Papírová archeologie aneb Historie vystřihovánek v ABC (2)

Papírová archeologie aneb Historie vystřihovánek v ABC (2)
Sdílej
 
Vám všem, kteří jste si oblíbili papírové vystřihovánky v časopise ABC, je určen náš seriál Papírová archeologie aneb Historie vystřihovánek, který ve stručné verzi vycházel v časopise ABC od čísla 7/49 (v roce 2004). V druhém díle píšeme o jednom z nejstarších autorů papírových modelů v ábíčku. Vladimír Procházka byl všestranný konstruktér.

Vladimír Procházka:

Všestranný konstruktér vystřihovánek

(1965 - 1970)

Vladimír Procházka patří k první, nejstarší generaci autorů vystřihovánek v ABC. Byl všestranným modelářem a konstruktérem, publikujícím již od 2. poloviny 40. let. S časopisem ABC spolupracoval od úplně prvního čísla, které vyšlo 22.1.1957. Svými návodnými texty a plánky aktivně vychovával čtenáře, jak si zhotovit své vlastní výrobky, hračky a vystřihovánky - jmenujme alespoň články Udělejte si sami - vozidla z papíru (č. 21, roč. 17) a Návody na hračky ze dřeva (č. 13, roč. 18).

Připomeňme si nyní nejstarší vystřihovánky, které nejsou podepsány, ale jejich kresba a nápaditost napovídá, že by autorem mohl být Vladimír Procházka. Sledujme zároveň rozmach vystřihovánek v 10. ročníku ABC (1965-66), kterému velmi napomohlo rozhodnutí redakce vylepšit obálku - jednak designem a jednak získáním kvalitnějšího papíru. Obálka byla z technických a úsporných důvodů vytvořena ze zdvojeného papíru (složený formát A2) a dostalo se tak prostoru pro návody, plánky, kartičky a vystřihovánky:

Nejstarší vystřihovánky v časopisu ABC: Speciální pravítko Sixi a házecí letadélko LX 65 - obojí vyšlo v ABC č. 1., roč. 10 (10. 9. 1965) •  ABC

  • pravítko Sixi s úhloměrem

  • házecí letadélko LX65

  • stroboskop

  • motokára Sixi

- Speciální pravítko Sixi s úhloměrem a tmavozelené dvouocasé házecí letadélko označené imatrikulací LX 65 - obojí vyšlo v č. 1., roč. 10 (10. 9. 1965);

- Stroboskop, barevný papírový kotouček pro zjištění otáček elektromotorku, a motokára Sixi, která se pohybuje vpřed navinováním tažné niti na dřívko (pozn. pro organizátory akcí: zajímavá alternativa dnešních závodů foukacích formulí!). Obojí vyšlo v ABC č. 3, roč. 10 (19. 11. 1965);

Nejstarší vystřihovánky v časopisu ABC: Otáčecí rozvrh hodin ve tvaru tuby zubní pasty Fluora z ABC č. 6, roč. 10 (11. 2. 1966) •  ABC

  • otáčecí rozvrh hodin

  • letecké dny k MDD 66

  • letní plachetnička Kreola

  • zavěšené rybičky

- Otáčecí rozvrh hodin ve tvaru tuby zubní pasty Fluora z ABC č. 6, roč. 10 (11. 2. 1966);

- Letecké dny k MDD 66, což jsou čtyři házecí letadélka (jedno větší a tři malá - na nosné zápalce) z č. 9, roč. 10 (4.5.1966). V tomto ABC vyšla také hrací kostka o dvanácti stranách (s čísly 1-12) pro společenské hry, kde se hází dvěma obyčejnými kostkami;

- Letní plachetnička Kreola, plovoucí lodička včetně papírové plachty, je vůbec první vystřihovánkou lodi v ABC. Vyšla v č. 11, roč. 10 (15.7.1966);

- Zavěšené rybičky - jde o první tzv. mobil, oblíbenou závěsnou hračku okrašlující dětské pokojíky, jež vyšla v č. 3, roč. 11 (11.11.1966). K „mobilům“ se bude ABC v budoucnu vracet, ať už v podobě rybiček, ptáků či kosmických lodí. Na téže stránce je i miniaturní polomaketa letounu L 200 Morava s imatrikulací OK-ABC, složená z dvanácti dílů, s nadsázkou prapradědeček mnohem pozdějšího Mini aerosalonu ABC.

