Lego Technic Ford Mustang: Kostky a augmentovaná realita

Lego Technic Ford Mustang: Kostky a augmentovaná realita
Sdílej
 
Legendární supersilné auto Ford Mustang se od 60. let minulého století vyrábí v USA. Proč si ho nepostavit z Lega! Stavebnice Technic funguje i s augmentovanou (rozšířenou) realitou. Vyzkoušeli jsme to, čtěte recenzi.

Série Lego Technic nabízí komplikovanější stavebnice pro pokročilejší stavěče. Při sestavování je nutné využívat speciální propojovací kolíky, tyče a dílky se specifickým účelem, které v klasickém Legu nenajdete. Do řady automobilů Technic skvěle „zaparkuje“ ikonický Ford Mustang Shelby GT500. Na pohled komplikovaná stavebnice nabízí 544 dílů a dva natahovací motory, které auto vyšlou vpřed.

Lego a délka kolíků

Stavba zabere několik hodin a na žádný zásadní problém jsme během ní nenarazili. Menší komplikace přinášely pouze podobné dílky s odlišným zasazením. Pozorné ověření délky os a kolíků podle návodu se rozhodně vyplatí. Papírová knížka je v tomto ohledu důkladná, délku os můžete porovnat s vytištěným vzorem, elektronická verze v aplikaci LEGO Builder už tolik ne.

Video se připravuje ...

90 let s LEGO • Zdroj: LEGO

Zelené žihadlo od Fordu

Po sestavení před vámi bude stát necelých 30 cm dlouhý, 12 cm široký a 8 cm vysoký model auta Ford Mustang. Motory natáčíte tahem auta dozadu a po stisknutí pojistky jede Mustang jako zelený blesk vpřed.

Právě pojistka je jednou z mála pohyblivých částí. K dalším patří třeba kryt motoru nebo aerodynamické prvky. Moc toho ale není. To nás na první dojem zklamalo, přeci jen jsme se těšili na otevírání dveří, ale pak jsme zjistili, že síla modelu leží v proprietární aplikaci Technic AR pro augmentovanou realitu.

Mustang z Lega •  Lego

Jak funguje Technic AR

Aplikace Technic AR si rychlým pohledem přes kameru telefonu zmapovala prostor. Následně umožnila „natáhnout“ v něm jednoduchým pohybem závodní dráhu. Objevily se kolem ní stromy, skály, tribuny a budovy podle toho, jestli šlo o trať na poušti Juaréz, letišti Kristiansen nebo průmyslový areál Holm.

Aplikace detekovala Lego model na startu a zapnula režim sprintového závodění. Předtím můžete třeba protáčet dotykem motor na obrazovce a uvidíte, jak od zadních kol modelu odletuje prach a kouř. A samozřejmě to doprovázejí pořádně burácivé zvuky.

Stavebnice Lego Technic Ford Mustang využívá augmentovanou (rozšířenou) realitu •  Lego

Skvělý Mustang

Po vypuštění do sprintu aplikace měří výkon modelu od přejetí startovní čáry po cílovou pásku. Rychlost se samozřejmě mění v závislosti na přesnosti aplikace, ale také na síle „natažení“. V našich podmínkách jsme dosáhli rychlosti 0,82 metru za sekundu, což odpovídá zhruba 3 kilometrům za hodinu.

Na takovou vzdálenost motory nevydrží, ale když to zelený blesk pálí po podlaze kuchyně do cíle, vypadá pořádně nabušeně a rychle – stejně jako skutečný Ford Mustang Shelby GT500. Spojení vlastností Lega a možností augmentované reality přináší v tomto modelu jedinečnou kombinaci zábavy v „realitě“ i „virtualitě“.

Jak se nám líbí Lego:

Ríša, 7 let

Ríša, 7 let •  Lego

Z Lega ohromná radost, Harry Potter je moje oblíbená postava. Skládání je skvělý způsob, jak si po dlouhém dni ve škole zpříjemnit několik dní, podle dodaného návodu jde vše samo. Rozhodně doporučuji!

Denny a Tobiáš, 8 a 5 let

Denny a Tobiáš, 8 a 5 let •  Lego

Stavebnice nám pomohla vyřešit program deštivého dne. Tatínek se vrátil do dětských let a byl to nakonec jeden z nejslunečnějších dní. Denny neodešel od rozdělané práce, i mladší bráška Tobík přiložil ruku k dílu.

Kristýnka, 7 let

Kristýnka, 7 let •  Lego

Velmi ráda stavím LEGO a ještě raději si hraju s již postaveným. Takto velké Lego mám poprvé, proto mi rodiče pomohli. Část se nám povedlo postavit za jedno odpoledne. Pokračujeme a těšíme se, až to celé postavíme.

90 let s LEGO: Nejoblíbenější stavebnice slaví narozeniny

90 let s LEGO: Nejoblíbenější stavebnice slaví narozeniny

LEGO Bricktales: Kreativní dobrodružství s legendárními kostkami

LEGO Bricktales: Kreativní dobrodružství s legendárními kostkami

Postavit a závodit: Autodráhy + LEGO

Postavit a závodit: Autodráhy + LEGO

 

Články odjinud