Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC č. 2/2023 vychází nové vystřihovánky pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si papírový model polární stanice v Antarktidě. Nechybí ani pokračování miniboxu pražského Vyšehradu. Tady najdete návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s vystřihovánkami můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc. Doručení je zdarma.

Stavby

Polární stanice

v Antarktidě

Přinášíme vám první vystřihovánku z nové sady Polární stanice v Antarktidě na jižním pólu. Na rozdíl od Arktidy, která je na severním pólu, se v Antarktidě staví stanice celoročně obyvatelné. Slouží k výzkumným i vojenským účelům.

Posádku tvoří především vědci z oblasti glaciologie (věda zabývající se studiem ledovců), geofyziky, meteorologie a medicíny. Součástí týmu jsou také technici starající se o její vybavení. Největším problémem všech stanic, ať už na zemi, pod vodou, nebo ve vesmíru, je pocit osamělosti a z toho pramenící ponorková nemoc. Proto je personál velmi pečlivě vybírán z mnoha kandidátů.

Vystřihovánka polární stanice v Antarktidě •  Kosťa Chadziantonidis

Stanice v malých prostorách poskytuje kulturní a sportovní vybavení. Model, který vám předkládáme, nemá skutečnou reálnou podobu. Je to fikce ABC, ale obsahuje prvky většiny stanic. K vystřihovánce stanice patří i meteostanice, která bývá postavena mimo hlavní obytnou stanici. Následovat budou vystřihovánky rolby, skútru, ledovcového speciálu a hydroplánu.

Přípravné práce

1. Z tužšího papíru vystřihněte dva díly 4, obdélníky 100 × 46 mm, a jeden díl 6, obdélník 70 × 46 mm. Budou tvořit spodní strany stanice.
2. Hrany označené červenou šipkou budete ohýbat směrem k sobě.

Návod na slepení vystřihovánky

HLAVNÍ BUDOVA

1. Stavbu začnete centrální částí stanice z dílů 1 a 2. Potom slepte obytné části 3 (2×) a zespodu k nim přilepte vámi vytvořené díly 4 (2×). Sestavte pracovní část stanice 5 s vytvořeným spodním dílem 6. Společně s obytnými díly všechny prvky nalepte na centrální část.

Návod na slepení •  Kosťa Chadziantonidis

2. Otočnou část pro satelit 7 nalepte shora na díl 1. Samotný satelit sestavte z nosné konstrukce 8 a talířů satelitu 9, 10. Celek připojte shora na díl 7. Antény pro radiokomunikaci 11 a 12 nalepte zezadu na díl 7.

METEOSTANICE

1. Slepte základní trup z dílů 13 a 14. Přístrojové části 15 (2×) nalepte po obou bocích na díl 14.

2. Sestavte dvě nosné vzpěry pro solární panel 16. Nalepte je zezadu na díl 14. Panel 17 přilepte na
díly 16.

SÉRIE: STAVBY

AUTOR: Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

MĚŘÍTKO: 1 : 72

SNADNÉ

Vystřihovánka Vyšehradu v Praze (minibox) •  Milan Weiner

Miniboxy

Vyšehrad, Praha

Návod na sestavení:

Prohlédněte návodné kresby. Podle černých šipek narýhujte ohyby. Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově, malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe, podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních. Volitelné díly č. 29, 41–53 mají modře podložená čísla.

Situace (ABC č. 1/2023): Vystřihněte oba díly a slepte je, přesah je dostatečný, dbejte na přesnost. Podle červených čar situaci nastřihněte. Připravte si díly 1–7, pomocí kterých vytvoříte terén. Na vyznačená místa dílu č. 1 přilepte díl č. 2. Všechny díly přilepte podle návodné kresby k rubu situace. Vyvýšenou část zpevněte přilepením kartonu „K“ k rubové straně situace. Situaci přilepte k dostatečně tuhé podložce.

Návod na slepení •  Milan Weiner

Arkády (také loubí nebo lodžie) tvoří: Koncové objekty: díly č. 8–11, 13, 30–33, 35, 43, 44, ev. 55. Hřbitovní kaple: díly č. 12, 34 a 47–53. Spojovací stěny: díly č. 14–18, 41, 42, ev. 54. Sloupořadí: díly č. 19–23, 29. Zastřešení: díly č. 24–28.

Oplocení: díly č. 36–40, ev. 45 a 46.

Slepte díly č. 8–13 a přilepte je k situaci. Sloupořadí, díly č. 19–23, je volitelné. Základní provedení: Oddělte ohýbané části a díly přilepte na přířezy z vlnité lepenky „VL“.

Návod na slepení •  Milan Weiner

Volitelné provedení: Oddělte kreslené sloupy, vystřihněte oblouky, ohněte a přilepte rubové strany dílů. Díly č. 29 stočte do ruličky (průměr 1,5 mm) a přilepte je na vyznačená místa dílů č. 19–23. Spojovací stěny, díly č. 14–18, nalepte na přířez z vlnité lepenky „VL“.

Řešení s modelovými sloupy: Vnitřní stranu VL ponechte v její barvě nebo polepte tmavošedým barevným papírem. Stěny a sloupořadí přilepte k situaci a objektům. Přilepte volitelné díly č. 41–44 nebo základní provedení – přelepy č. 54 a 55.

Návod na slepení •  Milan Weiner

Zastřešení: Slepené díly č. 24–28 přilepte ke stěnám, sloupořadí a objektům. Slepte díly č. 30–35 a přilepte je tečka na tečku k objektům. Oplocení tvoří díly č. 36–40, ev. 45 a 46. Při použití volitelných dílů 45 a 46 zkraťte díl č. 38 a spolu s ostatními díly slepte jejich ruby a líce. Ploty přilepte podle návodného obrázku k situaci.

V ABC č. 1/2023 vyšla na prostředním dvoulistu situace k vystřihovánce Vyšehradu v Praze. Bohužel se stala chyba při grafickém spasování jednotlivých stran, takže k sobě nesedí. Je proto nutné situaci rozdělit a strany sesadit znovu. Grafický návod najdete tady. Stavitelům modelu se omlouváme.

SÉRIE: Miniboxy

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300

SNADNÉ

Předplaťe si časopis ABC s vystřihovánkami >

Papírová archeologie aneb Historie vystřihovánek v ABC (1)

Papírová archeologie aneb Historie vystřihovánek v ABC (1)

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC