Papírová archeologie: Rozhovor s Josefem Kropáčkem

Papírová archeologie: Rozhovor s Josefem Kropáčkem
Sdílej
 
Známá postava papírového modelářství a sběratelství Josef Kropáček prozrazuje, že musí mít na svou sbírku vystřihovánek zvláštní domek a spoustu dalšího.

Největší sbírka papírových modelů

Jsi jedním z největších sběratelů papírových modelů. Kdy se tvá sbírka začala rodit?
Sbírka? Pokud do sbírky zahrnu i vystřihovánky z ABC, tak v okamžiku, kdy jsem začal ABC odebírat. Psal se rok 1976. Postupně z odběratele se stal sběratel a se snahou zkompletovat všechna do té doby vyšlá ábíčka přišel i objev jiných vystřihovánek než z ABC. Samozřejmě, že jsem znal papírové modely z Albatrosu, dokonce i polský Maly modelarz nebo ruské či tehdy východoněmecké vystřihovánky. Ale modely z Francie, Španělska či dokonce z USA, to bylo teprve něco! Zlom nastal v roce 2002 respektive už 2001, kdy jsem se stal členem Centra papírových modelů. Kouzlo vystřihovánky mne přitáhlo a drží dodnes.

Kde se vzal tvůj zájem o historické vystřihovánky?

Vždy mne zajímala historie a to se zcela přirozeně projevilo i  u vystřihovánek. Rád objevuji a ještě raději se o své objevy dělím. Uspokojuje mne podělit se o tu krásu a sdílet ji s ostatními třeba na výstavách, které připravuji. Vždy se snažím pro expozici vybrat takové modely, které nejen uchvátí návštěvníka dokonalostí sestavení, ale budou vzbuzovat emoce při vzpomínce, že jsme si kdysi také takový model postavili. Anebo může model inspirovat a návštěvník si zatouží něco podobného slepit. To jsem trošku ale odskočil. No, ale tak já vidím sběratelství. Nenechat si svou sbírku jen pro sebe ale umět se s ní pochlubit.


Svět papírových modelů: Pojďte do toho s námi!

Svět papírových modelů: Pojďte do toho s námi!

Poklad z archivu

Určitě máš ve svém archivu nějaký "poklad". Co za něj považuješ?
Nebyla by lehčí otázka? V archivu mám možná 30000 vystřihovánek. Kompletní ábíčko, skoro kompletní Albatros, skoro kompletní Panorama. Desítky archů vystřihovánek z 19. století z Francie, z Německa, dřevotiskové listy z počátku 20. století z Japonska. Nejstarší vystřihovánku mám asi z roku 1864, nejvzdálenější vystřihovánka je asi z Argentiny nebo z Japonska. Naopak třeba nemám žádnou z Afriky nebo z Austrálie.

Jakých si hodně vážíš?

Mohu říct, že pokladem jsou staré vystřihovánky pocházející z Čech. Takové se kterými si hráli naši pradědečkové. Ty mne natolik zaujaly, že jsem o nich napsal knihu Kouzelná historie papírových vystřihovánek. Představuji v ní prostřednictvím barevných ukázek několik desítek úžasných vystřihovánek, z nichž 22 si můžete vystříhat a slepit. Teď mne asi napadla "pokladová" odpověď. Ábíčko mne jako malého kluka dost formovalo a řekl bych, že bylo vedle otce a matky dalším z rodičů. Považuji si za čest spolupracovat s ábíčkem a snad i trochu díky seriálu kdysi Stoletých novinek a nyní Muzea vystřihovánek ukázat, jak bohatou historii vystřihovánek naše země má. A právě jenom díky ábíčku jsem se mohl setkat např. s exšéfredaktorem Vlastislavem Tomanem ale především se synonymem vystřihovánky, totiž panem arch. Richardem Vyškovským. Tito vzácní pánové mají můj hluboký obdiv za to, co dokázali napáchat v mnoha dětských srdcích. Když v roce 2014 navštívili můj archiv, měl jsem v něm poklad nejpokladovatější.

Sběratel nebo modelář?

Nesváří se v tobě sběratel a modelář? Dokážeš ještě střihnout do originálu?
No jasně, že sváří. No jasně, že dokážu. Hele, lepím protože mne to baví ale i protože chci vidět jak ta věc, která namalovaná v dílech vypadá po sestavení. Každý model je jiný. Jiná konstrukce, jiný typ, letadlo, domeček, figurka. Vždycky je to výzva. Rozstříhat originál sto let starého výtisku vystřihovánky, to bych nedokázal. A není to jen kvůli ceně pořízeného kusu. Ale žijeme v době barevných kopírek a není potřeba ničit takové vzácnosti. Mimochodem uvědomuješ si, že nerozstříhaná vystřihovánka nenaplnila svůj smysl pro který byla vytvořena? Rohlík si také neschováš a sníš ho. Jednou jsem obětoval arch s modelem bagru z roku 1951. Úkol slepit bagr jsem svěřil nejpovolanějšímu modeláři, mistru mistrů, Michalu Kavalierovi. Dodnes nelituji. Ostatně ten model jsem měl osmkrát :-)))

Jaké modely jsi postavil nedávno?

Poslední dobou jsem si slípnul pár modelů z originálu z ábíčka. Konkrétně šlo o modely z počátku 70. let od konstruktéra Ladislava Müllera. To jméno současným modelářům už nic neřekne, ale od roku 1972 do roku 1980 vytvořil přes třicet modelů. Slepení každého z jeho produkce je velká výzva. Už od pohledu je jasné, že to bude menší očistec. Díly nejsou dokonale narýsované, a tak se dostáváte k opravdové modelařině a přemýšlíte: Proboha, jak to ten chlap myslel? Zajímavé na tom všem je, že výsledný dojem dokončeného modelu je téměř vždy skvělý. Za to může především atraktivní výběr předlohy a na to pan Müller měl čich. Tyto modely z originálů můžete vidět především na fotografiích v knihách Papírová archeologie 1 a od letošního září i ve druhém díle. A proč je lepší lepit z originálů? Sehnat vystřihovánku ze starého ABC je stále ještě poměrně snadná záležitost a na fotce je to velmi poznat. Sebekvalitnější laserová kopie je většinou lesklá a strukturu starého dřevitého papíru nezachytí.

Více o vystřihovánkách a papírových modelech najdete tady