NASA: Ve vesmíru se lidem mění i tvar očí

NASA: Ve vesmíru se lidem mění i tvar očí
Sdílej
 
Kdo by nesnil o tom stát se kosmonautem a vydat se na Mars? Jenže cesta na rudou planetu je dlouhá a vesmír není vůbec přátelský. NASA proto zkoumala dopady pobytu ve vesmíru na lidské tělo. A výsledky mnohé překvapily.

 

Slovo Mars se v americké NASA skloňuje stále častěji, protože první lidskou posádku sem chtějí poslat do roku 2033. Než se ale tak stane, je třeba zjistit, jaký bude mít dlouhodobý pobyt ve vesmíru účinek na lidské tělo – jedna taková průzkumná výprava na Mars může totiž trvat dva nebo tři roky a během té doby bude lidské tělo vydáno na milost nízké gravitaci i radiaci.

NASA a testy na dvojčatech

NASA ale měla v tomto ohledu štěstí, protože mezi jejími astronauty jsou i identická dvojčata Scott a Mark Kellyovi a ti souhlasili s tím stát se pokusnými "králíky". Plán byl jasný: Zatímco Scott se v březnu 2015 vydal na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS, kde strávil 340 dní, jeho genetická kopie Mark zůstal tady na Zemi, aby posloužil jako kontrolní vzorek. 84 odborníků z 12 univerzit pak bádalo nad možnými účinky vesmíru na fyzickou stránku člověka. Výsledky mnohé z nich překvapily.

Identická dvojčata Mark (vlevo) a Scott se stala pokusnými králíky NASA •  NASA.gov

Vesmírný nepřítel

Studie dvojčat Kellyových dokázala, že lidský organismus je neuvěřitelně přizpůsobivý. Jakmile se totiž Scott ocitl na palubě ISS, jeho tělo zaktivovalo přes tisícovku genů k produkci proteinů potřebných k přizpůsobení se novému prostředí. Největším nepřítelem astronautů je nízká gravitace. Kvůli ní dochází k řídnutí kostí a také k přesunu tekutin, které už netáhne dolů gravitace Země, do horní poloviny těla. U Scotta to během ročního pobytu ve vesmíru dokonce vedlo ke změně tvaru oční bulvy a zvětšení tloušťky stěn tepen, které vedou do mozku.

Scott kromě posílání vzorků dělal i sérii testů pozornosti nebo prostorové orientace •  NASA.gov

NASA s otazníkem

Velkým překvapením bylo pro vědce chování tzv. telomerů – ochranných čepiček na koncích šroubovic DNA, které, podobně jako plastové konečky tkaniček, chrání šroubovici DNA před poškozením. U Scotta došlo během pobytu ve vesmíru k prodloužení těchto telomerů a pak k opětovnému zkrácení po návratu na Zemi. Badatelům se ale zatím nepodařilo zjistit, proč k tomu dochází.

Kromě testů měl Scott plné ruce práce i s běžnou údržbou ISS •  NASA.gov

Ještě dál do vesmíru

Po návratu domů v březnu 2016 se Scottův organismus zase vrátil do normálu, i když to trvalo šest měsíců. Během této doby si ale badatelé všimli, že se zhoršily Scottovy výsledky při řešení série 10 různých testů zaměřených na pozornost, prostorovou orientaci, myšlení a poznávání. NASA do budoucna plánuje další podobné experimenty, tentokrát provedené dál od Země, kde by astronauty nechránila naše atmosféra. ISS je totiž na nízké oběžné dráze a vesmírná radiace ji neohrožuje v plné své síle.

NASA vybavila nové skafandry nejmodernějšími technologiemi

NASA vybavila nové skafandry nejmodernějšími technologiemi

Existuje na Titanu život?

Existuje na Titanu život?

Smetí ve vesmíru: Chystá se velký úklid

Smetí ve vesmíru: Chystá se velký úklid

 

Články odjinud