 lety na základě doporučení Mezinárodní telekomunikační unie, pomocí vytočení konkrétního čísla a # se daly zobrazit například aktuální zprávy nebo dobít kredit. Znak # se využíval i pro poznámky ve zdrojovém kódu či takzvané kotvy ve webových adresách. Před vynálezem počítačů jej znali například účetní, na psacích strojích se nacházel již od roku 1886.

Až se budete příště fotit na Instagram se svým oblíbeným časopisem, nezapomeňte na #Ábíčko! •  Profimedia.cz

#MilujemeMourrisona: hashtag Ábíčko! 

Přestože slovo „hashtag“ označuje správně funkci, a nikoliv samotný znak, stalo se obojí téměř synonymem. V průběhu posledních let se začaly hashtagy používat dalšími způsoby, třeba jako označení ironie nebo sarkasmu. Možnost třídit jednotlivé příspěvky a zobrazit si ty, které se týkají konkrétního místa, osoby, události či tématu, však zdaleka převládá. Až se tedy budete příště fotit na Instagram se svým oblíbeným časopisem, nezapomeňte na #Ábíčko!


Zavináč @, nejlepší přítel hashtagu

Druhým znakem, který díky masovému rozšíření internetu zažil velký boom, je @ alias zavináč. Neobejde se bez něj žádná e-mailová adresa, v posledních letech označuje i účty na sociálních sítích, jako je @abicko_cz na TikToku i Instagramu. Zavináči se v Česku říká podle pochoutky ze zavinutých ryb a právě zatočený tvar nechal vzniknout mnoho zajímavých pojmenování tohoto znaku po celém světě. V různých jazycích se tak znaku @ řekne například opičí ocásek, štrúdl, šnek nebo sloní chobot.

5 věcí, které jste (ne)věděli o Instagramu

5 věcí, které jste (ne)věděli o Instagramu

Kde se vzal internet? Pohled do "pravěku" sítě světa

Kde se vzal internet? Pohled do "pravěku" sítě světa

Emoji a emotikony:  Obrázkový jazyk pro 21. století

Emoji a emotikony: Obrázkový jazyk pro 21. století

 

Články odjinud