Co nás čeká ve vesmíru v roce 2020?

Co nás čeká ve vesmíru v roce 2020?
Sdílej
 
Rok 2020 bude v kosmonautice bohatý. Chystají se sondy k Měsíci, Marsu i ke Slunci. Kromě toho nás čeká premiéra několika nových raket. Hned na třech významných projektech se podílejí také Češi: Jde o přístroj pro přistávací modul, který dosedne na Mars, sondu pro průzkum Slunce a novou evropskou raketu.

V příštím roce bychom se měli dočkat historického okamžiku. Soukromá firma dopraví poprvé člověka do vesmíru. NASA se chce soustředit na návrat na Měsíc, a tak dopravu nákladu i lidí k Mezinárodní kosmické stanici přenechala soukromým firmám. V průběhu roku by měly proběhnout první pilotované lety lodí Starliner od Boeingu a Crew Dragonu od SpaceX.

Okno k Marsu

Marsu se nedá letět kdykoliv se nám zamane. Je nutné využít tak zvané startovací okno, které pracuje s postavením Země a Marsu tak, aby byl let co nejjednodušší. Poslední okno se otevřelo v květnu 2018, další se otevře v červenci a srpnu 2020.

Rover Mars 2020 •  NASA/JPL-Caltech

K rudé planetě odstartuje v pořadí už pátý americký rover. Pojízdná laboratoř s prozatímním názvem Mars 2020 přistane v kráteru Jezero, který byl pojmenován po městě v Bosně a Hercegovině. Na palubě bude mít i malý vrtulník.

Mars 2020: Rover Perseverance vyrazil hledat život na rudé planetě

Mars 2020: Rover Perseverance vyrazil hledat život na rudé planetě

Na Mars s českým přístrojem

Na Mars se vydá i rusko-evropský rover Rosalind Franklin pojmenovaný po britské vědkyni, která studovala DNA. Kromě samotného roveru ponese vědecké přístroje také přistávací modul. Na jeho palubě bude i vlnový analyzátor WAM (Wave Analyser Module) z dílny Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd. Český přístroj ověří mimo jiné to, zda se v prachových bouřích a větrných vírech vyskytují blesky.

Menší rover chystá také Čína, která vyšle i sondu pro průzkum planety z oběžné dráhy. Mise má název Chuo-sing-1. V neposlední řadě chystají malou sondu Hope Mars také Spojené arabské emiráty.

Solar Orbiter: Družice s českou účastí

Evropská kosmická agentura ESA chystá na únor start sondy Solar Orbiter. Jak už název napovídá, sonda se bude věnovat výzkumu Slunce. Bude okolo něj obíhat po protáhlé dráze. Ke Slunci se na své dráze dostane blíže než Merkur. Také Česká republika je členem ESA. Naši vědci se podíleli na vzniku velké části vědeckých přístrojů na palubě sondy.

Vzorky z Měsíce

Na Měsíci je v posledních letech opět živo a to mimo jiné zásluhou Číny, která k našemu vesmírnému sousedovi poslala už několik sond. Po přistání na odvrácené straně Měsíce se Čína chystá na další metu – chce dopravit vzorky Měsíce zpět na Zemi. Pokud se vše povede, přiveze sonda Čchang-e 5 zpět na Zemi asi 2 kg měsíčních hornin. Budou to první vzorky z Měsíce od dob Luny 24 v roce 1976.

První start rakety Ariane 6

Už zmíněná Evropská kosmická agentura má také své vlastní rakety, které dopravují družice a sondy do vesmíru. Startují z Kourou ve Francouzské Guyaně (Jižní Amerika). Největší evropskou raketou je Ariane 5. Agentura ale už pracuje na její nástupkyni s označením Ariane 6. První start se očekává v roce 2020.

Raketa se skládá ze dvou stupňů a přídavných raket na tuhé pohonné hmoty – ty mohou být dvě a čtyři. V nejtěžší verzi dopraví raketa na nízkou oběžnou dráhu náklad o hmotnosti až 21,5 tuny.

Raketa Ariane 6 ve dvou plánovaných verzích •  ESA - D. Ducros

Některé části rakety se vyrábí v České republice, takže přímo na raketě uvidíme i českou vlajku. Jedná se například o části palivové nádrže, podvozek pro mobilní věž na startovacím komplexu nebo o části a testy přídavných raket.

Testy lodě Starship

Americká firma SpaceX Elona Muska pracuje na zcela nové éře kosmonautiky. Chystá kosmickou loď Starship, která by měla dopravit člověka na Mars. Do vesmíru vynese loď raketa Super Heavy. Obě části budou pohánět metanové motory Raptor. V průběhu roku 2020 bychom se měli dočkat skoku lodě do výšky 20 kilometrů a možná také prvního letu na oběžnou dráhu. V obou případech zatím bez lidí.

Vesmírné objevy 2019: Od černé díry po mezihvězdnou kometu

Vesmírné objevy 2019: Od černé díry po mezihvězdnou kometu

Rok 2019: Co překvapilo redaktory ábíčka? Dozvíte se ve videu....

Rok 2019: Co překvapilo redaktory ábíčka? Dozvíte se ve videu....

Web Space 2019: Do světa vstoupili virtuální hráči, nová sociální síť i Disney+

Web Space 2019: Do světa vstoupili virtuální hráči, nová sociální síť i Disney+

 

Články odjinud