Padělání jako hobby? Falešné peníze i doklady jako modelářství

Padělání jako hobby? Falešné peníze i doklady jako modelářství
Sdílej
 
Přišel k nám do redakce s batohem dokladů a s igelitkou peněz. Trochu jiný modelář. Padělatel z ďáblovy dílny má zvláštní hobby. Podívej se, co dovede.

Na jedné akci kolem oslav 80. výročí operace Anthropoid se mi do ruky dostaly repliky osobních dokladů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Vyrobil je amatérský „padělatel“ Martin Macháček, kterého jsem posléze pozval do redakce ábíčka.

Přihnal se s batohem plným padělaných dokladů z různých koutů Evropy a s igelitkou peněz. Ha! Padělatel peněz a dokladů patří za mříže. O tom nepochybujeme ani my v redakci ABC. To ale není Martinův případ.

Padělky pro známé i muzea

O padělcích tady totiž mluvíme s nadsázkou. Martinovy výtvory jsou spíš repliky historických dokumentů a platidel. Vždy se jedná o předměty z první poloviny 20. století, především z meziválečného a druhoválečného období. Jde tedy o dokumenty a platidla, která už dávno nejsou v platnosti. Používají se při hrách a setkáních skupin nadšenců, kteří se věnují živé historii.

Padělání je pěkná dřina i modelařina 👉

Video se připravuje ...

Ábíčko video mag Ep 5: Maker Faire a padělání peněz • Zdroj: ABM

Ti pořádají například různé rekonstrukce bitev. A k tomu si pořizují autentické vybavení od uniforem přes zbraně až právě po doklady či peníze. Druhé uplatnění je trošku vážnějšího charakteru. U Martina si repliky dokumentů objednávají například muzea a další vzdělávací instituce.

Jako z filmu Ďáblova dílna

Když jsem s Martinem procházel jeho repliky, vzpomněl jsem si na skvělý rakouský film Ďáblova dílna, v němž skupina vězňů z koncentráku padělá pro nacisty obrovské množství bankovek, především liber a dolarů. Tím chtělo nacistické Německo nabourat ekonomiku nepřátelským států. Film byl natočen podle skutečné události.

Na film i knihu si Martin dobře vzpomíná a dokonce mi prozradil, že jeho kamarádi mluví o jeho nevšedním koníčku právě jako o ďáblově dílně. Martin sám patří ke skupině fanoušků historie, která se zaměřuje na období druhé světové války.

Digitalizace

Probíráme se hromadou bankovek, mezi nimiž jsou některé i zcela exotické měny. „Dělám především Evropu,“ svěřuje se mi Martin. „U bankovek i dokumentů se snažím postupně pokrýt všechny evropské státy z 30. let minulého století. A někdy je to opravdu detektivka.“

Tato akce se konala ve východočeském Josefově, ale hra byla situována do francouzského městečka obsazeného jednotkou SS, proti níž zasahují místní partyzáni. Repliky osobních dokladů či povolenek v automobilech jsou dílem Martina Macháčka •  Kateřina Klimešová a archiv Martina Macháčka

Obvykle si Martin vyhledá podobu oficiálního dokumentu či platidla na internetu, tu si stáhne do počítače v co nejlepším rozlišení, které sežene, a digitálně ji vyčistí. Retušuje i ručně psané texty v dokumentech a razítka, takže výsledkem je čistý dokument v digitální podobě.

Rozměry

Při přípravě dokumentu pro tisk je důležité přesně určit původní rozměry. Někdy se dají jednoduše zjistit z originálu, který je k dispozici u některého sběratele, případně v muzeu. Jindy jsou rozměry v popisu dokumentu na internetu.

Nová protektorátní občanská legitimace. Stačí jenom vyplnit osobní údaje •  Kateřina Klimešová a archiv Martina Macháčka

Ovšem v některých případech se musí odvodit či přepočítat. Tehdy Martin používá několik pomůcek. Nejčastější je sešívací svorka. Pokud je vidět na skenu dokumentu, dají se z ní přepočítat zbývající rozměry, protože svorky měly normalizovanou rozteč v průběhu celého minulého století i napříč státy.

Tisk a papír

Pro tisk dokumentů používá Martin běžnou inkoustovou tiskárnu. Důkladně však volí papír. Ten nakupuje v potřebách pro výtvarníky. Pro bankovky a většinu dokumentů používá recyklovaný mírně nažloutlý papír ze skicáků. Jeho struktura i gramáž (tloušťka papíru) se pocitově hodně blíží skutečnému bankovnímu papíru.

Replika britské šekové knížky ze 40. let minulého století •  Kateřina Klimešová a archiv Martina Macháčka

U bankovek pak po oboustranném tisku stačí „padělek“ nařezat na požadované rozměry. U osobních dokladů jsou vytištěné listy pouze polotovarem pro další zpracování.

Knihařina

Občanské legitimace z období Protektorátu Čechy a Morava měly několik stránek a pevné desky potažené plátnem. Jedná se tedy o klasické vázání knihy. Stránky se musí ve hřbetu ručně sešít nití a poté vlepit do předem připravených desek. Pro potažení desek Martin používá v některých případech plátno, v jiných strukturovaný papír, který na pohled i omak plátno připomíná.

Historie žije! •  Kateřina Klimešová a archiv Martina Macháčka

U svázané legitimace nastupuje další krok – vlepení fotografie a ruční vyplnění dokumentu. „Inkoust do plnicích per nakupuji od výrobce, který dělá stejnou recepturu inkoustů už více než století,“ prozrazuje mi Martin své malé tajemství. Podobné je to s razítky. Ta si Martin postupně vyrábí podle potřeby, a to razítka nejen tisková, ale i reliéfní, která do papíru vytlačí hrbolatý profil.

Je to modelářství, zkuste to!

„Je to vlastně modelařina,“ usmívá se Martin. „Jako kluk jsem lepil papírové modely z ábíčka. U toho se člověk naučí trpělivosti. Výroba replik dokumentů je tomu hodně podobná. Výsledek musí být dokonale precizní a na první pohled k nerozeznání od originálu.“ To je hezké doporučení, co myslíte? Nechtěli byste to zkusit také?

Nejen papír:

Tvorba Martina Macháčka se neomezuje pouze na dokumenty, bankovky a různé příručky. Z jeho dílny občas vyjde i krabička na náboje, replika rozbušek ke granátům, vojenský ocelový vařič a další předměty. Na uniformy, repliky zbraní či výstroje se ovšem specializují jiní nadšenci.

Martin žije v Praze, je profesí truhlář a téměř veškerý volný čas věnuje svým koníčkům – vojenské historické skupině, která pořádá akce každý měsíc, a výrobě padělků pro své kamarády a další zájemce.

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství

Kouzelné book nooky: Nové odvětví modelářství

Kouzelné book nooky: Nové odvětví modelářství

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

 

Články odjinud