První opravdový papírový model v ABC

Vystřihovánka tahače Škoda 706

V č. 5, roč. 10 (vyšlo 15. 1. 1966) vychází konečně opravdový papírový model - tahač Škoda 706 s chladírenským vlekem. To je první vystřihovánka v ABC, pod níž nalézáme Procházkův podpis. Jde o vůbec první model nákladního vozu v ABC.

Vystřihovánka v měřítku cca 1:55 zabírá více než 1 a půl strany A4, což je dosavadní rekord, pokud jde o rozsah. I když název modelu hovoří o „vleku“, jde o návěs na otočném čepu, jenž působí ve spojení s tahačem dosti atraktivně. Návěs nese reklamu na lahůdkový margarín SANA. Závěrečná poznámka v návodu hovoří o alternativě pro zkušenější modeláře, a sice zhotovit model větší, poháněný elektromotorem (!).

Na tento vůz navazuje v č. 13., roč. 12 (7 . 3. 1968) popelový vůz Škoda 706. Na rukopisu autora je vidět pokrok: kresba „popeláře“ je detailnější a jemnější, se snahou o realitu, viz např. znázorněné modrobílé odlesky na sklech kabiny. Do jeho řady užitkových vozů patří také chladírenská Praga S5T, která vyšla v č. 15, roč. 13 (22. 4. 1969).

Klasik Vladimír Procházka přinesl v ABC č. 7, roč. 10 (11.3.1966) další přitažlivý nápad pro kluky - auto na vítr. Velká kola vozu mají vyhnuté lopatky, vítr je roztáčí a vůz se pohybuje. Auto je vyzdobeno výchovnou reklamou na „Dětské mýdlo“.

Z ABC se stává čtrnáctideník

12. ročník ABC (1967 - 68) přináší zásadní změnu - ABC se stává čtrnáctideníkem a na mnoho let tedy začínají vycházet 24 čísla do roka. Zároveň se změnila cena časopisu: z 2,50 na 1,50 tehdejších Kčs - ábíček je dvakrát více, ale štíhlejších: 40 stran v 11. ročníku (včetně dvojité obálky a románové přílohy) se smrsklo na pouhých 24 stran.

Časopis je opět „konstruován“ s dvojitou obálkou z pevnějšího papíru pro umístění příloh a návodů, což je pro nás, modeláře, nejpodstatnější - s 24 čísly v novém ročníku se počet příloh opravdu celkově zdvojnásobil i při tenčím časopise.

V 1. čísle 12. ročníku (vyšlo 14. 9. 1967) nalézáme mj. vkládanou přílohu, oblíbený bonus čtenářům, který dosáhne svého vrcholu v 17. a 18. ročníku ABC. Tady, na prahu 12. ročníku, čtenáři třímají v ruce kotouč tenkého papíru, vypadající jako terč. Jde o papírovou blánu, pomocí které je možno sestavit buď padáček anebo házecí kluzák s balónovými křídly - rogalo. Kluzák obsahuje i vystřihovánkové díly směrovky a výškovky. Oba návody pocházejí z konstrukčního prkna V. Procházky.

Jedna z prvních vystřihovánek v časopisu ABC: Pancéřový automobil Austin-Putilov připravil Vladimír Procházka •  ABC

V 5. čísle 12. ročníku (9. 11. 1967) vychází Procházkův historický pancéřový automobil Austin-Putilov, z něhož 50 let „tomu nazad“ pronesl V. I. Lenin v Petrohradě památný projev, který začínal slovy: „Ať žije socialistická revoluce!“.

Bleděmodrý (= kovový) Austin-Putilov se dvěma střílnami je nakreslen na necelé jedné straně obálky. Návod je doplněn malou, ale působivou černobílou fotografií sestaveného modelu. Tento vůz, notně přepracovaný, zvětšený a v hnědé barvě vzešel rovněž z dílny Václava Šorela a Františka Kobíka o 7 let později, v č. 12, roč. 19.

