NASA vybavila nové skafandry nejmodernějšími technologiemi

NASA vybavila nové skafandry nejmodernějšími technologiemi
Sdílej
 
NASA představila nové skafandry, ve kterých se lidé znovu projdou po Měsíci. Mají být ohebnější, odolnější a astronauti díky nim vydrží v kosmu déle. Ty staré totiž dochází a navíc přestávají stačit potřebám současného výzkumu vesmíru. Nové budou naopak vhodné i pro astronautky - a půjde v nich jít na záchod.

 

Skafandry bychom mohli rozdělit na dva druhy. První typ lehčích skafandrů mají astronauti při startu a přistání kosmické lodě. Chrání je pro případ, že dojde k dekompresi. Druhý typ skafandrů se používá při výstupu do otevřeného kosmu.  Teoreticky může existovat ještě třetí typ skafandru, který je určený pro procházku po cizím vesmírném tělese. Podobný skafandr měli jen astronauti z Apolla. Od té doby se člověk po jiném vesmírném tělese neprošel. Brzy se to však změní.

Nový program NASA

NASA se chce za pět let vrátit na povrch Měsíce. "Nové Apollo" má název Artemis. NASA v rámci něj staví raketu SLS (Space Lanch System), loď Orion a u Měsíce vybuduje orbitální stanici Gateway.

Skafandr xEMU bude sloužit pro výstupy na povrch Měsíce •  NASA

Cílem mise má být zejména jižní pól Měsíce, na kterém se může nacházet voda ve formě ledu. Potřeba budou samozřejmě také nové skafandry. NASA má nyní jen skafandry pro výstupy do kosmu. Jsou ale staré a dochází. Nové mají být modernější a pohodlnější.  

Moderní žena ve skafandru

Prvním skafandrem je xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit). Červeno-modro-bílý skafandr budou mít astronauti během pobytu na povrchu Měsíce. Oproti svému předchůdci z Apolla má řadu vylepšení. Především má být univerzálnější, aby si ho mohli obléknout astronauti různých velikostí. Na povrch Měsíce vstoupí tentokrát i první žena.

Nejmodernější technologie pro přežití

Skafandr pro práci na povrchu Měsíce má několik úkolů. Dodává astronautovi kyslík pro dýchání, udržuje ho v přijatelném tlaku a také vyrovnává teploty, které se na Měsíci pohybují od -120 do +120 °C.  Novinka xEMU umožní také snadnější pochyb. V dobách Apolla byly skafandry tak těžkopádné, že skoro neumožňovaly chůzi. Astronauti po povrchu spíše poskakovali, což s ohledem na šestkrát nižší gravitaci nebyl tak velký problém.

Skafandr z Apolla (na fotografii B. Aldrin) •  NASA

Nebezpečný měsíční prach

V případě lunárního skafandru čelí astronauti ještě jednomu přímo obřímu problému: Všudypřítomný měsíční prach se lepí na skafandr a může být toxický. Nový skafandr má být díky vylepšenému designu a švům vůči prachu trochu odolnější. Jednou z novinek je také snadno vyměnitelné hledí na helmě. V případě poškození nebude nutné vozit helmu na Zemi, ale astronaut si vymění hledí sám.

Oranžový skafandr budou mít astronauti během startu a přistání lodě Orion •  NASA

Na záchod ve skafandru?

xEMU má astronautům umožnit strávit na povrchu Měsíce až 8 hodin. Pomoci k tomu má i systém na odbourávání oxidu uhličitého, který člověk vydechuje a při vysoké koncentraci je jedovatý. Možná vás napadne, jak budou astronauti ve skafandru chodit na záchod. Odskočit si do lunárního modulu na WC samozřejmě nelze. Při běžných výstupech do kosmu se používají pleny. V případě Měsíce to zřejmě bude podobné.

Odstartováno: Další přelomový let Crew Dragon otevírá nové možnosti ve vesmíru

Odstartováno: Další přelomový let Crew Dragon otevírá nové možnosti ve vesmíru

3D vychytávka

Každý astronaut projde před misí 3D skenováním, takže skafandr by mu měl být poskládán tak, aby se v něm cítil co nejlépe a pohyby na povrchu byly co nejjednodušší. Skafandr se bude skládat z vyměnitelných částí, takže může být upraven a použit také pro výstupy do kosmu nebo v budoucnu na Marsu.

Prohlédni si moderní i historické skafandry >

Orion bude speciální

Druhý nový skafandr Orion Crew Survival System budou mít astronauti během startu a přistání lodě Orion. Jeho barva bude oranžová – stejně jako barva skafandru, který při stejné příležitosti používali astronauti v raketoplánu.Skafandr bude podtlakový, ale v případě potřeby může být natlakován. Pokud dojde k náhlému pokles tlaku v kosmické lodi, tak se skafandr natklakuje a astronaut může takto vydržet až šest dní.

Ruské skafandry Sokol se používají při startu a přistání lodě Sojuz •  NASA

Vesmírná procházka

Současné skafandry se používají při startu a přistání kosmických lodí a při výstupech do kosmu. V ruské lodi Sojuz, která vozí astronauty na Mezinárodní kosmickou stanici (ISS), mají astronauti na sobě skafandry Sokol. Přímo na vesmírném komplexu jsou pak skafandry pro výstupy do kosmu, při kterých astronauti ve dvojici pracují ve vesmíru na vnější straně stanice. Vesmírná vycházka trvá v průměru šest hodin.

Co na to soukromníci?

K dispozici jsou na ISS americké skafandry EMU (Extravehicular Mobility Unit), které pocházejí ještě z éry raketoplánů. NASA má už jen 8 kusů z původních 14. Na stanici jsou také ruské skafandry Orlan. Své vybavení mají i soukromé firmy. Boeing dokončuje kosmickou loď Starliner, konkurenční SpaceX finišuje Crew Dragon, které budou také dopravovat astronauty na Mezinárodní kosmickou stanici. Pro tyto lodě vyvinuly firmy své vlastní skafandry.

NASA testuje speciální skafandry pro astronauty na asteroidu

NASA testuje speciální skafandry pro astronauty na asteroidu

Kosmický hadry: V čem poletíme na Mars?

Kosmický hadry: V čem poletíme na Mars?

Speciální obleky: Vrstva mezi životem a smrtí

Speciální obleky: Vrstva mezi životem a smrtí

 

Články odjinud