Vesmírná záhada: Galaxiím chybí temná hmota

Vesmírná záhada: Galaxiím chybí temná hmota
Sdílej
 
Čínští astronomové objevili 19 trpasličích galaxií s malým množstvím temné hmoty. Objev nabourává teorie o vzniku malých galaxií. Je to podobné, jako kdyby někdo postavil velký dům bez lešení.

 

Ve vesmíru jsou desítky miliard galaxií a každá z nich obsahuje desítky až stovky miliard hvězd. Jsou to fascinující čísla a obrovské množství hmoty. Ve skutečnosti nás ale vesmír tak trochu klame. Veškeré galaxie, hvězdy, planety, asteroidy a další objekty tvoří jen 5 % z celkové hmoty vesmíru. Asi čtvrtina připadá na temnou hmotu, kterou nevidíme, nevíme, z čeho je vytvořena, ale pozorujeme její gravitační vliv na viditelnou hmotu. Zbytek pak tvoří neméně záhadná temná energie, která zase může za zrychlení rozpínání vesmíru.

Ztracené hvězdy: Jak se chová temná hmota?

Ztracené hvězdy: Jak se chová temná hmota?

Záhada vesmíru

Temná hmota je nezbytná složka pro vytvoření galaxie – je to lešení, které přitahuje normální hmotu. V trpasličích galaxiích, které jsou mnohem menší než naše Galaxie, je temné hmoty obvykle velmi hodně. Před dvěma lety byly pozorovány dvě trpasličí galaxie, které vypadaly, že mají méně temné hmoty, než se očekávalo. Nově vědci zkoumali 324 trpasličích galaxií. U 19 z nich objevili velmi málo temné hmoty.

Temná hmota tvoří asi čtvrtinu veškeré hmoty ve vesmíru •  NASA

Netypická galaxie

Jedním z příkladů je galaxie AGC 213086, která má hmotnost 14 miliard Sluncí. Pokud by se jednalo o typickou trpasličí galaxií, pak by na viditelnou hmotu připadala asi 2 procenta její hmotnosti, což znamená asi 280 milionů Sluncí. Podle pozorování vědců je to ale 3,8 miliardy Sluncí, nebo také asi 27 procent z celkové hmotnosti.

Hmotnost temné hmoty

A jak vlastně vědci hmotu měří? Na základě dat z radioteleskopu Arecibo studovali pohyb vodíku v galaxiích. Čím vyšší byla jeho rychlost, tím větší má galaxie celkovou hmotnost. Následně na základě zářivosti galaxií odhadli hmotnost viditelné hmoty. Výsledný rozdíl mezi oběma hodnotami znamená přibližnou hmotnost temné hmoty v dané galaxii.

Na fotografii z Hubbleova dalekohledu je galaxie UGC 12158. Podle vědců se podobá naší Galaxií. Náš hvězdný ostrov patří mezi středně velké galaxie a obsahuje na 200 miliard hvězd •  ESA/Hubble & NASA

Galaxie nesedí na dosavadní teorie

Galaxie jsou sice samostatné hvězdné ostrovy, ale obvykle se sdružují s jinými galaxiemi v tak zvaných kupách a nadkupách. Existuje tedy možnost, že větší sousední galaxie odsály temnou hmotu těm menším. Tato možnost se však týká jen 5 z 19 na temnou hmotu chudých trpasličích galaxií. Ostatní jsou od ostatních galaxií příliš daleko. Díky trpasličím galaxiím s malým množstvím temné hmoty  budou teď muset vědci své dosavadní hypotézy o vzniku těchto hvězdných ostrovů nejspíše upravit.

Vesmírná záhada: Hubble zaznamenal neznámý jev

Vesmírná záhada: Hubble zaznamenal neznámý jev

Vesmírná záhada: Existuje druhá Země?

Vesmírná záhada: Existuje druhá Země?

Záhada hvězd podobných Slunci

Záhada hvězd podobných Slunci

 

Články odjinud