Vrak lodi, která převážela atomovku nalezen!

Vrak lodi, která převážela atomovku nalezen!
Sdílej
 
Dna moří a oceánů jsou nejméně prozkoumané oblasti na Zemi. Až 90 procent živočichů žijících v temných hlubinách stále čeká na své objevení. Čas od času se však podaří nález, který není dílem přírody, ale člověka. Jako tento vrak lodi, která převážela atomovku.

 

A přesně to se stalo 18. srpna, kdy byl nalezen vrak válečného křižníku USS Indianapolis. Tato loď má pohnutou historii, protože sehrála důležitou roli ve druhé světové válce. Na vodu byla spuštěna koncem roku 1931 a na svoji dobu se jednalo a velice dobře vyzbrojený, těžký křižník. Se vstupem USA do války v roce 1941 se loď naplno zapojila do operací v Pacifiku.

Nejdůležitější úkol

Svůj poslední a zároveň nejdůležitější úkol splnila v červenci roku 1945. Tehdy převezla komponenty jaderné bomby Little Boy, která zničila Hirošimu, na ostrov Tinian (o historii jaderných bomb si přečtěte v textu Honzy Olejníka). Tam byla bomba zkompletována a po jejím použití Japonsko kapitulovalo.

Supertajný náklad

USS Indianapolis byla chloubou amerického námořnictva - než jí potopili Japonci •  Wikipedia

Transport rozebrané bomby byl důkladně utajen. Nikdo z posádky lodi neměl nejmenší tušení, co vlastně převážejí. Jistě ale tušili, že je to něco speciálního, protože USS Indianapolis přeplula oceán v rekordním čase, průměrnou rychlostí 54km/h! Mise byla tak tajná, že po celou dobu plavby platil zákaz radiové komunikace. Mimochodem, na lodi ležela zhruba polovinu tehdejších světových zásob Uranu 235.

Zničena při návratu

USS Indianapolis na mořském dně •  Paul Allen

Cesta na Tinian proběhla bez problémů, ovšem plavba nazpět byla lodi osudná. USS Indianapolis narazila ve Filipínském moři na japonskou ponorku I-58, proti které byla prakticky bezbranná. Dvě torpéda pak z chlouby námořnictva udělala během dvanácti minut vrak, který s sebou stáhnul do hlubin zhruba 300 členů posádky.

Přečtěte si další články o pokladech moří:
Našla se ponorka UB-85, která potkala "mořskou lochnesku"

Našla se ponorka UB-85, která potkala "mořskou lochnesku"

Temná hrobka otomanských lodí

Temná hrobka otomanských lodí

Utajení se vymstilo

Transport zachráněných námořníků z USS Indianapolis •  Wikipedia

Kdyby nebyla celá mise tak utajovaná, mohla loď vyslat alespoň signál o pomoc, která by dorazila v řádu hodin. Loď navíc nikdo ani nepostrádal, což byl také důvod, proč museli trosečníci čekat na záchranu více, než 4 dny. Byli objeveni prakticky náhodou, průzkumným letounem, který přivolal další lodě a letadla z okolí. Z 1196 osob na palubě jich přežilo jen 317. Necelých 600 námořníků zemřelo při čekání na pomoc následkem dehydratace, otravy slanou vodou nebo při útoku žraloků, kterými se to v moři jen hemžilo.

Historický objev

Po 72 letech byly objeveny a identifikovány první trosky lodi. V hloubce 5,5 kilometru je objevil tým odborníků vedený Paulem Allenem. Pokud vám je toto jméno povědomé - Paul Allen založil s Billem Gatesem Microsoft a je to jeden z nejbohatších lidí na světě. O své bohatství se však rád dělí s nejrůznějšími charitativními i vědeckými spolky. A právě loď jeho organizace objevila USS Indianapolis. Na žádost amerického námořnictva místo, kde se vrak nachází zůstává v tajnosti, průzkum mořského dna však bude pokračovat, dokud nenajdou zbytek křižníku.

Přečtěte si také:
Mořské forty: Kovové příšery u pobřeží Británie

Mořské forty: Kovové příšery u pobřeží Británie

Speciální obleky: Vrstva mezi životem a smrtí

Speciální obleky: Vrstva mezi životem a smrtí

Hitlerovy tajné zbraně: Atomová bomba, neviditelný letoun i paprsky smrti!

Hitlerovy tajné zbraně: Atomová bomba, neviditelný letoun i paprsky smrti!

Případ Earhartová: Tajuplné zmizení

Případ Earhartová: Tajuplné zmizení

 

Články odjinud