Norimberská legenda: Veletrh hraček slaví 70. let

Norimberská legenda: Veletrh hraček slaví 70. let
Sdílej
 
Začátkem každého roku se do Norimberka sjíždějí desítky tisíc milovníků hraček, kteří na speciální výstavě sledují, co je nového. Ábíčko nemůže chybět!

 

Psal se rok 1949 a v německém Norimberku vymyslel Ernst Theodor Horn s kolegy veletrh hraček – Deutsche Spielwaren Tachmesse. Hned příští rok přestřihl pásku na městském výstavišti a 351 výrobců předvedlo své hračky. Jejich produkty v sobě nesly i naději, že děti si budou moci svobodně hrát bez nebezpečí války, která skončila o pouhých pět let dříve. Letos ten samý veletrh hraček oslavil sedmdesátiny. Je mnohem větší, než když začínal, ale mise mu zůstala: Ukázat, že hraní a hračky jsou nesmrtelné a skvělé.

Ohňostroj hraček

Ábíčko na veletrh, který se od Hormových časů přejmenoval na Spielwarenmesse, jezdí každý rok. Proto se nám při vstupu na výstaviště nezamotá hlava z jeho velikosti. Na ploše 170 kilometrů čtverečných můžete vidět hračky z evropských států, Indie, Koreje nebo Číny a dalších desítek zemí. Dohromady je tu 2886 stánků! Nabízejí hračky ze dřeva i z 3D tiskáren, deskové hry i drony a auta na dálkové ovládání, kuličkové tobogany, panenky, vláčky, kostýmy, hračky reagující na hlas, dotyk, světlo – je jich spousta! My ale hned míříme do haly 3A, kde jsou každý rok k vidění kousky s oceněním Toy Award.

Jedna z hal, ve kterých je celkem kolem 3000 stánků •  Spielwarenmesse eG: Christian Hartlmaier/Alex Schelbert/Peter Dörfel

Oscar pro hračky

Cena Toy Award se udílí ve čtyřech věkových kategoriích a získávají ji hračky s nejlepším nápadem. Porota 16 odborníků vybírá ze stovek přihlášených hraček a výsledky mnohdy překvapí. Takového norimberského "hračkářského Oscara" totiž nedostávají jen moderní hračky na elektřinu, ale klidně stolní hry nebo stavebnice. Speciální cena pak putuje za nadějným nápadem, který se během roku může stát trendem.

Vítězný trend hraček, které se mění třeba při použití mobilu •  Spielwarenmesse eG: Christian Hartlmaier/Alex Schelbert/Peter Dörfel

Norimberská trojka

Slovíčkem trend se označuje vývoj určitým směrem, v případě hraček vývoj k určitému typu zábavy. A právě trendy se zabývá další soutěžní kategorie. Letos v ní zvítězily outdoorové aktivity (koloběžka, opičí dráhy, míčové hry a další), které nutí děti odložit mobilní telefony. Na druhém místě jsou hračky, které mění své vlastnosti po kontaktu s vodou nebo teplem a třetím trendem se staly hračky pro velké děti. Jak totiž porotci podotýkají, dospělí mají nárok hrát si stejně jako děti.

Souboje dálkově řízených robotů? Proč ne! Kameru pro přenášení obrazu z bojiště mají na "hlavě" •  Spielwarenmesse eG: Christian Hartlmaier/Alex Schelbert/Peter Dörfel

Vstup jen s propustkou

V jednotlivých halách je toho tolik, až oči přecházejí. Vedle samotných stánků jednotlivých výrobců, do kterých mají přístup všichni, najdete hotové nedobytné pevnosti. Patří největším firmám v oboru, třeba Mattelu nebo Legu a dovnitř pouští jen pozvané obchodní partnery a novináře. Proč tak přísná pravidla? Uvnitř se dozvíte vše o nových produktech, často i o těch neoznámených. Aby je konkurence nemohla okopírovat, přístup k nim je omezený.

Na Delovu dodávku se těšíme – jak na hračku, tak ve fi lmu Playmobil •  Spielwarenmesse eG: Christian Hartlmaier/Alex Schelbert/Peter Dörfel

V Playmobilu

Tak třeba pavilon společnosti Playmobil je tak velký, že se do něj vejde i kino, ve kterém se pouští ukázka z filmu, který bude mít premiéru letos v září. Vedle toho je tu místo pro všechny stavebnice, které německá společnost vypouští na trh. Každý návštěvník dostane přiděleného průvodce, který mu jednotlivé stavebnice ukáže a vysvětlí, jak zapadají do sérií od Playmobilu. Výhodou je, že si můžete stavebnice vyzkoušet a máte tolik času, kolik potřebujete. Nás nejvíce zaujaly hračky k filmu, třeba Delova jídelní dodávka a RC Porsche agenta Rexe Dashera.

Vláčky jsou nejen v Německu hodně populární, proto jim je věnována celá hala •  Spielwarenmesse eG: Christian Hartlmaier/Alex Schelbert/Peter Dörfel

Tak zase za rok!

Letošní veletrh navštívilo téměř 70 tisíc odborníků a novinářů z celého světa. Dokonce tu byli zástupci stejných hračkářských firem, které tu vystavovaly již před 70. lety! Jeden z nich řekl: "Když jsme tady, nemusíme své hračky předvádět nikde jinde." Pro letitý veletrh je to bezesporu skvělá vizitka. Redakce ábíčka mu gratuluje ke kulatinám a těší se na další návštěvu!


Neviděl někdo videohry?

Na veletrhu Spielwarenmesse viditelně chybí videohry pro mobily, PC, Xbox nebo PlayStation. Najdete sice spoustu hraček s licencí Fortnite nebo Minecraft, ale samotné hry ne. Důvodem je velikost videoherního průmyslu – na norimberské výstaviště se prostě už nevejde. Navíc má svůj vlastní veletrh. Najdete ho v srpnu v Kolíně nad Rýnem pod jménem GamesCom – herní vývojáři tam představují novinky, a protože je výstava pro veřejnost, přijde se na ně podívat hodně lidí. Jen loni to bylo 370 tisíc!


Nejlepší hračky: Co se nám líbilo na veletrhu v Norimberku?

Nejlepší hračky: Co se nám líbilo na veletrhu v Norimberku?

Černobílé Lego: Mickey Mouse na parníku

Černobílé Lego: Mickey Mouse na parníku

Muzeum autíček: Příběhy zestárlých hraček

Muzeum autíček: Příběhy zestárlých hraček

 

Články odjinud