Albatros Robura Dobyvatele: Létající stroj má 136 let

Albatros Robura Dobyvatele: Létající stroj má 136 let
Sdílej
 
Z románu až do skutečnosti – takový je model řiditelné lodě Albatros Robura Dobyvatele z románu Julese Vernea. Létající stroj starý 136 let létá vzduchem s pomocí vrtulí a dálkového ovládání.

Model námořní lodě Albatros je osazený desítkami stožárů s vrtulemi. Přesně řečeno: Stožárů je 38 a na každém není jedna, ale rovnou dvě vrtule. Po nastartování zabzučí jako roj naštvaných vos, vytáhnou Albatros do vzduchu a nechají ho tam na okamžik viset. Při tom pohledu se nám plní dětské sny.

Před sebou totiž vidíme model pýchy inženýra Robura, elektrickou létající loď Albatros. Poprvé se objevila v románu Julese Vernea Robur Dobyvatel. Inženýr Robur s ní obletěl celý svět a stal se postrachem pro všechny, kdo chodili po zemi. Vzpomínky na epickou knihu ale po několika sekundách ukončuje nedůstojný pád Albatrosu do trávy. Je to přeci jen velmi neobvyklý model, který potřebuje odladit.

Dron převlečený za loď

Autorem modelu je pan Jaroslav Hrášek, který na něm pracoval dva roky. Jak nám během testovacího letu vysvětluje, jde vlastně o hexakoptéru typu plus (nebo křížek), která má šest větví (představte si je jako ramena dronu). Napájení a povely pro motory jsou rozděleny mezi jednotlivé větve Albatrosu tak, aby se dal dálkově ovládat.

Video se připravuje ...

Model Albatrosu z Robura Dobyvatele • Zdroj: ABC

„Nejdéle zatím vydržel ve vzduchu 42 vteřin,“ říká Jarda Hrášek a dodává, že ze začátku, když byl model kopií toho literárního, tak s ním nebylo možné létat. Kymácel se ve vzduchu ze strany na stranu v půlvteřinových intervalech. Pomohly až čtyři dodatečné vrtule instalované po páru na boky lodi. Ty pomáhají nejen se stabilizací, ale také se vznosem.

Energetické minimum

Celá konstrukce se nejen odlepí od země, ale dokáže se také směrově pohybovat – opět podobně jako dron (koptéra). Při pokynu pro let dopředu uberou na otáčkách přední motory a naopak přidají ty zadní, Albatros tedy letí vektorem tahu dopředu. Podobně funguje při náklonu doprava či doleva. Manévry ale stojí nějakou energii.

Albatros v celé své kráse váží 10,5 kg •  Anna Šolcová, Pavel Dobrovský, Jaroslav Hrášek

Zatímco literární Robur si na nedostatek elektřiny nestěžoval, protože měl její nekonečný zdroj, Jarda Hrášek takové štěstí nemá. Každý ze 44 motorů má odběr 8 ampérů a uvnitř jsou čtyři baterie s napětím 16,8 voltu. „Motory potřebují nejen elektřinu, ale i kvalitní obslužný počítač,“ dodává Jarda a poklepává na duralový ovládací pult JETI Duplex, který je vyrobený v České republice.

Na váze záleží

Trup Albatrosu je z lehké balzy a maximálně dvou laminátových vrstev, tudíž nějaký ten pád z nízké letové hladiny vydrží. Váží 1,5 kg (pro úplnost dodejme, že literární Albatros byl vyroben z tvrzeného papíru) a dalších 9 kg váží baterie, kabeláž, samotné vrtule a stožáry. Při startu motorů každý z 38 stožárů funguje jako hřídel, protože je přímo připojený na motor.

Detaily převzaté z Badalcovy vystřihovánky •  Anna Šolcová, Pavel Dobrovský, Jaroslav Hrášek

Důvodem je opět hmotnost – kdyby měl být každý uložený do ložiska nebo poháněný převodem, znamenalo by to nárůst váhy o několik kilogramů. Aktuální řešení má své stinné stránky. S až 10 000 otáčkami za minutu se hřídele různě kroutí, takže je nutné stabilizovat je složitým systémem kovových lanek, která mají při havárii tendenci se zamotat nebo se přetrhávat.

Ábíčkovská historie Albatrosu

Poprvé jsme Albatros Jardy Hráška viděli na oslavách 75. narozenin autora vystřihovánek Ladislava Badalce. Roku 1982 v ábíčku vyšel jeho papírový model Albatrosu, který vychází z knižního popisu Julese Vernea a ilustrací Leona Benetta. A právě Badalcův papírový model se nepřehlédnutelně podepsal na tom skutečně létajícím.

Ilustrace Léona Benetta k Vernově knize Robur Dobyvatel •  Wikipedia

Nejenže autor vystřihovánky konzultoval technickou stránku věci, ale barevné plochy z vystřihovánky byly Jardou Hráškem nazvětšovány a použity jako „textury“ pro palubní nadstavby. Platí to i pro jednotlivé postavy, dělo, naviják, záchranný člun a samotnou vlajku na zádi – jsou ty samé, jaké vyšly onoho roku 1982.

Společný let

Až Jarda Hrášek nastartuje všechny motory a jeho Albatros se opět vznese, bude to vlastně let, který započal před 136 lety vydáním Robura Dobyvatele a který jen tak neskončí. Jarda nám slíbil, že v následujících měsících bude letové vlastnosti lodě dále optimalizovat až k naprosté dokonalosti.

Ukázky Albatrose v akci najdete na tiktok.com/@abicko_cz


Vozový park Julese Vernea

Jules Verne je pokládán za jednoho ze zakladatelů současné vědecké fantastiky. Žil v druhé polovině 19. století ve věku rozvoje vědy a techniky. Právě z nich vycházel při psaní svých románů. Určitě od něj znáte 20 000 mil pod mořem nebo Dva roky prázdnin.

Detaily převzaté z Badalcovy vystřihovánky •  ABC

Verne rád pracoval s moderními dopravními prostředky a vymýšlel, čeho by byly schopné, kdyby jejich konstruktéři měli zdroj nevyčerpatelné energie. Vedle Albatrosu jde o ponorku Nautilus kapitána Nema nebo bezpilotní letoun Vosa vynálezce Marcela Camareta a řadu dalších. Pro autory vystřihovánek byly Verneovy vynálezy vždy skvělou inspirací a jen v ábíčku jich vyšlo více jak 10. Autorem většiny z nich je Ladislav Badalec.


Modelářské kluby

Albatros je unikátním modelem, který by nevznikl nebýt zkušeností jeho tvůrce. Chtěli byste je také získat? Nejlepším místem je jeden z mnoha modelářských klubů, které fungují v České republice. Specializují se na různé modely od těch železničních přes lodní až po letecké.

Tutoriály na YouTube vám sice mohou dát teoretické znalosti, ale ty praktické si nejlépe osvojíte právě pod odborným vedením. Zkuste se podívat na internet, kde máte nejbližší modelářský klub a stavte se tam na návštěvu. Třeba tam pak začnete chodit pravidelně.

Tři výročí na jednom místě! Sláva papíru!

Tři výročí na jednom místě! Sláva papíru!

Super RC model lokomotivy RegioJet: Zázračné papírové modelářství

Super RC model lokomotivy RegioJet: Zázračné papírové modelářství

Vostok v ABC: Dobrodružná historie

Vostok v ABC: Dobrodružná historie

 

Články odjinud