První mapa rozložení temné hmoty ve vesmíru

Sdílej
 
Astronomové zvěřejnili výsledky výzkumu, v jehož rámci se snažili zmapovat rozložení temné hmoty ve vesmíru.

Temná hmota je látka, o které se předpokládá, že ač je neviditelná, vyplňuje značnou část vesmíru. Objevena byla ve třicátých letech 20. století, kdy si astronomové všimli, že galaxie rotují rychleji, než by odpovídalo množství hmoty v nich. Přišli tedy s hypotézou, že rozpadu rychle se otáčejících galaxií brání množství neviditelné hmoty, jejíž gravitace drží galaxie pohromadě.

Díky pozorováním pomocí Hubbleova kosmického dalekohledu a meření mikrovlnného záření kosmického pozadí se nyní zjistilo, že temná hmota tu „obyčejnou“ převažuje až šestkrát. Nikdy ji sice nemůžeme pozorovat přímo, ale je možné zaznamenat její vliv na záření vzdálených galaxií.

Díky výzkumu vznikla první trojrozměrná mapa rozložení temné hmoty ve vesmíru, která potvrdila to, co už naznačily předchozí pozorování - temná hmota je rozložena v hustých shlucích a silných vláknech, ve kterých jsou jako ukotveny galaxie.

Mapa kromě aktuálního rozložení temné hmoty zachycuje i její vývoj v čase. Ukázalo se, že se stále více shromažďuje do shluků a postupně mizí její vláknitá struktura.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud