Hala VAB: Místo, kde se montují rakety

Hala VAB: Místo, kde se montují rakety
Sdílej
 
Pokud chtějí kosmonauti uniknout zemské přitažlivosti, musí jejich raketa vynaložit obrovské množství energie. Inženýři zatím nevymysleli nic lepšího, než použití velkého množství raketového paliva. A to potřebuje obří nádrže. Slavná raketa Saturn V, která vynášela lidi do vesmíru v programu Apollo, měla na výšku 110 metrů. Přemýšleli jste někdy, kde se tak velké rakety skládají dohromady?

Skládání vesmírné rakety

Jednotlivé části amerických raket se vyrábí na různých místech Spojených států a poté se přesouvají do místa startu. V případě Mysu Canaveral jsou obvykle dopravovány lodí po moři. Teprve na místě se složí a přepraví na startovací komplex. Největší projekty americké kosmonautiky se skládaly v hale VAB, která je dominantou Kennedyho vesmírného střediska v americkém státě Florida.

Montážní hala VAB

VAB (Vehicle Assembly Building) byla postavena v roce 1966 pro program Apollo. Je to nejvyšší jednopatrová budova na světě a jedna z největších budov z hlediska objemu. Vnitřní prostor má objem 3,6 milionů metru krychlových.

Startovací komplex LC-39 u haly VAB. Speciální cesta z drceného říčního kamene slouží pro přesun pásového přepravníku •  NASA

Hala je tak velká, že má dokonce vlastní počasí. Zejména ve vlhkých dnech se u stropu tvoří mraky. Kvůli tomu má VAB ventilační systém se 125 ventilátory, který je schopen vyměnit veškerý vzduch v budově během hodiny. Při stavbě se muselo pamatovat na hurikány, které se Floridou občas přeženou. Hala by měla nápor větru vydržet, ale v roce 2004 hurikán Frances způsobil nemalé škody a odfoukl několik obřích hliníkových panelů z vnější části budovy.

Saturn V i raketoplán

Na přelomu 60. a 70. let sloužila hala raketám Saturn V, které dopravily astronauty na měsíc. Do budovy se jeřáby přepravily jednotlivé části rakety a následně se ve vertikální poloze celý kolos sestavil dohromady. Poté byla raketa pomoci pásového přepravníku dopravena na jeden ze dvou startovacích komplexů LC-39. V letech 1981 až 2011 se podobně dával dohromady raketoplán, což byla vizuálně zajímavější podívaná.

Pohled ke stropu haly VAB, vpravo můžete najít montéra •  NASA

Raketám bude sloužit dál

Raketoplány už dolétaly, ale hala VAB bude sloužit dál. Už brzy se v ní začnou sestavovat rakety SLS, které mají dopravit člověka na Měsíc. Raketa ještě není hotová, ale nedávno se testovala Mobilní odpalovací plošina, což je v podstatě obří stůl, na kterém bude raketa sestavena a odpalovací věž, která zajistí napájení, komunikaci, přístup astronautů do lodě a další služby. Celý kolos dopraví na startovací komplex pásový přepravník Crawler. Jeho rychlost je jen 1,6 km/h, takže mu cesta z haly na rampu zabere pět hodin.

VAB v číslech

Hala má rozměry 158 × 218 m a výšku 160 m, což je 2,5krát více než je výška Petřínské rozhledny. K dispozici jsou 4 dveře o výšce 130 metrů. Jejich otevření / zavření trvá 45 minut.

Na stavbu haly bylo použito:

98 tisíc tun oceli

50 tisíc metrů krychlových betonu

45 tisíc nosníků

1 milion šroubů

CETIN: Do nitra Mordoru

CETIN: Do nitra Mordoru

CERN: Za hranicí chápání

CERN: Za hranicí chápání

VR-1 Vrabec: Návštěva atomového reaktoru v pražské Libni

VR-1 Vrabec: Návštěva atomového reaktoru v pražské Libni

 

Články odjinud