VR-1 Vrabec: Návštěva atomového reaktoru v pražské Libni

VR-1 Vrabec: Návštěva atomového reaktoru v pražské Libni
Sdílej
 
V pražské Libni stojí atomový reaktor. Jmenuje se VR-1, říká se mu Vrabec, a ábíčko se na něho bylo podívat pěkně zblízka! Školní reaktor je určený pro výuku a vědecké pokusy. Nehrozí proto, že někdo udělá chybu a celé to vybouchne? Nebojte se! Nebezpečí nehrozilo, ani když přiložili ruce k dílu Zdeněk a Pavel z redakce ABC. Podívejte se, jak to probíhalo.

Kup si ABC s reportáží z návštěvy Vrabce >

Školní reaktor VR-1 stojí na půdě Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického v Praze. Je to lehkovodní jaderný reaktor nulového výkonu s obohaceným uranem. Plány na jeho výstavbu existovaly už od 60. let 20. století. Stavěl se v 80. letech. Ale spuštěn byl až o skoro třicet let později. Od té doby je Vrabec v "plném rozletu" – v trvalém provozu běží od ledna 1992.

Celá konstrukce je ryze česká. Reaktor má jen malý výkon, pouze 100 W, takže moc elektřiny z něho nevymáčknete. Ale to je v pořádku, protože hlavním smyslem Vrabce je naučit studenty, jak pracovat s potenciálně nebezpečným soustrojím atomového reaktoru.

V atomovém reaktoru VR-1 Vrabec >

Vrabec je vcelku unikátní systém. A tak i když slouží hlavně budoucím českým jaderným inženýrům, jezdí se na něho dívat také studenti jaderné fyziky z celého světa. Nebo Zdeněk a Pavel z redakce ábíčka. Před vstupem k reaktoru museli postupovat podle přísných pravidel, podepsat prohlášení, že vstupují na vlastní nebezpečí, obléct si speciální obleky a mobily nechat za dveřmi. Místo nich dostali do kapsy dozimetr, který měří míru radiace. Jejich návštěva proběhla bez zádrhelů, možná i proto, že reaktor byl zrovna v odstávce. Další Černobylská katastrofa je každopádně zažehnána!   

Kup si ABC s reportáží z návštěvy Vrabce >

Atomový vrabec: Reaktor v bazénu

Atomový vrabec: Reaktor v bazénu

Tokamak Golem: Hvězda uprostřed Prahy

Tokamak Golem: Hvězda uprostřed Prahy

CERN: Za hranicí chápání

CERN: Za hranicí chápání

 

Články odjinud