O matce a otci všech bomb

O matce a otci všech bomb
Sdílej
 
Jak jistě víte, jedny z nejnebezpečnějších a nejničivějších zbraní na Zemi jsou jaderné pumy. Existují i bomby nejaderné a nejsou o nic méně děsivé.

 

Necelých deset let nazpět testovala ruská armáda bombu, která nemá žádné oficiální označení. Říkalo se jí prostě "Otec všech bomb". Kdo je tedy matkou? Nyní už to víme! Americká armáda poprvé použila svou nejničivější bombu GBU-43/B. Právě té se říká "Matka všech bomb". Funguje však zcela odlišně, než její ruský protějšek, účinek má však podobný. Chcete vědět víc o jaderných zbraních? Tady se dozvíte vše o jejich historii.

Výbušná matka

 

Americká puma GBU-43/B je se svými 9,5 tunami pořádný macek. 8,4 tuny připadá na explozivní náplň. Takhle těžkou zbraň nelze shazovat běžným bombardérem a tak se používá nákladní prostor letounu C-130 Hercules, ze kterého je bomba nad cílem vytažena na padáku. Padák se po vytažení z letounu oddělí a bomba je na cíl navedena pomocí GPS, aby těsně před dopadem vybuchla. Podívaná je to skutečně spektakulární, neboť poloměr výbuchu je zhruba 140 metrů.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.