Postavit a závodit: Autodráhy + LEGO

Postavit a závodit: Autodráhy + LEGO
Sdílej
 
Vyzkoušeli jsme novinku autodráh ITES, která rozvíjí fantazii i konstruktérský talent. Díky kombinaci s LEGO se dá mnoho postavit a pak závodit. Ábíčko testuje!

S českými autodráhami ITES jsme vás seznámili v letošním ABC č. 4/2022. Jejich historie sahá až do roku 1968 a před třemi lety výroba přešla pod nového majitele Miroslava Kotíka, který je známým výrobcem českých hraček včetně legendárního Igráčka. Ten autodráhám vdechl nový život a nabízí řadu setů, které lze kombinovat mezi sebou i se staršími sety z dob Československa. Také auta mají různá měřítka i karoserie a k tomu lze dokupovat širokou škálu doplňků.

Autodráhy ITES jsou výrobkem na pomezí mezi hračkou pro děti a funkčním modelem pro dospělé. V tomto duchu výrobce kolekci autodráh obohacuje o nové prvky. Například už v roce 2014 usedl do sporťáku Superkart Igráček. Nyní přichází další novinka, která modelářům otevírá zcela navídané obzory.

Podvozek pro LEGO

Auta typu L neboli podvozek s označením ITL 010 mají standardizované výstupky kompatibilní se stavebnicemi LEGO a jím podobným. Můžete na nich z kostek ze své stavebnice postavit karoserii podle svých představ a potom s tímto autem snů závodit s kamarády. Může tak vzniknout nekonečné množství variant autíček, klidně i s figurkou jako závodním jezdcem.

A kdyby někomu byly kostky standardní stavebnice málo, může si své karoserie či jejich části vytisknout na 3D tiskárně a dosáhnout tak tvarů, které kostky neumožňují. Samotné kostky na sestavení karoserie v balení podvozku zatím nenajdete, ale výrobce slibuje, že do budoucna nabídku doplní sérií vhodných kostiček.

ITES + LEGO: Toto auto jsme si postavili na standardním podvozku ITL 010 a pustili se do závodů •  Zdeněk Ležák

Nejen pro ITES

Speciálně vyvinutý podvozek ITL 010 konstruktéra Pavla Vererky je osazen elektromotorkem s 20 tisíci otáčkami, který přes ozubené převody žene zadní nápravu. Je plně funkční, takže vám bude jezdit i bez karoserie. Rozvor lze měnit posunutím přední nápravy a zajištěním dvěma šrouby na délku buď 80 mm nebo 72 mm. Přestože je podvozek konstruován pro autodráhy ITES, jezdí i na autodráhách konkurenčních značek.

Podvozek ITL 010 je po rozbalení plně funkční. Karoserii si musíte vyrobit sami z kostek podle své fantazie •  Zdeněk Ležák

U podvozku najdete čtyři magnetické válečky o průměru 3 mm a délce 6 mm. Vkládají se do otvorů před a za motorkem, dají se seřídit výškově a tím jemně doladí přítlak autíčka k dráze, čímž umožní jeho rychlejší průjezd zatáčkami. Konkrétní seřízení záleží na konstrukci karoserie.

Sledujte web autodráh

Na autodráhy a autíčka ITES se podívejte na webu ites.cz. Výrobce slibuje, že kolem autodráh vznikne také modelářská soutěž, do které se budete moci zapojit i v rámci své školy. Soutěžit se bude nejen v konstrukci modelů autíček, ale i v jejich následném závodě. Časem se na webu objeví i plánky karoserií pro 3D tiskárny.

Nejlepší hračka: Jak vznikla legendární autodráha

Nejlepší hračka: Jak vznikla legendární autodráha

Carrera GO DTM Speed Club: Rychlá autodráha s lopingy

Carrera GO DTM Speed Club: Rychlá autodráha s lopingy

ABC TV: Podívejte se na 40 metrů dlouhou autodráhu!

ABC TV: Podívejte se na 40 metrů dlouhou autodráhu!

 

Články odjinud