Papíroví archeologové: Ábíčko je láska na celý život

Papíroví archeologové: Ábíčko je láska na celý život
Sdílej
 
Letos v ABC otiskneme vystřihovánky legendárních autorů, na jejichž výběru spolupracujeme s "papírovými archeology". Pojďte se s nimi seznámit.  

 

Náš časopis ABC letos oslavil 60 let své existence. Není divu, že má fanoušky ve všech věkových kategoriích. Stejně jako vy jej v dětství četli i vaši rodiče a prarodiče. Některým dospělákům ale přirostl k srdci natolik, že pro ně zůstal celoživotním koníčkem. Standu Fajkuse, Pepu Kropáčka a Roberta Pavelku dokonce dovedl k tomu, že si vymysleli u nás unikátní badatelský obor papírová archeologie, který se zabývá historií vystřihovánek.

Lepit nestačí

Dospělých modelářů, kteří staví modely z ABC, je hodně. Papíroví archeologové zašli ale mnohem dál. Modely slepují dodnes, ale v průběhu času se jejich vášní stávaly hlavně příběhy vystřihovánek a jejich autorů. Každého z archeologů k tomu dovedly trochu jiné důvody. U všech ale platí, že do ábíčka se zamilovali už v okamžiku, kdy se s ním jako malí caparti setkali poprvé a jejich nadšení nevyprchalo dodnes. Společným dílem trojlístku jsou články na webu www.papirovaarcheologie.cz, ale také knihy Papírová archeologie 1 a 2 nebo Papírový svět Richarda Vyškovského. Robert Pavelka navíc píše články do rubriky Papírová historie přímo tady - na anšem webu.

První vystřihovánka v ABC vyšla v roce 1962. Byla to vesmírná raketa Vostok •  archiv

Standa

Vynálezcem a vůdčí osobností papírové archeologie je Stanislav Fajkus (53), jinak zaměstnaný jako obchodní manažer. Založil portál Papírová archeologie a pod většinou článků je zde i podepsaný.

"Přestože jsem s ábíčkem od dětství, můj příběh začíná až v září roku 2000, kdy jsem redakci požádal o nahlédnutí do archivu. Hledal jsem první vystřihovánku, která v ábíčku vyšla. Budete se divit, ale nikdo nevěděl, která to je. Našel jsem ji v ročníku 1962 a byla to raketa Vostok. Mezi papírovými modeláři jsem byl rázem za hvězdu. Tehdy ta komunita byla celkem mladá. V roce 1997 založil modelář Milan Tesař Centrum papírových modelů (CPM) a začal pořádat modelářské soutěžní výstavy. Když jsem našel onu první vystřihovánku z ábíčka, začal jsem psát o historii papírových modelů do Zpravodaje CPM, který v únoru 2006 nahradilo internetové diskuzní fórum CPM. Od roku 2004 jsem publikoval v samotném ABC. Můj seriál se jmenoval Papírová archeologie a tři roky vycházel na stránkách vystřihovánek, pak se přestěhoval na web abicko.cz.“

Titulní strana prvniho abc z 22 ledna 1957 •  archiv

Pepa

Josef Kropáček (48) pracuje jako televizní produkční, ale téměř každou volnou chvilku věnuje vystřihovánkám. Je sběratelem papírových modelů i organizátorem jejich výstav. Pro naši redakci je nepostradatelnou živoucí encyklopedií a "půjčovnou" modelů.  

"Sbírám nejen vystřihovánky, ale vše, co se ábíčka týká. Proto jsem se snažil být na každé akci, kterou redakce pořádala. Nějaký čas to trvalo, ale někdy po roce 2000 mě redakce přijala za jakéhosi externího poradce. V roce 2002 jsem navštívil výstavu Papírový svět Richarda Vyškovského (legendárního autora vystřihovánek ABC) a s údivem objevil, že vystřihovánky nejsou jenom ty ábíčkovské. Od té doby jsem je programově vyhledával a sbíral. Krátce poté jsem nad krabicí starých ábíček v jednom antikvariátu potkal Standu Fajkuse. Začali jsme si vyměňovat zkušenosti i části sbírek. Díky svým sbírkám jsme spolu zevrubně zdokumentovali archiv ABC. V roce 2004 jsme začali pracovat na oslavné publikaci k 75. narozeninám Richarda Vyškovského.

Papírová archeologie na webu •  archiv

Robert

Robert Pavelka (53) se živí jako grafik a novinář, aktuálně píše i pro ABC. Spektrum jeho koníčků je nesmírně široké. Kromě vystřihovánek jsou to třeba formule 1, modelové vláčky, komiksy nebo kapela Beatles.  

 "V roce 1991 mi v ábíčku otiskli dlouhý dopis o mém životě s papírovými modely. Byl jsem z toho u vytržení, ale už pár let předtím jsem s redakcí sporadicky udržoval kontakt. V roce 1993 jsem na výstavě modelů v České Lípě oslovil pana architekta Vyškovského, že bych chtěl o něm natočit film. A on na to k mému překvapení kývl. Dodnes je to cenný dokumentární materiál. Od roku 2002 jsme začali vydávat knížky a to mě svedlo dohromady se Standou a Pepou. Četl jsem Standův seriál Papírová archeologie a nabídl jsem mu, že mu ho pomůžu vydat knižně. Spolu s Pepou zrovna pracovali na knize o architektu Vyškovském. Zapojil jsem se a stal se členem týmu. Knížka vyšla v roce 2009 k mistrovým osmdesátinám. Oba díly knihy Papírová archeologie už jsme tvořili jako ostřílený tým. Dnes bádáme spolu a publikujeme především na Standově portálu Papírová archeologie."

Papírová historie #19: Papírový žluťák Peugeot

Papírová historie #19: Papírový žluťák Peugeot

Ábíčko slavilo: 55. narozeniny jsou za námi

Ábíčko slavilo: 55. narozeniny jsou za námi

Papírová historie #18: Autodráhy a ábíčko

Papírová historie #18: Autodráhy a ábíčko