Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC č. 5/2023 vychází nové vystřihovánky pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si papírový model rolby z polární stanice v Arktidě, pokračování miniboxu sídliště Janov a ozbrojenou obchodní loď ze série Muzeum vystřihovánek. Tady najdete fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s vystřihovánkami můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc. Doručení je zdarma.

Automobily

Polární sněžná rolba

Polární stanice v Arktidě

Dalším modelem v sadě je sněžná rolba. Volnou předlohou pro vystřihovánku je stroj Pistenbully 400. Rolba je speciální pásové vozidlo, určené k pohybu v zasněženém nebo ledovcovém terénu. Používá se k dopravě po zasněžených územích, v horách, v severských nebo polárních oblastech.

Rolba je schopná jízdy v náročném terénu i po velmi strmých svazích. U podobných strojů používaných v těžkých přírodních podmínkách je důležitá dlouhá životnost, spolehlivost a jednoduchá údržba. Řidič je schopen provádět běžné údržbové práce, popřípadě odstranit drobné závady.

Rolba většinou bývá vybavena radlicí, frézou a navijákovou nadstavbou. Následovat budou vystřihovánky ledovcového speciálu, skútru a hydroplánu.

Návod na slepení •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

Přípravné práce

Hrany označené červenou šipkou budete ohýbat směrem k sobě.

Návod na slepení vystřihovánky

1. Stavbu začněte nosnou konstrukcí 1. Slepte kabinu 2 a nalepte ji dopředu, shora na díl 1. Sestavte motorovou část 3 a připojte ji rovněž shora na díl 1 za díl 2. Slepte plošinu 4 a nalepte ji dozadu na díl 1.

2. Ovládací hydrauliku k radlici 5 připojte zepředu na díl 1. Nejdříve si ji přiložte bez lepení, musí být
vodorovná s dílem 1. Podstavec pro mechaniku navíjení 6 nalepte shora na díl 4.

3. Slepte levý a pravý pás 7, 8 a připojte je po stranách dílu 1. Vytvarujte a slepte levý a pravý blatník 9, 10 a nalepte je shora na díl 4. Sestavte radlici 11 a připojte ji zepředu na díl 5.

4. Slepte mechanickou část navijáku 12 a nalepte ji na díl 6. Pro správné umístění jsme vybarvili lepicí plochy zeleně. Rameno navijáku 13 připojte shora na díl 12. Na závěr slepte výfuk 14 a nalepte ho zezadu na díl 3.

SÉRIE: Automobily

AUTOR: Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

MĚŘÍTKO: 1 : 72

OBTÍŽNOST: snadné

Minibox hasičské zbrojnice na sídlišti Janov •  Milan Weiner

Miniboxy

Sídliště Janov

Hasičská zbrojnice: Urbanistou snadno a rychle

Z ABC č. 5 si slepíte hasičskou zbrojnici D3 abc 004. Buď si situaci slepíte jako samostatný model, nebo ji přidáte k již vydaným situacím v ABC č. 21, 24, 25-26/2021, v ABC č. 1, 3, 6, 8, 9, 12, 13, 16, 20, 23/2022 a v ABC č. 1, 4/2023.

Všechno o sérii miniboxů sídliště Janov se dočtete tady.

Návod na slepení miniboxu:

V dílech č. 1 a 3 vyřízněte vyznačené otvory. Slepte díly č. 1, 2, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11 a 12. Do dílu č. 1 vlepte díl č. 2, přilepte střechu, díl č. 3, a plášť věže, díl č. 4. Přilepte díly č. 5 a 6. Sestavený celek spolu s díly č. 7 a 9 přilepte k situaci. Přilepte střechy, díly č. 8 a 10. K dílu č. 9 přilepte boky, díly č. 11 a 12.

Návod na slepení •  Milan Weiner

Sestavení plotů: Obvodové oplocení, díly č. 13, je z metráže. Při slepování obou polovin plotu vlepte ztužující proužek tuhého papíru. Ploty bodově přilepte na hranice pozemku. Následně plot přelepte bránou a brankou, díly č. 14 a 15.
Nakonec zatřete bílá místa lepených spojů a hran patřičným odstínem vodové barvy.

SÉRIE: Miniboxy

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300

OBTÍŽNOST: snadné

Model ozbrojené obchodní lodi z Muzea vystřihovánek •  Josef Kropáček

Zábava

Ozbrojená obchodní loď

Muzeum vystřihovánek

Je 20. duben 1941 a právě vyšly nové Comic Weekly, noviny plné kreslených seriálů a příležitostných vystřihovánek. Čtenáři dostávají od konstruktéra Wallise Rigbyho nový papírový model – ozbrojenou obchodní loď. V Evropě zuří druhá světová válka a nacistické Německo se chystá napadnout Sovětský svaz. Mezi Evropou a USA panuje čilý námořní ruch.

Zaoceánské zásobovací konvoje složené z desítek lodí převážejí do Velké Británie potřebnou techniku, suroviny a potraviny. Čekají na ně německé ponorky se svou taktikou vlčích smeček. V pravidelných rozestupech hlídkují na vytyčené hranici a při objevení konvoje se rádiem svolají ke společnému útoku.

Součástí konvojů jsou vojenské eskorty složené z bitevních křižníků a torpédoborců. Pro posílení obranyschopnosti jsou i tyto civilní lodě vyzbrojené děly a kulomety.  (Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz)

Návod na slepení vystřihovánky

Autor vystřihovánky používá zámkové chlopně, které se vkládají do prořezů a fixují lepidlem. Jde o náročnější způsob stavby, protože při prořezávání otvorů musíte být velmi přesní. K podlepování dílů použijte barevné papíry. Při stavbě postupujte standardně.

Prostudujte díly, jak k sobě patří, narýhujte ohybové hrany, díly vyřežte, případně vystřihněte. Hrany zaretušujte odpovídající barvou. Začněte vytvarováním trupu lodi a slepte ho na zádi. Zkompletujte palubu s nástavbou 2 a 3. Obě části podlepte barevným papírem.

Postupně vlepujte palubu a na závěr k sobě slepte obě poloviny přídě. Pokračujte nástavbou, kterou si předem podlepte barevným papírem. Zkompletujte obě děla. Z plochých párátek vybruste a sestavte stožáry dle nákresu. Po nabarvení je přilepte vteřinovým lepidlem na vyznačená místa na palubě.

SÉRIE: Zábava

AUTOR: Josef Kropáček

VYDAVATELSTVÍ: Comic Weekly - USA

ROK VYDÁNÍ: 1941

AUTOR: Wallis Rigby

FORMÁT: 28 x 40 cm

OBTÍŽNOST: snadné

 

Tyto vystřihovánky najdeš v časopisu ABC č. 5/2023.

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC