Muzeum vystřihovánek: Lokomotiva

Muzeum vystřihovánek: Lokomotiva
Sdílej
 
Zajímá vás, co bylo před vystřihovánkami z ABC? Vrátíme se o více než 70 let zpět prostřednictvím starých vystřihovánek.

 

Vystřihovánky v ABC č. 6

Vystřihovánky v ABC č. 6

 

Vystřihovánka lokomotivy pochází z produkce plzeňského vydavatelství Grafie – 1. českého grafického závodu vydavatelů Šimůnka a Václava J. Chmelíčka působícího na přelomu 19. a 20. století. Jméno ulice U zvonu, ve které firma sídlila, inspirovalo podobu ochranné známky. Velmi vzácně se setkáváme s touto značkou na arších s architekturou a technikou.

Předlohou modelu byla jedna z prvních německých lokomotiv z 30. let 19. století. Proto nás nepřekvapí, že původní vystřihovánka vyšla v Německu. Originální produkcí vydavatelství Grafie byly jesličkové vystřihovací archy včetně listů s darovníky, zvířaty a rostlinstvem.

O výtvarné úrovni těchto nových českých jesliček se ale už záhy po jejich vydání nehovořilo příliš pochvalně. A tak se snaha vytlačit z Čech německé jesličkové archy minula účinkem. www.papirovaarcheologie.cz

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

Vystřihovánky vydavatelství Grafie neměly stejně jako jiné jednoduché vystřihovánky z té doby žádné návodné texty. Kvůli několika úskalím způsobeným konstrukčními omyly model doporučujeme zkušenějším modelářům.

Buďte trpěliví a pečlivě si prostudujte jednotlivé části modelu. Pro snadnější ohýbání hrany narýhujte. Postupně vystříhejte nebo vyřežte všechny díly a naohýbejte je. Než je k sobě začnete lepit, vždy si vyzkoušejte, jak k sobě díly pasují. U dílu kotle si zoubky vystříhejte na delší straně.

Jeden z dílů nárazníku je omylem nabarven žlutě a nikoli zeleně. Před sto lety se retušování nedělalo, ale vy si můžete bílé hrany po střihu a ohybu zamalovat příslušným barevným odstínem. Pak už stačí postupně vše slepit. 

 

 

Muzeum vystřihovánek: Tank

Muzeum vystřihovánek: Tank

Muzeum vystřihovánek: Pevnost

Muzeum vystřihovánek: Pevnost

Muzeum vystřihovánek: Betlém

Muzeum vystřihovánek: Betlém