Elektřina pro Měsíčňany: Vzniká první energetická síť pro lunární základnu

Elektřina pro Měsíčňany: Vzniká první energetická síť pro lunární základnu
Sdílej
 
Na Měsíci lidé v příštích desetiletích rozsvítí svou první žárovku. Unikátní elektrickou síť, která bude napájet plánovanou lunární základnu, už navrhují američtí vědci. Zkušenosti z výzkumu a vývoje poslouží také při cestě na Mars.

Vesmírná agentura NASA plánuje od roku 2025 postupně vrátit člověka na Měsíc. V rámci projektu Artemis se mají kolonisté na našem nejbližším vesmírném sousedovi zabydlet v historicky první kolonii. Vědci a inženýři nyní navrhují systémy nezbytné k přežití.

Lunární energie

Stálá základna na Měsíci má ušetřit peníze za dopravu astronautů. Žádá si však řešení nových problémů. Především, jak udržet základní tábor v mimozemském prostředí naživu. Nemůže se obejít především bez elektřiny, a proto nyní vědci z amerického střediska Sandia National Laboratories navrhují první „lunární” energetickou síť.

Video se připravuje ...

Projekt Artemis: NASA chystá návrat člověka na Měsíc • Zdroj: NASA

Elektřina poslouží prvním Měsíčňanům nejen ke svícení. Bude také pohánět systémy, které v kolonii udrží teplo nebo dýchatelný vzduch. Díky ní budou fungovat také veškeré počítačové okruhy a pracoviště. Stejně tak kuchyň, koupelna a veškeré další zázemí pro pobyt astronautů.

Vědci z amerických laboratoří Sandia nyní řeší, jak elektrické rozvody správně postavit. Inspirovali se v energetických rozvodech Mezinárodní vesmírné stanice ISS, což je v současnosti jediná trvale obydlená mimozemská základna. Na jasné noční obloze ji lze spatřit dokonce pouhým okem.

Výlet na Měsíc

V porovnání se zařízením na ISS, která si v klidu krouží po oběžné dráze Země, bude muset elektřina na lunární základně fungovat v mnohem exotičtějších podmínkách. Nejenže bude základní tábor tisíckrát dál od Země než Mezinárodní vesmírná stanice, ale bude se muset vypořádat s různými přírodními extrémy, například takzvanou lunární nocí.

Umělecká představa energetické sítě na lunární základně •  Eric Lundin/Sandia National Laboratories

Plánuje se, že základna bude obydlená až dva měsíce v kuse. Bude tedy fungovat i přes lunární noc, která na Měsíci trvá 14 pozemských dnů. Automaticky se tím vylučují solární panely jako hlavní zdroj energie. Měsíc je při lunární noci osvětlován pouze odrazem světla od Země, a tak rozvody elektřiny budou muset být napojeny primárně na jaderné mini reaktory. Ty už se také navrhují.

Další výzvu pro tvůrce měsíční energetické sítě představuje plánované rozdělení lunární základny na dvě části. Jedna z nich bude sloužit k ubytování čtyř astronautů a druhá, vzdálená několik kilometrů, bude těžit a zpracovávat nerostné suroviny. Obě části bude nutné elektrickou sítí spolehlivě propojit. Vědci nyní bádají nad tím, jaký vliv může mít na energetickou soustavu vzdálenost mezi oběma částmi kolonie.

NASA a Národní laboratoře Sandia se pustily do vývoje elektrického napájení základního tábora lidstva na Měsíc •  Rebecca Gustaf/Sandia National Laboratories

Na obzoru Mars

Aby byl návrh energetické sítě na Měsíci kompletní, navrhují nyní vědci ze Sandia National Laboratories také řídící systém, který bude elektřinu v bázi regulovat a zajistí její stabilní dodávku bez výpadků. To je klíčové nejen pro ubytované astronauty ale také pro fungování těžebního a zpracovatelského zařízení, které má na Měsíci produkovat raketové palivo, vodu nebo kyslík.

Téměř polovinu hmotnosti měsíční horniny zvané geolit tvoří právě kyslík a vesmírní inženýři ho plánují těžit stejně jako další materiály. Získané poznatky z těžby a zpracování surovin na Měsíci by se mohly hodit i při návštěvách planet ze Sluneční soustavy ve vzdálenější budoucnosti. „Lunární základna má vlastně posloužit jako zkušební prostor pro případný průzkum Marsu ,” říká Jack Flicker, elektroinženýr z laboratoří Sandia.

NASA vytiskla futuristický kov. Vydrží žár a může létat do vesmíru

NASA vytiskla futuristický kov. Vydrží žár a může létat do vesmíru

Člověk znovu na Měsíci: Kdy se začne stavět stanice Měsíční brána?

Člověk znovu na Měsíci: Kdy se začne stavět stanice Měsíční brána?

Na Měsíc se bude létat s Elonem Muskem

Na Měsíc se bude létat s Elonem Muskem

 

Články odjinud