Třikrát internet

Sdílej
 
Jiří Peterka je nejen vysokoškolským učitelem, ale také jedním z prvních publicistů, kteří v České republice začali psát o internetu. Takže není divu, že i svého syna Jirku nasměroval podobným způsobem. V roce 1998 založili s kamarádem Jirkou Benediktem asi první český internetový magazín pro děti (a psaný zároveň dětmi).

DOBRÝ TIP: ZAVINÁČ

Foto
Jiří Peterka je nejen vysokoškolským učitelem, ale také jedním z prvních publicistů, kteří v České republice začali psát o internetu. Takže není divu, že i svého syna Jirku nasměroval podobným způsobem. V roce 1998 založili s kamarádem Jirkou Benediktem asi první český internetový magazín pro děti (a psaný zároveň dětmi). V časopise najdete zajímavé články, ale rovněž odkazy na další stránky, diskuse o nejrůznějších tématech a samozřejmě spousty tipů. Mimochodem, dětský Zavináč se stal známým i díky stejnojmennému televiznímu pořadu. Peterka a Benedikt byli hosty v jednom z prvních dílů v lednu 1999 a žertem se dožadovali změny názvu, protože tvrdili, že oni svůj magazín pojmenovali jako Zavináč dřív než televize. Historie jim nakonec dala za pravdu, protože televizní Zavináč se od letošního roku již v České televizi nevysílá, zatímco Peterkův a Benediktův Zavináč vychází na internetu stále. A je čím dál lepší. http://www.ezavinac.cz

HRA ZADARMO: RYCHLÁ STOPA
Aspen je jméno známého lyžařského střediska v Severní Americe, kde ve frontě u vleku můžete potkat Arnolda Schwarzeneggera nebo třeba Billa Clintona. Aspen je však také jméno sympatické on-line hry, která se hodí pokaždé, když jste unavení a mozek vám pracuje už jen na deset či méně procent. Sjezdovky v Aspenu jsou prý značně náročné a každý rok se tam pohmoždí celá řada světových celebrit, ale hra je díkybohu velmi jednoduchá. Máte za úkol ovládat virtuálního lyžaře, což spočívá v hýbání myší sem a tam. Cílem je projet co nejmenším počtem křovisek a narazit do co nejmenšího počtu stromů či sloupů. Soutěžíte on-line s ostatními, takže když vydržíte dělat cik cak dost dlouho, zapíšete se do tabulky nejlepších lyžařů dne. Není to nic těžkého a výkon mozku snížíte minimálně o dalších pět procent.
http://www.infotube.tv/skigame

FÍGL: PROMÍTÁNÍ FOTEK
Máte v pécéčku spousty digitálních fotografií, ale nebaví vás prohlížet si je jednu po druhé? Jednoduchá rada: stáhněte si z internetu "přehrávač" fotografií PhotoPlayer. Když ho otevřete a vyberete některou ze složek v počítači, automaticky se vám v ní začnou přehrávat všechny uložené obrázkové soubory. Můžete si nastavit, kolik času k prohlédnutí každé fotky potřebujete (od jedné do šedesáti vteřin) a zda si je budete přehrávat "popředu" nebo "pozpátku", případně zda je coby malé ikonky chcete vidět všechny najednou. Promítání fotek lze celkem jednoduše spojit s přehráváním hudebních souborů, takže projekci snímků z dovolené můžete doprovodit vhodnou náladovou muzikou. Program má řadu dalších funkcí (například můžete jedním kliknutím poslat kteroukoliv fotku mailem kamarádovi), a i když ho vyrobila kanadská firma, je k dispozici bezplatně také v české verzi.
http://www.unidreamtech.com/pp.html