Návrat na Měsíc se odkládá: NASA má zpoždění

Návrat na Měsíc se odkládá: NASA má zpoždění
Sdílej
 
Návrat člověka na Měsíc, který NASA původně plánovala na rok 2024, se odkládá. Zpoždění vesmírného programu Artemis způsobil nedostatek peněz a soudní žaloba od firmy Blue Origin, kterou vlastní Jeff Bezos. Budou Američané opravdu znovu první?

Člověk se měl vrátit na Měsíc už v roce 2024. NASA kvůli tomu připravuje stavbu orbitální stanice Gateway. Kosmický přístav menší než Mezinárodní vesmírná stanice bude vybavený moduly pro základní výzkum a pobyt astronautů. Během vesmírné mise Artemis má Gateway posloužit doslova jako měsíční brána. Jenže teď NASA hlásí zpoždění.

Návrat na Měsíc už nestačí: Teď tam zůstaneme!

Návrat na Měsíc už nestačí: Teď tam zůstaneme!

Odložený Měsíc

Návrat amerických astronautů na Měsíc, kde byli naposledy během mise Apollo 17, se odkládá. Bude ho možné uskutečnit nejdříve v roce 2025. Bill Nelson, který je ředitelem NASA, na tiskové konferenci oznámil tři důvody zpoždění.

Americký kongres neposkytl Národnímu úřadu pro letectví a vesmír dostatek peněz na vývoj přistávacího systému pro misi Artemis a vesmírnou kapsli Orion. Soudní žaloba raketové společnosti Blue Origin, kterou vlastní Jeff Bezos, navíc o několik měsíců zpomalila práci na vývoji vesmírné lodi Starship. Tu připravuje společnost SpaceX vlastněná Elonem Muskem. Ještě je také nutné zapracovat na nových skafandrech pro astronauty.

Člověk zpátky na Měsíci: NASA připravuje základní lunární tábor Artemis vybavený mobilním domovem a roverem •  NASA

Kdo bude první?

V únoru 2022 má odstartovat do vesmíru nová raketa SLS (Space Launch System) vybavená kapslí Orion. Ale zatím jen bez posádky. Astronauti se zúčastní až druhého letu mise Artemis v roce 2024. Během ní Měsíc pouze obletí. Nelson prohlásil, že NASA usilovně pracuje na tom, aby dostala na Měsíc první ženu i člověka s jinou barvou pleti.

Budou Američané první zpátky na Měsíci? Čína v posledních letech usilovně rozvíjí svůj kosmický program a má ve vesmíru velké ambice. Skutečnost tím pádem „hrozí” připomenout zápletku sci-fi seriálu Pro celé lidstvo. V něm se na Měsíc dostal jako první Sovětský svaz, vesmírný závod nikdy neskončil a výrazně posunul dopředu změny v technických a společenských oblastech.

Na Měsíc se bude létat s Elonem Muskem

Na Měsíc se bude létat s Elonem Muskem

NASA vybavila nové skafandry nejmodernějšími technologiemi

NASA vybavila nové skafandry nejmodernějšími technologiemi

13 vesmírných stopařů. Obří raketa vezme k Měsíci průzkumné sondy

13 vesmírných stopařů. Obří raketa vezme k Měsíci průzkumné sondy

 

Články odjinud