Tlačenice na Mysu Canaveral: Setkání dvou raket na startovacích rampách

Tlačenice na Mysu Canaveral: Setkání dvou raket na startovacích rampách
Sdílej
 
Na sousedních startovacích rampách se potkaly dvě rakety. A je z toho málem historická událost! Na jedné rampě totiž čeká nová raketa SLS pro let na Měsíc, na druhé raketa Falcon 9 s prvním turistickým letem k Mezinárodní kosmické stanici.

Startovací rampy na floridském Mysu Canaveral mají svá označení. Většinou jde o zkratku LC (Launch Complex, Startovací komplet) a číslo. Startovací komplex LC-39 je nepochybně tím nejslavnějším, startovaly z něj mise Apolla a později raketoplány. Ve skutečnosti však jde o dvě startovací rampy, které se nachází asi 2,5 kilometru od sebe.

Z rampy LC-39A se poprvé letělo do vesmíru v roce 1967 a celkem viděla 140 vesmírných startů. Dnes patří společnosti SpaceX Elona Muska. Startují z ní rakety Falcon 9 nebo těžší verze Falcon Heavy. Rakety vynáší družice i posádky k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Video se připravuje ...

Fidget spinner spinning in space! • Zdroj: Živě.cz

Sousední LC-39B má na kontě jen 57 startů, přičemž k tomu poslednímu došlo v roce 2009. V budoucnu se ale i tady bude psát historie. Právě z této rampy budou opět startovat rakety s lidmi k Měsíci.

Vesmírní turisté versus astronauti

NASA před pár dny uveřejnila netradiční snímek (podívejte se nahoře). Zachybuje obě rampy, které jsou obě obsazené. Blíže k nám je na fotografii rampa A, na které je vidět raketa Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon.

V minulosti jsme měli možnost vidět i podobný pohled, kdy na obou rampách byly raketoplány. Fotografie je z roku 2008 •  NASA/Troy Cryder

Dne 8. dubna raketa odstartovala a vynesla k Mezinárodní vesmírné stanici čtyři pasažéry. Na palubě byl zkušený astronaut Michael López-Alegría a trojce vesmírných turistů – Larry Connor (USA), Eytan Stibbe (Izrael), Mark Pathy (Kanada).

Vesmírní turisté už na ISS v minulosti pobývali, ale nikdy v tak vysokém počtu. Mise dostala název Axiom 1 podle firmy, která vše zajišťuje. Axiom už připravuje další lety a chystá také vlastní segment stanice. Aktuální turisté se ze stanice vrátí 18. Dubna.

Průběh startu rakety SLS

Na vzdálenější rampě je raketa SLS (Space Launch System). NASA se připravuje na zkušební test odpočítávání. Ke startu rakety dojde až za několik týdnů. Raketa poletí do vesmíru poprvé bez astronautů. V budoucnu bude vynášet posádky programu Artemis, které se vydají na povrch Měsíce.

Monstrum v pohybu: Věž pro let k Měsíci míří na startovací rampu

Monstrum v pohybu: Věž pro let k Měsíci míří na startovací rampu

Hala VAB: Místo, kde se montují rakety

Hala VAB: Místo, kde se montují rakety

Srážka s cizí galaxií: Řítí se přímo na nás!

Srážka s cizí galaxií: Řítí se přímo na nás!

 

Články odjinud