V Batmanově jeskyni z LEGO: Postavte si základnu slavného superhrdiny

V Batmanově jeskyni z LEGO: Postavte si základnu slavného superhrdiny
Sdílej
 
Postavte si legendární Batmanovu jeskyni z filmu Batman se vrací. V novém LEGO setu (76252) najdeme celé zázemí Temného rytíře, od kontrolních počítačů po garáž s Batmobilem. 

Když režisér Tim Burton v roce 1992 natočil film Batman se vrací, nechal na plátně ožít další slavné postavy města Gothamu. Tučňáka i Catwoman nebo Maxe Shrecka. Vrátili se herci Michael Keaton v roli netopýřího hrdiny i Michael Gough jako jeho rádce a majordomus Alfred. Ti všichni mají v novém LEGO setu s číslem 76252 jménem Batmanova jeskyně své okouzlující figurky, ale to je jen začátek.

Recenze LEGO Batmanova jeskyně (76252):

Od Batmobilu po velín

Batmanova jeskyně je obří. Stavebnice LEGO čítá celkem 3891 dílků a zdánlivě vypadá jako jednoduchá krabice. Opak je pravdou. Můžete ji otevřít, čímž vám vznikne přes metr široké dioráma se spoustou detailů.

Stavění začíná tím nejjednodušším, a sice Batmobilem. I ten ovšem není jen tak obyčejný model Batmanova vozu. Má vysunovací zbraně, a když s ním budete jezdit po stole či třeba koberci, z turbíny mu šlehají plameny. V jeskyni má své místo, je tu parkovací plošina i s vraty. Ta můžete vysunout a nechat Batmobil vyjet do akce.

Chytrá konstrukce stavebnice

Je tu řada dalších vychytávek. Zadní strana stavebnice Batmanovy jeskyně je dvojitá, aby do sebe mohla schovat mechanismy umožňující například rozevírat bezpečnostní dveře schovávající výbavu nebo měnit projekci na obrazovkách. Batman tak ze svého masivního křesla ve velínu sleduje buď Tučňákovo řádění, nebo slídění Catwoman.

Nachází se tu i otevírací úschovna náhradního Batmanova obleku, kterou si můžete vtipně dalším mechanismem rozsvítit a nechat spustit její bezpečnostní dveře. Zkrátka nejen při stavění, ale i při hraní se tu dá pořádně vyřádit, takto navržený set s řadou možností se jen tak nevidí. 

Batmanovo ústředí se vším všudy

Všechny části stavebnice LEGO jeskyně, od garáže po velín s počítači a monitory, jsou propojeny řadou můstků a žebříků. Je to zkrátka Batmanovo ústředí se vším všudy. A pro chvíle, kdy zrovna není nasoukán do své výstroje, je tu i figurka Bruce Wayna v slušivém černém obleku, takže si můžete připravit i scénu, kde si dává s Alfredem čaj. I superhrdinové potřebují chvíle odpočinku. 

LEGO Batmanova jeskyně: Složená Batcave se dá pověsit na zeď •  LEGO

Netopýři na stropě

Nejsložitější na celé konstrukci jsou samozřejmě mechanické části, ale hned za nimi je složitý prostor jeskyně. Je členitý, plný krápníků a dojde i na takové detaily jako netopýři visící hlavou dolů jak z krápníků, tak z ocelových spojnic. Stavění stěn a obvodů LEGO jeskyně tak zabere nejvíc času, ale ten okamžik, kdy do sebe všechno zapadne a vznikne široká scéna základny i okolní tmavé jeskyně, je úžasný.  

Batmanovy nádherné hračky

Figurky věrně odpovídají filmovým předlohám, obzvlášť drobný Tučňák s hlavou ponořenou hluboko do kožešiny a vysokým cylindrem na hlavě se povedl. Navíc mají padouši své typické pomůcky, Catwoman bič, Max Shreck hůlku a Tučňák má po ruce vždy nějakou tu rybu. Batman proti nim však nestojí s holýma rukama, naopak. V jeho jeskyni je připravena celá řada nástrojů od slavných bumerangů Batarang po kotvičkové lano. 

LEGO Batmanova jeskyně: Batmobil má hravé detaily •  LEGO

LEGO pro siláky

Celá konstrukce této stavebnice LEGO je velká a složitá, což se promítá na její váze. Složená Batcave je těžká a hodí se spíš na výstavku než pro přenášení po pokoji, na druhou stranu je navržená tak, že má vzadu i špunty, kdybyste si místo na polici chtěli pověsit celý výtvor na zeď. V takovém případě se sice nedostanete ke spínačům v zadní části setu, avšak jen tak vystavená vypadá pořád parádně.

Hurá do jeskyně

LEGO Batmanova jeskyně je úchvatný set plný detailů. Chce to sice jemné zacházení nejen kvůli složitějšímu stavění, ale i rozevírání do široké scény je citlivé. Ale jakmile máte vše složeno, můžete se kochat parádním výsledkem. Zajímavých nápadů, vtipných součástek a roztomilých figurek je tu totiž pořádná porce.

Jací netopýři žijí v Batmanově jeskyni?

Netopýr hnědavý

To je otázka, na kterou zdánlivě neexistuje odpověď. Vždyť netopýři hrají v komiksu a filmech vedlejší roli. Ve vydavatelství DC ale i tento detail dokázali popsat. Oficiálně jde o netopýry hnědavé (Myotis lucifugus) a o jejich zdraví pečuje majordomus Alfred.

Lego Indiana Jones: Tři dobrodružství doktora Jonese

Lego Indiana Jones: Tři dobrodružství doktora Jonese

Roklinka v pokoji: Složili jsme LEGO nejen pro elfy a hobity

Roklinka v pokoji: Složili jsme LEGO nejen pro elfy a hobity

Lego Technic Ford Mustang: Kostky a augmentovaná realita

Lego Technic Ford Mustang: Kostky a augmentovaná realita

Autor

Jarda Konáš