Konstrukční záběr V. Procházky byl velmi široký a univerzální - v našem povídání se zabýváme pouze jeho vystřihovánkami. Svědčí o tom i hříčka v č. 17, roč. 12, kuličkiáda, papírový labyrint na kuličky (na bocích krabičky jsou kouzelné nápisy: „Kdo si nečistí zuby, je...“ a následuje klasická dětská hranatá kresbička prasete, či „Zubních past je přece dost, jsou levné a všude k dostání“).

První model architektury v ABC

ABC č. 18, roč. 12 (23. 5. 1968) je plné dosud udivujících překvapení. Vychází zabalené v papírové tašce (!) a obsahuje 4 další vkládané přílohy - červený celofán k prohlížení speciálních obrázků, dvoje různé nažehlovací obtisky a dále velký, poskládaný list formátu A2. Na něm se nachází mj. stolní společenská hra Jednota a dvě vystřihovánky V. Procházky - plachetnička „Rekrea“ a budova motorestu Jednota.

Obě vystřihovánky jsou v rozsahu jedné strany A4. Nebyl by to Vladimír Procházka, kdyby model plachetnice nebyl funkční. Motorest má zase v návodu jako jedna z prvních vlaštovek uvedeno měřítko - 1:120, jde o vůbec první model architektury v ABC a navíc vhodný k doplnění kolejiště, v tomto případě TT.

A ještě drobnost - před motorestem stojí dva papírové jídelní stolečky s pěti minižidličkami. Motorest Jednota se dočkal po letech i další verze z konstrukční kanceláře ŠOK (Šorel-Kobík), a sice v č. 8, roč. 18.

Vystřihovánka motorestu Jednota je první model architektury v časopisu ABC a navíc vhodný k doplnění kolejiště •  ABC

Na svou dobu přímo papírové veledílo a zároveň poslední vystřihovánka 12. ročníku vychází v ABC o prázdninách roku 1968 (č. 21, roč. 12, 11. 7. 1968). Jde opět o vkládanou přílohu formátu A2 (poskládanou na A4), na kterou V. Procházka nakreslil doplňky k autodráze Europa-Cup - depo, tribunu a věž časoměřičů.

Tyto rozsáhlé objekty využívají nejen vystřihovánkových dílů, ale je nutno pracovat i s kartonem, dřevěnými lištami apod. Věž časoměřičů má kromě dvou ampliónů i 4 okénka pro umístění výsledku závodu, kde je možno zasunout cedulky se značkou vozu: na výběr je Ford, Lotus, Škoda a Tatra.

K tomuto komplexu vyšel později i doplněk - jezdící závodní autíčko Dueto, poháněné gumičkou, které vyšlo v ABC č. 2, roč. 13 (30. 9. 1968). Funkční modýlek - doutníkové efjedničky - je velmi triviální, ale při zachování slušné atraktivity pro hravé povahy.

Z kokpitu kouká placatá hlava pilota, reklamy volají „DUETO Laktos“ (Dueto byl název smetanového krému) a lze dokonce sestavit 3 varianty vozu, jelikož vystřihovánka obsahuje tři sady oddělených startovních čísel - 1, 2, a 3.

Autor přináší v návodu také typy soutěžení s těmito autíčky - věřím, že by se tyto závody dobře uchytily na modelářských akcích i dnes. Závěrem malá ukázka staré školy - první věta návodu zní takto: „Základem modelu je dílec 1, pečlivě vystřižený, složený a acetonovým lepidlem slepený.“

Autodráha Europa-Cup, nový to výrobek národního podniku IGLA, sestavená do klasické osmičky a s autíčky doutníkového tvaru, byla po mnoho let snem snad všech tehdejších kluků. Není divu, že k obdobným mohutným stavbám určeným k autodráze se ABC vrátí i v pozdějších letech - díky Richardu Vyškovskému.

Typické funkční modely

  • větroň pifík

  • létající vrtulník PPM

  • dotykové měřítko

Funkční modely jsou pro Vladimíra Procházku typické od počátku tvorby. Je autorem větroně Pifík, který vyšel hned v následujícím ABC č. 3, roč. 13 (14. 10. 1968). Žlutočervený letoun se vystřeluje gumovým katapultem a je vyzdoben hlavičkou smějícího se Pifíka, což byla mimořádně populární postavička z kresleného seriálu, který tehdy v ABC vycházel.

