Internet věcí: Chytré zavlažování bojuje proti suchu

Internet věcí: Chytré zavlažování bojuje proti suchu
Sdílej
 
Senzory připojené k internetu věcí hlídají, kdy je v parku nebo na poli potřeba zalévat. Chytré zavlažování bojuje proti suchu a třeba v pražských sadech Bratří Čapků klesla spotřeba vody o 56 %!

Zavlažovací systémy trávníků i na polích se obvykle spouštějí v pravidelných intervalech. Nezohledňují tak změny počasí, ani rozdílnou vlhkost půdy v různých místech. Moderní systémy zavlažování využívají senzory na baterii, které jsou přímo v zemi a připojené online. Umožňuje to speciální síť NB-IoT pro internet věcí, kterou Vodafone pokryl celé Česko. Tato síť totiž pronikne pod vodu i pod zem.

Jak uspořit vodu? Díky internetu věcí!

Data sbírá chytrá jednotka a vzdáleně otvírá ventily, které zavlažují jednotlivé sekce. Překvapivě často se ukazuje, že třeba trávníky majitelé zavlažují příliš. Už u pilotního projektu v sadech Bratří Čapků, za kterým stojí česká firma CleverFarm, klesla spotřeba vody o 56 %.

Chytré zavlažování využije nejedna farma •  Profimedia.cz

A nejde jen o úsporu – správně zalévaným rostlinám se také daří lépe. To může výrazně pomoci i zemědělcům v Africe, pro které je na jedné straně voda vzácná, a přitom jí někdy rostlinám bez správného měření dopřávají až příliš.

Před čím varují otřesy

Online senzory mají uplatnění i jinde, tentokrát s využitím takzvaného akcelerometru. Pomáhají pak předcházet katastrofám, k jaké došlo například v italském Janově kvůli pádu mostu v roce 2018. Senzory s akcelerometrem dlouhodobě měří otřesy a pokud hodnoty rostou, čidla tím varují před skrytou vadou a vznikajícím nebezpečím – nejen u staveb, ale i v továrnách, kde se sledují otřesy strojů. Lze tak včas zabránit vážné poruše.

Senzor do půdy •  Vodafone, CleverFarm

Soutěž o kutilskou IoT sadu!

Vyhrajte speciální stavebnici pro internet věcí v hodnotě více než 5 tisíc korun. Více najdete na adrese www.abicko.cz/IoT.

Postavte si sami…

Přeměňte vaši starou pračku na chytrou. Jak měřit otřesy pračky, poradí návod (tady). IoT stavebnici můžete vyhrát v naší soutěži na www.abicko.cz, nebo si ji pořídit na webu obchod.hardwario.cz.

Internet věcí: Haló, tady dron! IoT hlídá, aby se nesrazily

Internet věcí: Haló, tady dron! IoT hlídá, aby se nesrazily

Internet věcí: Chytré teploměry - Teplota se měří silnici i vakcíně

Internet věcí: Chytré teploměry - Teplota se měří silnici i vakcíně

Internet věcí: Začínáme s IoT - Když nejsou online lidé, ale stroje

Internet věcí: Začínáme s IoT - Když nejsou online lidé, ale stroje

 

Články odjinud