LEGO Orel přistál v ABC! Lunární modul Eagle

LEGO Orel přistál v ABC! Lunární modul Eagle
Sdílej
 
Dva legáčci, sada nálepek a víc než tisícovka kostiček – to je sběratelská LEGO stavebnice k 50. výročí přistání na Měsíci. 

 

"Je to malý krok pro člověka, ale obrovský skok pro lidstvo." Slavná slova Neila Armstronga, která se k Zemi nesla z povrchu Měsíce. V originále si je přečtete i na boční straně krabice se stavebnicí LEGO® Creator Expert 10266 Lunární modul NASA Apollo 11. Pokud ji sestavíte, získáte model stroje Eagle (Orel), který 21. července 1969 dopravil na povrch Měsíce dvojici astronautů. Model je vysoce detailní a odpovídá skutečnosti tak, jak to je u LEGO stavebnice možné – na jeho vzniku se ostatně podílela i NASA.

Šikovné LEGO balíčky

Přistání na Měsíci se věnuje hlavní téma ABC č. 15/2019, pojďme se tedy rovnou podívat na samotnou stavebnici. Jako obvykle na vás z krabice vypadne řádka balíčků s kostičkami, které jsou označené čísly jedna až čtyři. U stavebnice, která má rovných 1087 dílků a její sestavení podle návodu vyžaduje 179 kroků, je to víc než praktické – vybalíte balíčky s jedničkou, sestavíte povrch Měsíce a pokračujete dál stavbou vlastního modulu, aniž byste do sebe míchali dílky určené pro různé části stavebnice.

Lego lunární modul Apolla 11 má přes 20 cm na výšku, 22 cm na šířku a je 20 cm hluboký •  LEGO

Měsíční povrch

Stavbu modelu zahájíte sestavením minifigurky velitele Neila Armstronga ve skafandru. Díky helmě se zlatým hledím, která je na zádech spojená s příručním systémem pro zabezpečení životních podmínek, je opravdu parádní. Astronauta máme, jdeme na měsíční povrch. Platforma, na níž bude lunární modul stát, je téměř čtvercová, označená názvem mise a nechybí na ní ani kráter, poblíž kterého Eagle přistál. Podle návodu tuto fázi stavby zakončíte zapíchnutím americké vlajky, my jsme si ale krok s vlaječkou symbolicky nechali až na samotný konec.

Lego, dinosauři a fosílie: Nejlepší stavebnice nejen pro paleontology

Lego, dinosauři a fosílie: Nejlepší stavebnice nejen pro paleontology

Přistání...

Zatím to bylo jednoduché, ale pokračování stavby vás může trochu potrápit – ne náhodou je stavebnice určena pro věkovou kategorii 16+. Dá se samozřejmě zvládnout, i když jste mladší, jen si na ni vyhraďte víc času a trpělivosti. Začnete osmibokou přistávací částí modulu s "nožičkami" a nádržemi na palivo. Tady vám návod správně připomene, že ve vesmíru potřebujete nejen palivo, ale také okysličovadlo, které umožní zápalnou reakci. Přistávací část modulu obsahuje i vědecké přístroje a kameru, která natočila Armstrongův sestup po žebříčku na povrch Měsíce.

Startovací stupeň Lego setu Apollo 11 se zacvakne do osmibokého přistávacího stupně •  Profimedia.cz/LEGO

 … a odlet

Stavbu startovacího stupně pro odlet z Měsíce začnete sestavením minifigurky druhého astronauta, velitele lunárního modulu Buzze Aldrina. Startovací stupeň tvoří jen přetlaková kabina pro posádku a přístrojový úsek, jeho stavba nám tak přišla o něco jednodušší než u přistávacího stupně. Když máte startovací stupeň hotový, seshora jej nacvaknete na přistávací stupeň a tím máte hotovo (my jsme tedy ještě zapíchli tu vlajku). Teď už je jen na vás, jestli si s minifigurkami astronautů budete věrně přehrávat celý průběh mise nebo je necháte trochu rozdovádět.

Návod a nálepky

Pod folií návodu najdete sadu nálepek, kterými si model dotvoříte. Nálepky jsou velice hezky zpracované a kvalitní, přece jen ale nebudou tak trvanlivé jako tisk na kostičkách.

Pod fólií návodu Lego setu Apolla 11 najdete sadu nálepek •  LEGO

Pokud tedy chcete s vaším modulem Eagle za padesát let oslavit stoleté výročí přistání, dávejte na něj dobrý pozor – nenechávejte ho stát na sluníčku a pravidelně ho nasucho otírejte od prachu. Co ale naopak musíme v návodu pochválit, je podrobný plánek lunárního modulu s označením funkce jednotlivých částí a naučné poznámky, na které narážíte v průběhu stavby. Jsou v angličtině, ale není složité jejich smysl pochopit nebo vygooglit.


Vystřihovánky v časopisu ABC č. 15/2019

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 15/2019

Černobílé Lego: Mickey Mouse na parníku

Černobílé Lego: Mickey Mouse na parníku

50 let od přistání na Měsíci: Tragédii Apolla 11 zabránila propiska

50 let od přistání na Měsíci: Tragédii Apolla 11 zabránila propiska

 

 

Články odjinud