Vladimír Procházka je autorem funkční vystřihovánky větroně Pifík •  ABC

Dalším obdobným strojem je létající vrtulník PPM (Pražských pekáren a mlýnů), poháněný gumičkou, z ABC č. 17, roč. 13 (26. 5. 1969). Vrtulníček typu ultralajt obsahuje i postavu pilota.

Papírové dotykové měřítko (s reklamou na mýdlo Zenit) na měření tloušťky materiálu a kulatých průměrů přinesl V. Procházka do ABC č. 5, roč. 13 (11. 11. 1968).

Vrchol Procházkových vystřihovánek

  • Dům dětské knihy

  • Albatros Robura Dobyvatele podle Julese Verna

Vrcholem vystřihovánkové tvorby Vladimíra Procházky pro ABC byl projekt vydaný v č. 19, roč. 13 (20. 6. 1969). Šlo opět o vložený, poskládaný list formátu A2, na jehož ploše autor přinesl sadu modelů spojených se jménem Albatros - nově pojmenovaným Státním nakladatelstvím dětské knihy (SNDK).

Nalezneme zde rozsáhlou stavbu tehdejšího Domu dětské knihy na Národní třídě v Praze (dětské knihy a sešity vystřihovánek Albatros tam ale dnes již nehledejte, bohužel...), k ní dva náklaďáčky (valník a skříň) a dokonce vrtulníček s otáčivým rotorem, který může stát na střeše budovy.

Vystřihovánka bájného Albatrosu, známé mnohorotorové vzdušné lodi Robura Dobyvatele podle Julese Verna •  ABC

Společenství modelů doplňuje bájný Albatros, známá mnohorotorová vzdušná loď Robura Dobyvatele podle Julese Verna. Samozřejmě jde o model nesrovnatelně jednodušší a menší, než jaký po 13 letech vydal v nakl. Albatros Ladislav Badalec.

A dostáváme se, bohužel, k posledním pracím klasického konstruktéra Vladimíra Procházky. Dodávkové auto Škoda 1203 vychází v č. 4, roč. 14 (20. 10. 1969). Jednoduchá dodávka s výraznou reklamou na bábovku Tortela je nakreslena na jedné straně časopisu a potěší děti a modeláře-začátečníky.

V č. 11, roč. 14 (23. 2. 1970) vychází pneu-raketa, vystřelovací hračka, která se uvádí v let po balistické křivce fouknutím do trubičky - dobrý nápad použitý později také autory Šorel-Kobík.

Poslední papírový model V. Procházky

  • pekárenská Avia A 15

Pokud odhlédneme od plachetnice vložené do č. 20, roč. 17, a od dvou hříček z 19. a 21. ročníku, je následující model posledním papírovým modelem Vladimíra Procházky v ABC. A je to škoda, jelikož skříňová pekárenská Avia A 15 v přibližném měřítku 1:32 působí velmi pěkně a moderně.

Vyšla v č. 14, roč. 14 (7. 4. 1970). Autorovi stačila jedna stránka A4, přičemž je nutno si dopracovat díly podvozku a namnožit kola. Modrá Avia je kreslena tenkou linkou a můžeme zde opět rozpoznat inspirační zdroj pro dvojici Šorel-Kobík, kteří modely Avia také později zpracovávali.

Vladimír Procházka zemřel 14. 7. 1980, ve svých 72 letech. Kromě vystřihovánek nám po něm zůstaly 93 plánky a návody v ABC, přes 20 modelářských knížek a množství návodů pro modelářské kroužky. Právem jej řadíme k nejvýznamnějším postavám v historii ABC.

Text je rozšířenou verzí článku z časopisu ABC. Poprvé vyšel v roce 2004.

Papírová archeologie aneb Historie vystřihovánek v ABC (1)

Papírová archeologie aneb Historie vystřihovánek v ABC (1)

Albatros Robura Dobyvatele: Létající stroj má 136 let

Albatros Robura Dobyvatele: Létající stroj má 136 let

Papírová archeologie aneb Historie vystřihovánek v ABC (3)

Papírová archeologie aneb Historie vystřihovánek v ABC (3)