Vědci vyrobili bioelektrárnu ze sinic: Půl roku poháněla počítač

Vědci vyrobili bioelektrárnu ze sinic: Půl roku poháněla počítač
Sdílej
 
Sinice, mikroorganismy známé v Česku jako vodní květ podle charakteristické barvy tůní a rybníků, kde se vyskytují, překvapivě umí i vyrábět elektřinu. Tato živá elektrárna poháněla půl roku jednoduchý počítač.

Vždycky je úžasné sledovat zrod nového odvětví. V posledních letech to byly třeby elektromobily, kryptoměny nebo 3D tisk. Teď se na svět klube další zajímavá novinka. Jmenuje se „biofotovoltaika“. Fotovoltaiku známe všichni. Jsou to velké panely na střechách, které mění světlo na elektřinu.

Biofotovoltaika spočívá zjednodušeně v tom, že některé živé mikrooganismy, zejména sinice, dokáží díky svým schopnostem fotosyntézy také vyrábět elektřinu. Zásadní pokrok v oblasti biofotovoltaiky se aktuálně odehrál na nejstarší britské univerzitě v Cambridge.

Výhodou sinic je, že se rychle a snadno množí •  University of Cambridge

Sinice jako malí električtí mikroúhoři

Tamní vědci vyrobili prototyp biologické elektrárny ze sinic druhu Synechocystis. Má velikost asi jako běžná tužková baterie. Je vyrobena z jednoduše dostupných, levných a recyklovatelných součástek a materiálů. Vlastně jde o malou nádržku s vodou plnou sinic, ve které je umístěna elektroda.

Tato bioelektrárna dokázala po dobu šesti měsíců zásobovat elektřinou počítačový čip ARM Cortex-M0+. Ten patří mezi nejjednodušší a nejméně náročné na trhu. Jeho spotřeba je pouhých 0,3 mikrowattů za hodinu. To je asi miliardkrát méně, než kolik dnes pro svůj běh potřebuje běžný stolní počítač.

Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět

Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět

Internet věcí už se těší

Vědci tedy zatím dokáží vyrobit v bioelektrárně jen velmi malé množství elektřiny. To ale nijak nesnižuje význam jejich objevu. Sinicová elektrárna má totiž hned několik výhod. Narozdíl od běžné baterie se jen tak nevyčerpá. Dokud na ni svítí světlo, umí vyrábět elektřinu. Zatímco běžná baterie elektřinu pouze ukládá, bioelektrárna ji sama přímo vyrábí.

Díky tomu může najít celou řadu uplatnění. Především v síťově propojeném světě budoucnosti, tzv. internetu věcí, kdy budou k internetu připojeny nekonečné zástupy miniaturních senzorů i nejrůznější elektronika, prostě vše, co připojit půjde. Bioelektrárny mohou posloužit jako téměř nevyčerpatelný zdroj energie právě třeba pro malé senzory sledující stav ovzduší, vlhkost v mostních konstrukcích a podobně.

Energeticky extrémně nenáročný čip •  University of Cambridge

Málo účinné, zato levné

Navíc má výroba sinicových bioelektráren výrazně menší dopad na životní prostředí, než výroba klasických baterií. V nich se totiž využívají prvky jako zinek, mangan, případně i nikl či kadmium. Ty se musí složitě těžit, zpracovávat a někdy jsou i toxické.

Vědci z Cambridge přiznávají, že je jejich miniaturní elektrárna samotné překvapila tím, jak dlouho byla schopna energii vyrábět. Mysleli si, že po pár týdnech přestane fungovat, ale ona vyráběla šest měsíců. Přestože fotosyntéza vyžaduje světlo, zařízení bylo schopné vyrábět elektřinu dokonce i v noci. Vědci se domnívají, že je to proto, že sinice ve tmě zpracovávají část své dříve nahromaděné potravy, a tím dál vytváří elektrický proud.

Sinice známe i z českých tůní a rybníků •  Profimedia.cz

Ačkoliv jsou sinicové bioelektrárny zatím velice neefektivní, pracují s účinností 0,25 % proti 20 % v běžném solárním panelu, jejich klíčovou výhodou je levná výroba i to, že neohrožují životní prostředí. V budoucnosti by tak třeba v okolí větrných elektráren na moři mohly plovat obří konstrukce potažené sinicemi, které budou výrobu elektřiny z větru doplňovat.


Kouzelná budoucnost vodních řas a sinic

Vodní řasy a sinice se často pletou. Jde ale o dva různé typy organismů, časy jsou zároveň větší. Oba nicméně mají podle ekologů a dalších odborníků velkou budoucnost. Řasy i sinice mohou posloužit nejen jako zdroj elektřiny, ale také hodnotné a zdravé potravy, bionafty, vodíku a dalších užitečných věcí.

Umí třeba filtrovat oxid uhličitý z fosilních elektráren nebo sloužit jako hnojivo. V potravinářství zase poslouží jako přírodní barvivo. A dokonce z nich jde vyrábět bioplasty! Jednoho dnes tak možná třeba i stavebnice LEGO bude vyráběná z mořský řas.

Řasy proti globálnímu oteplování: Budou se krmit skleníkovým plynem

Řasy proti globálnímu oteplování: Budou se krmit skleníkovým plynem

Vědcům se povedla umělá fotosyntéza, rostlinám se při ní daří i bez Slunce

Vědcům se povedla umělá fotosyntéza, rostlinám se při ní daří i bez Slunce

Chytrá budoucnost: Dřevěná podlaha nabíjí domácí elektroniku

Chytrá budoucnost: Dřevěná podlaha nabíjí domácí elektroniku

 

Články odjinud