Voda jako jeden z živlů

Sdílej
 
CELOROČNÍ SOUTĚŽ Ahoj holky a kluci,

Koljuška tříostnávítáme vás u dalšího pokračování celoroční vodní soutěže. Do závěru celého cyklu nám již zbývají jen tři kola, a tak bychom vám rádi pro povzbuzení sdělili, že na každého, kdo celý rok pilně posílal zpracované odpovědi, čeká na závěr překvapení v podobě zajímavé ceny, i kdyby třeba nevyhrál jednu ze tří hlavních cen.

Odpovědi z minulého zadání

1. Voda v přírodě. Místa, kde podzemní voda vyvěrá (vytéká) na zemský povrch, se nazývají prameny (popř. vyvěračky). 2. Voda a rostliny. Osmóza neboli osmotický tlak vyrovnává rozdíly mezi koncentracemi roztoků ve dvou různých prostředích oddělených nějakou propustnou nebo polopropustnou přepážkou. Právě osmotický tlak umožňuje rostlinám nasávat vodu z vnějšího prostředí (nižší koncentrace) kořeny do rostlinných tkání (koncentrace roztoku v buňkách je vyšší). 3. Voda a živočichové. Malá rybka, která žije u nás a staví si hnízdo, se jmenuje koljuška tříostná (Gasterosteus aculeatus - viz obrázek). Je 5-8 cm dlouhá a poznáte ji podle tří typických ostnů před hřbetní ploutví. Koljušky u nás nejsou původní, byly vysazeny akvaristy a v některých vodách se udržely. Samec staví ve spleti vodních rostlin kopulovité hnízdo o průměru 4-6 cm. Do něj láká samičky, často i několik po sobě. Jikry, které zde vykladou, pak sameček oplodní a hlídá. 4. Voda a člověk. Podle největšího přírodního léčitele minulého století, faráře Kneippa, může člověk využít vodu k otužení či ozdravění svého organismu několika způsoby. K otužování, k osvěžování či k posílení organismu je vhodné sprchování či koupel ve studené vodě nebo chození naboso v mokré trávě, případně po mokrých kamenech. Proti bolestem hlavy a nespavosti, pro posílení, k relaxaci atd. lze využít koupel - lázeň (celkovou, teplou, studenou, sedací či jen koupel nohou). K rychlému snížení teploty, při zahlenění, proti suché vyrážce či chorobám revmatického původu pomohou zábaly. Různé čaje a odvary s využitím bylinek pak pomáhají při trávicích problémech, posilují organismus a mají mnoho dalších účinků. 5. Voda v domácnosti. Nejekologič-tější prostředek na mytí nádobí je voda s octem, neboť všechny saponáty a ostatní chemické prostředky mají nepříznivé účinky na kvalitu vody. 6. Znečištění vody. Lidé upravovali malé vodní toky (potůčky, potoky, říčky) pro svou potřebu tím způsobem, že tok: a) regulovali (upravili jeden nebo oba břehy, prohloubili koryta, vystavěli příčné stupně - hrázky a malé jezy, vysadili stejnověká stromořadí a někdy odstranili po jedné straně stromy a keře), b) kanalizovali (opevnili oba břehy a často i dna) c) převedli tok do podzemní betonové roury (z biologického hlediska jde o likvidaci toku). Pro okolní přírodu to mělo tyto následky: Při posledně jmenované úpravě tok prakticky přestává pro přírodu existovat. Při kanalizovaní tok poskytuje jen minimální životní prostor pro vodní živočichy, omezením nebo likvidací pásu zeleně se ochuzuje krajina, snižuje se počet rostlinných a živočišných druhů. A regulace toku obvykle omezuje místa pro rozmnožování a život ryb a poškozuje zeleň.

A teď již jsou na řadě nové otázky.

Voda v přírodě 1. Voda v přírodě
Ve kterém ročním období mívají naše vodní toky nejvyšší průtok? Nápověda: průtokem se rozumí množství vody, které proteče daným profilem (místem) za určitý časový úsek.
Voda a rostliny 2. Voda a rostliny
Co to jsou xylémové buňky a k čemu v rostlinách slouží?
Voda a živočichové 3. Voda a živočichové
Který náš had loví ryby?
Voda a člověk 4. Voda a člověk
Kolik vody spotřebují kosmonauti na orbitální stanici za den?
Voda v domácnosti 5. Voda v domácnosti
Jaké jsou nejekologičtější prostředky na praní a máchání?
Znečištění vody 6. Znečištění vody
a) Kde se nalézá čistírna odpadních vod v místě vašeho bydliště? b) Jakým způsobem se tam voda čistí? c) Do kterého moře z ní odtékají přečištěné odpadní vody?

Ze zadaných témat si opět vyberte alespoň tři (můžete však odpovědět na všech šest) a odpovědi zašlete na adresu ABC nejpozději do 11. října. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo Voda. V Českém rozhlase 2 bude vítěz tohoto soutěžního zadání a zajímavosti k celému vodnímu tématu uvedeny ve středu 25. října v pořadu Rádio na polštář. Na internetových stránkách vodní informační kampaně koniklec.cz/informacnikampan budou výsledky uvedeny již od poloviny října.